fbpx

Nem győzik a húsvéti sonkát füstölni! (videótartalommal)

Írta: Kristóf Imre - 2020 április 10.

A hagyományos, csak sóval és füsttel tartósított, hosszan érlelt sonkát keresik vevőik a SA-NO-TI Kft-nél. A kiskunhalasi húsüzem alig győzi a húsvétra rendelt árut előállítani, éppen ezért egy új üzemcsarnok megépítését tervezik Soltvadkerten.

Nagyapáink-féle technológia

Lekrinszki Norbert

 

Vissza kell térni az évszázadok alatt kialakult és már jól bevált hústartósítási eljárásokhoz, mert az így előállított termékek tetszetősebbek és nem utolsó sorban sokkal finomabbak a futószalagon, gyorsan előállított termékeknél – vallja Lekrinszki Norbert. A kiskunhalasi SA-NO-TI Kft. ügyvezetője évtizedeken át dolgozott a közétkeztetésben, mielőtt családi vállalkozásként testvérével, Tivadarral immáron 6 éve megalapították a húsüzemüket.

A titkos recept

A sonka előállításakor 6 hétig sóban forgatjuk a húst. Hagyományosan kézzel, gondosan, emberi odafigyeléssel végezzük ezt a folyamatot – avat be az eljárásba Norbert. – Mi mindig tengeri sót használunk, mert véleményünk szerint ez a legtisztább, legtermészetesebb, és a hús ízét is ezzel tudjuk a legjobban kiemelni – teszi hozzá. A sóban való forgatás után jön a hideg vizes áztatás, amelyhez igazán kell a sokéves tapasztalat, ugyanis ezzel a művelettel állítják be a sonka sósságát, ami akkor jó, ha megfőzve sem uralkodik a só íze. Ezután szárítják, majd a füstölőbe teszik az árut. Hagyományosan, bükkfaforgácson, 2-3 napos hidegfüstöléssel érik el a legjobb ízhatást, és hosszú ideig eltarthatóvá válnak ezen eljárás során a húsok. Van itt még valami – amit szemfüles újságíróként észrevettem – a fűszerezés! Ám ennek a receptjét sajnos nem árulta el Norbert. Annyi bizonyos, hogy többféle fűszert használnak, amely az elmondásuk szerint megadja a csak rájuk jellemző SA-NO-TI sonka ízét.