fbpx

Növényvédelem – nehezített pályán

Írta: Sándor Ildikó - 2020 január 24.

Szokásos évértékelő kereskedői találkozóját tartotta az FMC-Agro Hungary Kft. decemberben, Kecskeméten. A növénytermesztés, azon belül pedig a növényvédelem szigorodó feltételeiről, szűkülő lehetőségeiről szól már szinte minden szakmai rendezvény – mégis sok a kérdés, és az érdeklődés természetesen óriási minden ilyen fórumon. A most elhangzott információk közül először a kukoricatermesztőket érintő kérdéseket emeljük ki, de hamarosan a többi kultúrnövényre is kitérünk.

A FAO a 2020-as évet a Nemzetközi Növényegészségügy Évének nyilvánította, ezzel is hangsúlyozva a növényegészségügy a termesztésben, tágabb értelemben pedig a szegénység és az éhezés elleni küzdelemben betöltött szerepét. Jó néhány szegényebb országban a növénytermesztés az egyedüli bevételi forrás, így a jól végzett és jól időzített növényvédelem a gazdasági fejlődés alapja. A 80’-as években még 35%-ra becsülték a növényvédelem nélküli terméskiesést, mára ennek aránya elérte a 40%-ot, ráadásul azóta a terméspotenciál is emelkedett. A növényvédelemnek azonban egyre nehezebb feltételek között kell megállnia a helyét: a klímaváltozással egyrészt maga az ökoszisztéma is változásokon megy át, másrészt mindez egyes szerek hatékonyságát is torzíthatja (és akkor még a hatósági intézkedésekről, hatóanyag-kivonásokról nem is beszéltünk). Az elmúlt évtizedben ráadásul több mint háromszorosára emelkedett a nemzetközi szállítmányozások aránya, ami a kártevők és kórokozók terjedésének is kedvezett. Ezért főként a prevenció szerepére hívta fel köszöntőjében a figyelmet Kovács Gyula ügyvezető.

Akkor kukoricázzunk…

A bevezetése évében már 42 ezer, tavaly, azaz a második évében pedig már 73 ezer hektáron bizonyította hatását a Diniro® Gold kukorica gyomirtó szer, amit erős gyomkelésű területekre javasolt a forgalmazó. A magról kelő és évelő, egy- (muharfajok, kakaslábfű) és kétszikű (libatop) gyomok ellen egyaránt hatásos készítmény sikerének alapja az 5 hatóanyagból álló kombináció, amely talajon keresztüli tartamhatással rendelkezik, és már a gyomok korai fejlődési időszakában is alkalmazható. Ez a kombináció a korai gyomkonkurencia kikapcsolására kiválóan alkalmas, egymenetes gyomirtást biztosít, sőt, csapadékos időjárás esetén is gyommentesen tartja az állományt.

A kukoricatermesztés nagy ellenségei a gyapottok-bagolylepke és a kukoricamoly. Talán utóbbi okoz nagyobb gazdasági kárt, mégis a bagolylepke elleni védekezésre fektetnek nagyobb hangsúlyt a termelők. Mindkét kártevő esetében igaz, hogy 15% gazdasági kár felett már feltétlen védekeznünk kell árukukoricában.

„Az idén már májusban és még október végén is találkozhattunk a táblákon kukoricamollyal, ill. a lárvájával – foglalta össze a rovarkártétel 2019-es szezonját előadásában Hőgye Szabolcs –, tehát sajnos már a harmadik nemzedék is jelen volt”. Ezért célszerű a védekezésünk megszervezéséhez az FMC-Agro által működtetett, fénycsapdahálózatra alapozott Evalio® AgroSystems monitoring rendszert használni. A tapasztalatok, a termelői visszajelzések is azt igazolják, hogy a leghatékonyabb már az első nemzedék elleni védekezés, amihez a Coragen® 20 SC rovarölő szer ajánlott.

Gyakran felmerül annak a kérdése is, hogy egy molyfertőzés vajon „csak” mennyiségi vagy minőségi kárt fog okozni az állományunkban. Az első nemzedék kártétele egész biztos, hogy már mennyiségi visszaesést jelent, különösen egy olyan viharokkal tarkított évben, mint a 2019-es, amikor az erősebb szelek a sérült, gyenge szárakat könnyebben kitörték. A kukoricamoly második nemzedéke már mennyiségi kárt talán nem okoz, elsősorban minőségi kártétel keletkezik a kukoricacsövön a rovarrágások nyomán. Ennek jelentőségét mérlegelnünk kell, hiszen a toxinmentes kukorica az állattenyésztésben, ennek okán pedig a kereskedelmi forgalomban is felértékelődik.

A rendezvény az FMC-Agro további termékkínálatát is felvonultatta, minden növénykultúrára kiterjedően. Következő alkalommal a kalászosok megvédésének a lehetőségeit vesszük górcső alá.