fbpx

Negyvenről több mint 200-ra nőtt a turul madár populációja

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 02.

Elkezdődött az új Nemzeti Biodiverzitás Stratégia kidolgozása, amely a következő évtizedre vonatkozó fő célkitűzéseket és a hozzá kapcsolódó intézkedéseket határozza meg, annak érdekében, hogy az élővilág meglévő változatossága hosszú távon is fennmaradjon. Hazai eredmény például a turul populáció növelése.

 

Mezőgazdaság, biodiverzitás és turul
Az ökoszisztémák segítik megőrizni az éghajlat egyensúlyát
(Fotó: Barna Ferenc)

 

A feladat aktualitás

Az előző nemzeti szintű, e tárgykört felölelő stratégia a 2015-2020-as időszakra szólt. Közben az EU-s változat már 2030-ig megfogalmazza a célokat, elvárásokat, feladatokat.

A természetnek köszönhetjük az élelmiszereket és a gyógyszereket, a nyersanyagokat, a szabadidős tevékenységeinket, az egészségünket és még hosszan sorolhatnánk…

Az ökoszisztémák gondoskodnak a levegő és a víz tisztaságáról, segítenek megőrizni az éghajlat egyensúlyát, a hulladékból új erőforrást hoznak létre, lehetővé teszik a termények beporzását, csak pár dolog, ami nélkül nem élhet ember a Földön. Ezért szükséges épségének megőrzése, a körforgás biztosítása.

 

Hazánk változatos ökológiai adottságai kedvezőek

Magyarországnak kiemelkedő természeti értékei vannak európai összehasonlításban, hazánk változatos ökológiai adottságai kedvezőek a biológiai sokféleség szempontjából.

Az élővilág sokszínűségének megőrzése mindannyiunk közös feladata és felelőssége. Elkezdődött Magyarország új Nemzeti Biodiverzitás Stratégiájának kidolgozása, amely a következő évtizedre vonatkozó fő célkitűzéseket és a hozzá kapcsolódó intézkedéseket határozza meg, annak érdekében, hogy az élővilág meglévő változatossága hosszú távon is fennmaradjon.

Az Agrárminisztérium elkötelezett a biológiai sokféleség megőrzése mellett. Az aktív védelmi intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt években több mint 100 ezer hektáron történt élőhely-rekonstrukció, ami jelentős mértékben segíti az élővilág sokszínűségének növelését és fenntartását – áll minisztériumi a közleményben.

 

Mezőgazdaság, biodiverzitás és turul
A magyarság szimbólumaként ismert turul, azaz a kerecsensólyom populációja is növekedett az utóbbi időben
(Fotó: Pixabay)

 

Célzott természetvédelmi projektek

Számos, szűk elterjedésű veszélyeztetett faj esetében sikerült pozitív eredményt elérni, stabilizálni az állományukat – a konkrét programoknak köszönhetően, melyek egy-egy faj megmentésére irányultak.

A túzokállomány hozzávetőlegesen 10 százalékkal, 1600 példányra emelkedett. A parlagi sas védelmét célzó pályázatoknak köszönhetően 100 párra szaporodott az állomány. Az elmúlt évtizedekben jelentősen, negyven párról 200-250 párra nőtt a magyarság szimbólumaként ismert turul, azaz a kerecsensólyom populációja. A rákosi viperák számára szaporítóközpontot hoztak létre, élőhelyeiket helyreállították és folyamatosan telepítik vissza az egyedeket – sorolják az agrárminisztérium közleményében az eredményeket.

 

Együtt a biológiai sokféleségért!

Az Agrárminisztérium arra biztatja nemzeti parkjaink mellett a hazai kutatóközpontokat, tudományegyetemeket, állatkerteket, botanikus kerteket, arborétumokat, természettudományi múzeumokat, hogy csatlakozzanak az „Együtt a biológiai sokféleségért!” nemzetközi koalícióhoz.

Ennek az a célja, hogy az intézmények együttes erővel hívják fel a figyelmet a természeti válságra, és emeljék fel szavukat az élővilág változatosságának megőrzéséért.

 

Forrás: MTI