fbpx

Ne kockáztasson, ha van biztos megoldás!

Írta: - 2018 február 15.

Immár több mint húsz éve károsít az amerikai kukoricabogár Magyarországon. Megjelenése alapvetően megváltoztatta a kukorica termesztését. Ma már ugyanazon táblában éveken keresztül nem lehet kukoricát termeszteni talajfertőtlenítés nélkül. Ez a kukoricatermesztés kihagyhatatlan eleme lett a kukoricabogár-fertőzött területeken. De más változások is történtek.

A gépesítésben jelentős előrelépés történt az utóbbi húsz évben. A modern traktorok, precíz vetőgépek és a műholdas navigáció ma már lehetővé teszik, hogy a kukorica és a napraforgó vetése optimális időben megtörténjen. Amint a természet megengedi, lehet vetni, akár éjjel-nappal.

A vetésidő április elejére-közepére tolódik a korábbi április vége, május eleje időpontról. A korán vetett kukorica elkerülheti a nyári hőstresszt, többet teremhet, korábban takarítható be.

A kártevők – mint pl. a kukoricabogár – a lárvakeléshez egy bizonyos hőösszeget igényelnek. Ha április-május során lehűlés jön, a lárvakelés kitolódik. Ha április 10.-én vetünk, és a lárvakeléshez szükséges hőösszeg május 30-ra gyűlik össze, akkor akár 50 nap is eltelhet a vetés és a kukoricabogár-lárvakártétel kezdete között. A rovarölő csávázószerek a kelő kukorica védelmére lettek kifejlesztve, így a kukoricabogár lárvája ellen nem nyújtanak maximális védelmet. Az elmúlt 15 évben végzett fejlesztői kísérleteink alapján jelenleg egyetlen engedélyezett talajfertőtlenítő készítmény, a Force 1,5 G rendelkezik megfelelő tartamhatással a kukoricabogár-lárvakártétel megakadályozására.

A Force 1,5G piretroid típusú talajfertőtlenítő készítmény. De hogyan lehet egy piretroid hosszú tartamhatású? A Force 1,5 G speciális formulációja révén folyamatosan adja le a teflutrint, így a vetés után még több héttel is képes elpusztítani vagy elriasztani a gyökerekbe berágó lárvákat. A Force 1,5G-t a kétezres évek eleje óta használjuk sikeresen a kukoricabogár-lárvakártétel megelőzésére. Hatásos volt száraz és csapadékos években, meleg vagy hűvös tavaszokon egyaránt. 15 év átlagában 1,6 t/ha többlettermést lehetett betakarítani a Force 1,5G-vel talajfertőtlenített kukoricatáblákon, amely a jövedelmező befektetés lehetőségét kínálja évjárattól függetlenül. A Force 1,5G szabadforgalmú készítmény, AKG-integrált szántóföldi célprogramban felhasználható.

Horváth András

Syngenta Kft.