fbpx

Savanyítás az ivóvízben és a takarmányban Perstorp és Pro-Feed szakmai tanácskozás állattenyésztők részére

Írta: Szerkesztőség - 2012 május 02.

Abél-integritás, az emésztőszerv egészsége és a tápanyag-ellátás szorosan összefüggenek.A fiziológiai, hormonális, baktérium-egyensúlyi és -rezisztenciából adódóproblémákra, valamint a kedvezőbb takarmányhasznosulás elérésére javasolt megoldásokat partnereinek a Perstorp és a Pro-Feed közös szakmai szemináriumán és partnertalálkozóján február 28-án, a Ramada Hotelben.

Nobeltől a svéd acélig

A 130 éves, dél-svédországi központú Perstorpnál világszerte 22 országban közel 2.000-en dolgoznak, szigorú minőségbiztosítási programok szerint.

Eredetileg a helyi heringtartósításhoz szükséges ecetsav-előállítással foglalkozó cég ma már 11 országban rendelkezik gyártóüzemekkel, innovatívak a molekuláris kutatásból származótermékei, mint pl. a propionsav- és vajsav-észterek.

Megfelelő svédországi gyártási kapacitásával ismét új termékekkel jelent meg a takarmánypiacon – foglalta össze a svéd vegyipari vállalat működését, szakterületeit és a jelenlévők mindennapi gyakorlatában fellelhető termékeit Dr. Papócsi Péter regionális igazgató.

 

 

Koen Schwarzer, a takarmányozási divízió kutatás-fejlesztési igazgatója előadásában rámutatott: napjaink legnagyobb állategészségügyi kihívása haszonállataink emésztőszervrendszerének egészsége.

A szervezet második legnagyobb immunrendszerének tekinthető, ahol a tápanyagok összetétele és kölcsönhatása a bél egészségügyi állapotát is befolyásolja.

 

ProPhorceTM  termékcsalád

ProPhorce SR. Abutirin-észterek formájában biztosított vajsav a bálhámsejtek és a bélbolyhok számára energiaforrás, sőt segít a sérült bélbolyhok struktúrájának helyreállításában is.

Közvetlen antibakteriális hatása van, segítségével a mikroflóra még jobban szabályozható, elnyomja a Salmonella kolonizációért felelős gént, fokozza a nyálka- és a szervezet saját védelmi peptidjeinek a termelődését és gyulladáscsökkentő hatása is van.

Tapasztalatok igazolják, hogy brojlerekben csökkenti a hasűri zsírtartalmat, idősebb tojótyúkoknak pedig pontenergia forrást jelent.

A ProPhorce SR felhasználása egyszerű, mivel színtelen,szagtalan, nem úgy, mint a hagyományos vajsav-készítmények.

A ProPhorce SA 602 formaldehid alapú, folyékony takarmány-fertőtlenítő, amely Salmonella-mentesítésre ideális formaldehidet valamint hangyasavat és propionsavat is tartalmaz.

Nyugat-európai integrált baromfitenyésztésben már sikerrel alkalmazzák a Salmonella-mentesítésben.

ProPhorce PH 902 és BD 902. A szerves savak esszenciális olajokkal és bioflavonoidokkal kombinálva rendkívül erős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért ivóvíz-savanyítási programokban kiválóan alkalmazhatóak a Salmonella, E.coli vagy Clostridium eredetű bakteriális terheltségek csökkentésére.

ProPhorce AC 299. A 99% nátrium-formiát tartalmú adalékanyag gátolja a káros baktériumok élettevékenységét és szaporodását, az emésztőrendszer flóráját a gazdaállat számára kedvezően befolyásolja.

A takarmányok elektrolit-egyensúlyának beállítására alkalmas és a tápanyagok felszívódását serkentő anyag használata egyszerű,szabadon folyó mikrogranulátum, tehát nem tapad össze még zsákban vagy ömlesztett tárolás során sem.

