fbpx

Növelhető jövedelmezőség szőlő- és gyümölcstermesztésben „Huminisz-technológiával”

Írta: - 2018 január 29.

A Huminisz Kft. teljes egészében magyar tulajdonú, szakmai alapon szerveződött vállalkozás, 15 éves tapasztalattal a huminsavas növénykondicionálás terén. Két termékcsalád, a Kondisol növénykondicionálók és a Solvitis lombtrágyák gyártásával és forgalmazásával foglalkozik.


Idared almafajta kísérleti eredmények, Pókaszepetk

A Kondisol termékekben megtalálhatók a szőlő és a gyümölcsök számára fontos szerves-anyagok (pl. enzimek, enzimaktivátorok, aminosavak, vitaminok és egyéb biológiailag értékes vegyületeket). A Solvitis lombtrágyacsalád tagjai mikro-, mezo- és makroelem-tartalmú levéltrágyák. A készítmények kelátképző aminosav formulájuk révén a növények számára jól felvehető és hasznosuló formában tartalmaznak mikro- és mezoelemeket.


Kezelt kontroll, Pókaszepetk


Huminisz technológia, Pókaszepetk

A Huminisz technológia lényege, hogy az önmagunkban is jól működő 3 különféle Kondisol, illetve 12 Solvitis termék valamelyikét együttesen javasoljuk kijuttatni adott fenofázisban az egyes növénykultúrák igényeinek megfelelően.  A szinergista hatás eredményeként jelentősen javul a felvehetőség és a hasznosulás. Szőlő- és gyümölcstermesztő partnereink – egymástól teljesen eltérő évjáratokban – a technológia állományra, a terméseredményre gyakorolt pozitív hatásáról, valamint kiemelkedő jövedelmezőségről számolnak be.

A Kondisol támogatja a fotoszintézist (kísérleteink mindegyikében végzünk SPAD-méréseket). A kezelést követő néhány napon belül mért klorofill-tartalom 4-5 értékkel magasabb értéket mutat, mint a kezelt vagy kezeletlen kontroll esetében. A Kondisol hozzájárul az optimális makro-, mezo- és mikroelemszint és arány kialakulásához adott fenofázisban. Gyorsan és látványosan kezeli a növényben a talajban fellépő ionantagonizmusok okozta relatív
tápanyaghiányokat.
Az alábbi üzemi kísérletek is igazolják a kezelések mennyiségi és minőségi paraméterekre gyakorolt pozitív hatását. A 3-4x kezelés hatásra gyümölcsfajtól függetlenül akár +5-10% termésnövekedés is realizálható. A virágzás előtti permetezés következtében növekszik a gyümölcsszám és egyöntetűbb lesz a gyümölcsméret.


Szőlőfajták kísérleti eredményei, Cserszegtomaj

A Kondisol hatására a cukortartalom emelkedik. Harmonikus sav-cukor–arány alakul ki, és növekszik a színezettség mértéke. Hűvösebb, csapadékosabb évben kifejezetten kedvező irányú a savtartalom csökkenés. Almaültetvényben az üzemi kísérlet adatai jól mutatják a gyümölcsszám növekedéssel arányos, hektáronkénti hozamnövekedést. A kezelés hatására a keserűfoltosság teljes mértékben megszűnt.

Szőlőben a technológia hatására emelkedik a mustfok (a legjobb évjáratokban 0,3-1,5, az átlagosban 1-2, hűvösebb években akár 2-3 értékkel). Javul a cukor-sav– arány. Kékszőlő fajtáknál több színanyag képződik. A kezelt állományok korábban fordulnak termőre és az állomány tovább megőrzi a produktív képességét. A kezelések hatására a levelek hosszabb ideig maradnak aktívak, elősegítve az érési folyamatokat. A vesszőérés kezdetén végzett kezelés elősegíti a vesszőbeérést és növeli a fagytűrő képességét. Technológiánk folyamatos használatával javul a szőlő és gyümölcs növény kondíciója, ezáltal fokozódik a betegségekkel és abiotikus streszszekkel szembeni ellenálló-képessége. Gyakorlati tapasztalatok szerint fagyveszély esetén, előtte és utána 5-7 l/ha Kondisol + 1 l/ha Solvitis Bór Extrával történő kezeléssel mérsékelhető a kár.

A Kondisolban lévő huminsavak természetes kelátképző tulajdonságának és a Solvitis termékek hatékony EDDHSA kelátképzőjének együttes hatására a gombaölő szerek hatékonysága is fokozódik. Egymást követő években, 4-6 kezelésszám visszaszorítható a fürtkocsánybénulás, és hatékony lehet fiatal szőlőültetvényekben az ESCA fertőzéssel szemben.

Intenzív szőlő- és gyümölcs-termesztéstechnológiában a kijuttatott kezelések (4-6) számától és a dózistól függően a hektárköltség 30-40
ezer Ft-ot tesz ki. A termés mennyiségből és a minőségjavulásból adódó árbevétel-többlet – alacsony felvásárlási árak esetén is – többszöröse a többlet-ráfordításnak.

A huminsavas-alapú Kondisol növénykondicionáló termékeink könnyen beépíthetőek, és hatékony részesei akár biológiai, akár az integrált növényvédelemnek.

A Kondisol termékünk ökológiai termesztésben is felhasználható, a BIO-Suisse előírásai nak is megfelel. A Solvitis BórExtra, BórMo, Polifém, Cu, Fe, Zn, Mn, Mg, Ca, az EU-BIO rendelet szerint biotermesztésben felhasználható.

Termékeinkkel, technológiánkkal kapcsolatos kérdéseikkel forduljanak bizalommal területi képviselő és területi értékesítő kollégáinkhoz.

Sikeres gazdálkodást  kívánunk!

Pais István – Vaszily Zsolt