fbpx

Nem csak finanszírozásban számíthatnak rá a gazdálkodók

Írta: Csomor Zsolt - 2019 június 11.

Kibővíti együttműködését az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ). A megállapodás célja a magyar mezőgazdaság gerincét alkotó gabonatermesztés hatékonyságának növelése.

A megállapodás, amit Szabó Levente, az MTB Zrt. vezérigazgató-helyettese és Petőházi Tamás, a GOSZ elnöke írt alá, hozzájárul olyan korszerű technológiák elterjesztéséhez, amikkel mérsékelhető az időjárási anomáliáknak való kitettség, és ami segíti az agrárvállalkozások versenyképességének javítását.

Szabó Levente megerősítette, hogy a Takarék Csoport továbbra is arra törekszik, hogy az agrárium első számú bankja legyen, ami képes hatékonyan, kedvező feltételek mellett és szakszerűen kezelni a gabonatermesztő gazdák pénzügyeit.

A vidékfejlesztési pályázati források kifutása után még nagyobb szerep hárul majd a bankokra az ágazat fejlesztési igényeinek finanszírozásában. Ezt mutatja, hogy a gazdák különösen nagy érdeklődést mutatnak a kedvező feltételű beruházási hitelkonstrukciók, így különösen az NHP fix iránt.

Az agrárvállalkozásoknak a talpon maradáshoz, és versenyképességük javításához ma már nem csupán finanszírozásra van szükségük, hanem szerteágazó hazai és nemzetközi piaci ismeretekre, valamint a pályázati és támogatási rendszerben való kiigazodásra is. Ebben kíván segíteni a pénzintézet a hazai piacon egyedülálló uniós agrárigazgatóság létrehozásával, ami teljes körű tanácsadást és előrejelzéseket nyújt a gazdáknak az uniós és hazai agrárpályázatokkal, piaci folyamatokkal kapcsolatban.

A megújított és kibővített együttműködés keretében a GOSZ egyebek között vállalja, hogy a Takarék Csoport agrárfinanszírozással foglalkozó munkatársainak a szántóföldi gazdálkodás gyakorlatára koncentráló képzést tart. A pénzintézet pedig kész megosztani az általa készített elemzéseket és piaci előrejelzéseket a GOSZ tagjaival.