A költséghatékony savanyító brojler állományokban csökkentette a hőstressz okozta elhullást és alkalmazásával javult az alomszárazanyag-tartalma.

 

ProSid- penészedés gátlás

A ProSidTM MI 700 elsősorban takarmány alapanyagok, főleg gabona és kukorica akár nedves tartósítására is alkalmas készítmény, a propionsav és propionsav-glicerol-észterek keveréke.

Míg javítja az erjesztett takarmányok aerob stabilitását, a kedvezőtlen utóerjedéseket gátolja.

A ProSidTM MI 700-nál alkalmazott adalékanyagok hatására érzékelhetően kisebb lesz a párolgási veszteség,biztonságosabb lesz a kezelhetőség és maximális védelmet kapunk a penészek és élesztők ellen.

A szárítással szemben szerényebb kezelési költséggel, kevesebb porképződéssel minimalizálhatjuk a toxinképződést.

A pufferolt készítmény nem korrozív, ezért alkalmazása nem tartozik ADR-szabályozás alá.

 

Szilázstartósítása

A hangyasav-propionsav alapú, szilázs additív anyagok termékcsaládjának legújabb tagja a ProMyr NT 610. A kukoricaszilázs pufferkapacitása alacsony, cukortartalma pedig magas.

Ugyan könnyű a kukoricát silózni, viszont a tartósításra érzékeny, az élesztők rendkívül gyorsan képződnek, bemelegedési problémák jelentkeznek a silófelnyitása vagy sérülése során.

A szilázs készítésekor, a siló megnyitásátkövetően, valamint a folyamatos kietetés során az oxigén bejutását követő élesztőkés penészek elszaporodását akadályozza meg a ProMyr adalék.

Jó aerob stabilitása miatt erős penészgátló hatása van, emellett pedig magasabb tápanyag-tartalmat és jobb íz hatást biztosít a takarmánynak, így összességében étvágynövelő hatása miatt a tejtermelésre is pozitívan hat.

A gondos gazda szélben és esőben is betakarítja a terményét, majd szeretné, hogy minél több tápanyagtartalommal kerüljön mindez a haszonállat elé.

Takarmánygyárakban és családi gazdaságokban egyaránt szükség van a keveréktakarmányok szerves savkiegészítésére, ennek érdekében dolgozik már 15 éve a Pro-Feed Kft is.

Sándor Levente ügyvezető igazgató a cége által forgalmazott innovatív külföldi (pl. svéd)és saját fejlesztésű takarmány-adalékanyagaira és adagolástechnikai berendezéseire hívta fel a figyelmünket.

 

A minőségi tartósítás érdekében a Pro-Feed az üzemirányításhoz kapcsolható villamos folyamatirányítást alkalmaz, ahol a kezelendő termény jelenlétét villamos érzékelők észlelik és jelzik.

A kezelés ideje alatt a tartósítószer áramát folyamatosan méri egy áramlásmérő készülék, az adagolás beállítása egyszerű, mivel egy LCD-kijelzős panelen beállíthatóak a kívánt paraméterek.

A mai modern hibridek genetikai potenciálja rendkívül magas, épp ezért a megelőzés és a problémamegoldás jó részben a takarmányozáson keresztül kell, hogy történjen.

A brojlerek emésztőrendszere állandóstressz alatt van, takarmány-hasznosításuk gyakran nem optimális, a nedves alom pedig láb problémákhoz, gyengébb karkasz-minőséghez, több piszkos tojáshoz,tehát fokozott egészségügyi kockázathoz vezet.

Mindezek megoldása kihívást jelent a baromfinevelésben.

A sertéstartóknál is sok a feladat: a malacok takarmány-felvételkapacitását majd akkor fogjuk csak elérni, ha megszűnnek a frissen született malacok fertőzései, a koca mikróba ürítési problémái és az újszülött kori,választáskori hasmenés okai.

Tehát a feladat komplex:  a takarmányozásban,állat-egészségügyben, telepi menedzsmentben egyaránt fejleszteni, fejlődni szükséges.

 

Sándor Ildikó