fbpx

Növényvédelem: ez pénztárcabarát megoldás

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 június 14.

A Syngenta ajánlata kukoricamoly, gyapottok-bagolylepke, a kukoricabogár-imágók, a levéltetvek és a kabócák ellen – ezt tudja az Ampligo®!

  • Azonnali taglózó és hosszú hatástartam
  • Báb kivételével minden fejlődési alak ellen hatékony molyok esetében
  • Rezisztenciatörés – 2 hatásmechanizmus
  • Jelentős árelőny a tankkombinációval szemben
  • Rövid É.V.I. – 7 nap

Régebben a kukorica a rovarkártevők által kevésbé veszélyeztetett növénynek számított. Manapság a kukoricamoly, a gyapottok-bagolylepke, a kukoricabogár kártételének növekedésével, a levéltetvek (vírusvektor) és a kabócák (mikoplazmavektor) megjelenésével a csemegekukoricában és vetőmag-előállításban feltétlenül, árukukoricában pedig előrejelzésre alapozva szintén szükséges a kártevők elleni védekezés. A kukoricamoly kártétele is nőtt, ma már mindenhol kétgenerációs kártevő. A minimum tillage művelés elterjedése és a szárzúzás elmaradása is kedvez a kukoricamoly terjedésének. Az első generáció június elején-közepén, a második augusztusban rajzik. A kukoricamoly-fertőzöttség és az általa okozott kár olyan szintet érhet el, hogy ellene már az árukukoricában is érdemes védekezni.

 

Kukoricamoly első nemzedékének kártétele
Kukoricamoly első nemzedékének kártétele

 

A gyapottok-bagolylepke a felmelegedés hatására fogott északi terjeszkedésbe Európában. Ma már szinte minden nyáron megjelenik, és komoly kárt okozhat kukoricában és más kultúrákban. A kukoricamollyal ellentétben csak a virágzatot és a csövet károsítja, de kártétele a kukoricamolyét is meghaladhatja.

A kukoricabogárnak nemcsak a lárvája okoz komoly gazdasági kárt, hanem az imágók is csökkentik a megtermékenyülést, a bibeszálak lerágásával. Az ellenük való védekezéssel csökkenthetjük a következő évi lárvakárt monokultúra esetében.

Ez a kártétel nemcsak a terméscsökkenésben mutatkozik, hanem utat nyit a kórokozók terjedésének. A gombafajok által termelt toxinok rontják a kukorica minőségét, szélsőséges esetben eladhatatlanná teszik a terményt.

A gyapottok-bagolylepke és kukoricamoly ellen a lárvakeléshez időzített permetezéssel védekezhetünk. A lárvakelés a peterakást követő 5–10 napon belül következik be.

A levéltetvek közvetlen kára általában nem jelentős, azonban a vírus vektor volta miatt a közvetett kára nem elhanyagolható. Pl. a zselnicemeggy-levéltetű által terjesztett kukorica csíkos mozaikvírus jelentős termésveszteséget képes okozni. Különösen azok a területek veszélyeztetettek, amelyek fenyércirokkal is fertőzöttek, mivel az köztesgazdának számít. A kabócák szintén nem okoznak jelentős közvetlen kárt, ám az általuk terjesztett stolbur mikoplazma okozza a kukorica vöröslevelűségét, amely azonban egyre nagyobb gondot okoz számos térségben. Mind a levéltetvek, mind a kabócák elleni védekezéssel jelentősen mérsékelhetjük a vírus- és mikoplazma-fertőzöttséget és az általuk okozott kárt.

 

Milyen szert válasszunk?

Az Ampligo, két hatóanyaga révén, ideális védekezési lehetőséget nyújt molykártevők ellen. Egy gyors taglózó hatású piretroidot és egy hosszú tartamhatású hatóanyagot, klorantraniliprolt tartalmaz. Tojásrakás végén kijuttatva megfelelő tartamhatással rendelkezik akár elhúzódó rajzás-lárvakelés esetén is. Dózisa 0,2–0,3 l/ha.

Hatékony a tojás, a fiatal és idősebb lárvák és a kifejlett imágók ellen is. A kukorica rovarölő szeres kezelése egyre inkább kihagyhatatlan eleme lesz a termesztésnek. Az előrejelzésen, rajzásmegfigyelésen alapuló védekezés védelmet nyújt a kukoricabogár-imágók, a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke, de a levéltetvek és a kabócák ellen is. Minden esetben ügyeljünk a kijuttatásnál a méhek védelmére, tartsuk be az engedélyokiratban leírt méhkímélő technológiát. A készítmény jelentős árelőnnyel rendelkezik ahhoz képest, ha hasonló hatóanyag-tartalmú készítményt akarnánk tankkombinációban összekeverni.

 

Papp Zoltán
kukorica és napraforgó
növényvédőszer-marketingmenedzser
Syngenta Kft.

Syngenta