fbpx

Nyílt Faiskolai Nap a Holland Alma új telephelyén

Írta: Szerkesztőség - 2012 október 19.

A Holland Alma Kft. szeptember 13-án megtartotta szokásos Nyílt Faiskolai Napját, melynek külön aktualitást adott a cég új faiskolai telephelyének bemutatása. A nagyszabású rendezvényre sokan érkeztek az ország minden tájáról, de még a szomszédos országokból is.

A programot Babicz Szabolcs, a faiskola termelés és kereskedelmi vezetője nyitotta meg, meglehetősen rendhagyó módon, a dátumhoz kapcsolódó 13-as számmisztikára építve.

Beszédében kitért arra, hogy a Holland Alma Kft. miért helyezte át gyümölcs faiskolai termelését eddigi telephelyéről – Piricséről – Csobád községbe.

Külön köszönetet mondott a községi önkormányzatnak és Csobád község lakosságának a faiskola szíves fogadtatásáért.

Kávássy Péter, a faiskola tulajdonosa előadásában bemutatta a cég hitvallását és új faiskolai programjait, melyek mind ezen a küldetésen alapszanak.

A Holland Alma nem akar mást, mint egészséges terméket a fogyasztónak, gazdaságos termelést biztosító fajtákat a termelőnek, mindezt úgy; hogy a természetes környezetünk ne sérüljön.

„Harmóniában a természettel és az emberekkel” – fogalmazta meg röviden Kávássy Péter a faiskola alapvetését.

 

Európai szinten is egyedülálló kezdeményezés a Naturalma® Program

A szakmai program keretében bemutatták a program előzményeit és kiváltó okait, részletesen ismertették a jelenlévőkkel, milyen ötletek, milyen termelők által felvetett problémák vezettek el odáig, hogy a fajta innováción alapuló programot életre hívják.

Megismerhettük azt a munkát, melyet az előző négy évben végeztek annak érdekében, hogy az országban új, varasodás rezisztens és lisztharmat toleráns, mind emellett kiváló ízű és magas élvezeti értékű, mutatós és tárolható almafajtákat honosítsanak meg.

E munka eredményeként ma már a nemzeti fajtajegyzékben szerepel öt új almafajta (Luna®, Sirius®, Orion®, Rozela®, Red Topaz®), melynek kizárólagos szaporítási és forgalmazási joga a Holland Alma Kft-nél van, nemcsak Magyarországra, hanem számos szomszédos országra vonatkozóan is.

 

holland alma

 

A színes fotókból és videó felvételekből álló prezentációt már nemcsak külföldi, hanem zömében hazai tapasztalatokra építették, hiszen a legidősebb Naturalma® ültetvény már termést is hordoz.

A fajták bemutatása után a Naturalma® Program legfontosabb részét, a közösen végzett marketinget emelték ki.

Hiszen, aki Naturalma® fajtákat vásárol, az emellett párhuzamosan két dolgot is tesz még: egyrészt tulajdonjogot szerez a Naturalma Zrt-ben, másrészt pedig az oltványok árában hozzájárulást fizet egy alapba, mely a Naturalma® fajták marketingjét hivatott finanszírozni.

A program célul tűzte ki, hogy a következő tíz évben 2.000 ha ültetvényfelületet hoz létre ezekből az új fajtákból.

Az ültetvénytelepítésekhez bizonyos feltételek teljesülése mellett előfinanszírozáshoz is tudja segíteni a termelőket a Holland Alma Kft.

 

Amikor nyáron törik a jégpáncél…

 

Az első hazai Naturalma® ültetvényesek eredményeiről és tapasztalatairól Babicz Szabolcs számolt be egy képes ültetvénybejárás keretén belül a résztvevőknek.

Bemutatott egy 4 és egy 25 ha Naturalma® ültetvényfelületet, valamint a Holland Alma Kft. saját bio minősítésű Naturalma® ültetvényét és az itt szerzett tapasztalatokat.

Ezek után beszámolt még a Naturalma® