fbpx

Nic-It Shado Pack – a kölesek ellen!

Írta: Szerkesztőség - 2012 május 10.

Mivel a Cheminova az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett azon technológiák kidolgozására, amelyben az egyszikű gyomnövények elleni küzdelem eredményesen megvalósítható, így érdeklődéssel fordultunk ezen fajok elleni védekezési lehetőségek kidolgozására.

Vizsgálatainkat bizakodóan és kíváncsian indítottuk, hiszen a Cheminova palettáján lévő készítmények jó köles elleni hatékonysággal rendelkeznek.

A Shado (300 g/l szulkotrion), Shado Gold (1,5 l/ha Shado+1,5 l/ha Successor T) kimondottan köles specialista megoldások, túlfejlett köles fertőzés esetén is helytállnak és kiváló gyomirtási tulajdonságukat bizonyítják.

A két új köles faj elleni Cheminova technológiák tesztelése Kutas (Somogy megye) és Mérk (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) települések határában lettek beállítva.

A kezelések értékelése három alkalommal történt meg és meglepő eredményeket szolgáltatott, figyelembe véve a 2011-es év aszályos körülményeit.

  • A Successor T 4 l/ha-os dózisának hatástalansága, mind a preemergens és korai posztemergens kijuttatásban.
  • A bemosó csapadék hiányában a petoxamid+terbutilazin kombináció nem tudta megmutatni ezen köles fajok elleni hatásképességét.
  • Meglepetést okozott viszont a szulkotrion hatóanyag (Shado) hatékonysága, hiszen egyik faj esetében sem érte el a 60%-ot. Ez azért érdekes, mert a szulkotrion hatóanyag korábbi pozicionálása Panicum spp., tehát köles fajokra irányult.
  • A nemzetközi szakirodalomban a kései köles elleni védekezésben a nikoszulfuron hatóanyag alkalmazásának tulajdonítanak jelentőséget, ezért a technológiai sorban okvetlenül helyet kapott a Nic-It és Shado kombinációja.

 

Összegzésül azt javasoljuk, ha a területen erős köles fertőzés a jellemző alkalmazzuk a Nic-It (nikoszulfuron) és Shado (szulkotrion) kombinációját!

Bár a kísérletekben ebben a kezelésben nem szerepelt, de szintén a száraz időjárási körülmények indokolják a jobb hatékonyság elérése érdekében a Hyspray 0,5 l/hadózisának az alkalmazását.

Ezen okokból kiindulva alkotta meg a Cheminova a Nic-It Shado Pack ikercsomagolású kereskedelmi terméket!

Ezzel a kombinációval gyakorlatilag a köles fajokon kívül a kukorica gyomosodását okozó más egyszikű fajok (kakaslábfű, muhar félék) ellen is hatékonyan védekezhetünk, nem beszélve a szulkotrion magról kelő kétszikűekre (libatop, disznóparéj félék; parlagfű; selyemmályva)gyakorolt kiváló hatásáról.

 

Dr. Varga Zsolt

Cheminova Magyarország Kft.