fbpx

Nyári utazás a fagy birodalmába

Írta: Csomor Zsolt - 2018 december 19.

A MIRELITE MIRSA Zrt. július közepén meghívta a sajtó képviselőit az albertirsai üzemébe, ahol a vendégek megismerkedhettek a MIRELITE múltjával és jelenével, valamint azzal is, hogyan lehet a gyorsfagyasztással megőrizni a zöldség és gyümölcs beltartalmi értékét.


Dr. Losó József, a MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatósági elnöke

A kezdetektől

A márkát 1945-ben alapították, aminek a Mezőgazdasági Ipar Rt. ELITE nevet adták: azonban mindenki csak MIRELITE-nek hívta. Az ELITE szó azért került a márkanévbe, mert akkoriban csak a társadalmi elit tudott fagyasztót vásárolni. Idővel azonban egyre többen megismerhették a termékcsaládot, ami megjelent a családi asztalokon, az iskolai menzákon és a vendéglőkben is. A cég által készített bélszínroló, májgaluska vagy szilvás gombóc valódi slágerré váltak – tudtuk meg Dr. Losó Józseftől.

MIRELITE MIRSA Zrt. – 100% magyar tulajdon

A számos hazai és nemzetközi díjjal jutalmazott MIRELITE MIRSA Zrt. jogelőd vállalatát 1981-ben alapították, ami 1984 óta gyártott gyorsfagyasztott termékeket Albertirsán. A Schöller vállalatcsoport, majd a Nestlé csoport leányvállalataként működő gyárat 2003-ban a Losó család megvásárolta, és az üzemet évtizedeken át Dr. Losó József vezette.

A MIRELITE MIRSA Zrt. 2004-ben Domoszlón, 2006ban Miskolcon vásárolt hűtőházat, 2010-ben megvette a MIRELITE márkát, 2012-ben pedig húsüzemet létesített Miskolcon. Ezt követően 2016-ban vásárolták a ceglédi gyárat.

A MIRELITE termékcsaládban 40 féle zöldség-, 16 féle gyümölcs-, 18 féle tésztástermék, háromféle fűszernövény, valamint számos zöldségkeverék és készétel található. Emellett gyorsfagyasztott sültburgonyát az országban egyedüliként gyártanak, ami rendkívül drága technológiát igényel.

MIRELITE – hideget, meleg szívvel

Az iparszerűen a múltszázad 30-40-es éveiben kezdődött gyorsfagyasztásos technológiával magas vitamin- és beltartalmi érték tartható meg. Fontos kiemelni, hogy ez a vegyszer- és adalékanyag-mentes technológia helytől és időtől független, hiszen a termesztési területtől távol, termésidőn kívül is elérhető nagy tápanyagértékű élelmiszert biztosít.

A gyorsfagyasztás a legkisebb vesztességgel járó technológia is, hiszen a gyártás során feleslegessé vált részek – például babvégek, csődarabok – a gyárból továbbhasznosításra kerülnek.

A fagyasztott áruk esetében kiemelkedő jelentőségű, hogy ne szakadjon meg a hűtőlánc, mert az minőségromláshoz vezethet. Ennek elkerülése érdekében a MIRELITE MIRSA Zrt. saját hűtőautóival juttatja el az árut országszerte a kereskedelmi láncokba.

Emellett hazánkon kívül Európa valamennyi országába, de Észak- és Dél-Amerikába, illetve Közel- és Távol-Keletre is szállítják termékeiket.

Gyorsfagyasztás – a természet adta tápanyagmegőrzés legjobb módja

A zöldség és gyümölcs közvetlenül a leszedése után tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, ezt követően folyamatosan csökken a benne lévő tápanyag- és vitaminmennyiség. Amennyiben a zöldséget vagy a gyümölcsöt röviddel a betakarítást követően – legérettebb fázisában – lefagyasztják, nagymértékben megőrizhetők tápanyagai és vitaminjai. Friss állapotában értékesítve a zöldséget és a gyümölcsöt nincs idő megvárni az érés optimális idejét, hanem úgynevezett megszakított állapotban takarítják be, hogy ne romoljon meg, mire a végfelhasználóhoz ér.

A fagyasztásos technológia során azonban megvárhatják az érési optimumot, hiszen a MIRELITE MIRSA Zrt. a gyáraihoz lehető legkisebb távolságról szerzi be a nyersanyagot, hogy a betakarítást követően 2-3 órán belül beérkezhessen a friss áru. Az üzemben a lehető legrövidebb időn belül hibernálással megállítják a zöldség további intenzív felélési folyamatát, így megőrizve annak beltartalmi értékét.

Általánossá vált, hogy a fagyasztott zöldség és gyümölcs kettő évig tartható el: ez csupán biztonsági idő, valójában jóval hosszabb ideig is fogyasztható a fagyasztott termék.