fbpx

Néhány gondolat a svéd energiafűzről

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 17.

1. Változik a klímánk – egyre sűrűbben jellemzi időjárásunkat a „zápor, zivatar, felhőszakadás, jégeső, viharos erejű szél”

A meteorológiai szolgálat adatai alapján ebben az esztendőben június 15-ig leesett az éves csapadékátlag 70, néhol 80%-a. Május elejétől szinte heti rendszerességgel jelentek meg a mediterrán frontok. A megáradt folyók, patakok árterein élő sok-sok család háza dőlt össze, vált lakhatatlanná vagy szenvedett maradandó károkat.

De a természeti csapások nemcsak az épített környezetet pusztították. Az esőzések nyomán megjelenő árvíz és belvíz 150.000 hektáron tette és teszi tönkre a termést. Más területeken pedig a jégesők és szélviharok lehetetlenítik el a mezőgazdasági termesztést. A gazdák nem tudnak rámenni munkagépekkel a földekre, késik a talajművelés, késik a növényvédelem. Kárt szenvedett és szenved gabona, zöldség és gyümölcs egyaránt.

2. A talajok vízkapacitásig telítettek – a növényeket a gyökérfulladás gyötri

A sok víztől az agyag és vályog talajok teljesen telítetté váltak, de ez jellemző azokra a homoktalajokra is, melyeknél a vízzáró réteg sekélyen helyezkedik el.

Elsősorban a réti, öntés, és láp talajokon gazdálkodók küzdenek magas altalajvíz vagy időszakos felszíni vízhatás miatt a belvízzel. Mivel itt a talajvíz 1-1,5 méter fölé emelkedett, a kapillárisok vízzel teltek meg, kipréselve a talaj pórusaiból a levegőt. A levegőtlen talaj gyökérfulladást és a növények pusztulását okozza.

Ezekkel a gondokkal a jövőben is szembe kell majd nézniük sokaknak, de főleg azoknak a gazdáknak, akik a síkságok mélyebb részein, folyók öntésterületein, a dombhátak között, illetve a hegy és dombvidékek völgyeiben termelnek.

3. A szélsőséges klímánkhoz jól alkalmazkodó növény – a svéd energiafűz

A svéd nemesítésű energiafüzek az előzőekben vázolt körülmények között magas biomassza produkcióra képesek. A piricsei székhelyű Holland Alma Kft. kilenc svéd fűz fajta licenctulajdonosaként a magyar – gyakran szélsőséges – klímához alkalmazkodó, de hazai törzsültetvényeiből származó, energetikai célú fűz fajtáival lehetőség nyílik a belvizekkel terhelt területeken is fás szárú energetikai ültetvény létesítésére. A növény alkalmazkodóképességét példázza, hogy nemcsak a plusz vízhatást tolerálja, de egyes fajták száraz körülmények között is magas hozamokra képesek.

A Kft. Inger nevű fajtájának hozama 2008-ban (átlagos, 350 mm-es vegetációs csapadéknál) 2 éves állományban 27 t/ha/év, 2009-ben (aszályos, 150 mm-es vegetációs csapadéknál) 2 éves állományban 25,2 t/ha/év volt. A hozamok abszolút nulla víztartalom számítva, éves szinten értendők. A mérésnek alávetett ültetvény vályogos homoktalajon létesült, ahol a talajvíz átlagos mélysége 3-4 méter között alakul.

Az Inger fajta 1. éves növekménye a 2008-as átlagos évben 5 méter volt, de a 2009-es aszályos évben is elérte a 3,5 métert.

4. Ha megtermelem, el lehet-e adni? – A svéd fűzből készült faapríték piaca

Az energiaéhség, a növekvő energiaárak felértékelik az alternatív energiahordozók jelentőségét. Az energianyerés egyre terjedő módja, amikor gyorsan növő, alacsony költséggel is termelhető, jó tüzeléstechnikai tulajdonságokkal rendelkező biomasszát égetünk.

Az apríték nemcsak saját célra, faapríték eltüzelésére alkalmas kazánban használható fel, hanem több, biomassza tüzelésére államilag ösztönzött erőmű részéről keresett energiaforrás. Erőműi fűtőérték vizsgálatok szerint a Holland Alma Kft svéd energiafűzeinek fűtőértéke – meghaladva a kemény fákét is – megközelíti a lignit fűtőértékét.

A jelenlegi erőművek mellett több, tisztán biomassza tüzelésű erőmű is már engedélyeztetési szakaszban van. Az apríték iránti keresletet városi fűtőművek és külföldi erőművek is gerjesztik. Az apríték piaca tehát hosszú távon, szerződéssel biztosított.

5. Segítség a telepítéshez – több oldalról is

A svéd energiafűzből a 72/2007 (VII.27.) FVM rendelet alapján hatóságilag engedélyezhető, 200.000 Ft/ha állami támogatásban részesíthető rövid vágásfordulójú energetikai ültetvény létesíthető, s emellett a terület alapú támogatás is igényelhető.

A Holland Alma Kft. a gazdálkodó partner kérésére megkéri a telepítési engedélyt, s elkészíti a támogatási kérelmet. A Kft emellett természetesen a honosított szaporítóanyagot és kiforrott, komplex telepítési-termesztési technológiát is biztosítja. Folyamatos szaktanácsadás is segíti a termelőket. Végül, de nem utolsó sorban a cég piacot is biztosít a megtermelt aprítéknak.

Szép Zoltán

szaktanácsadó

Holland Alma Kft.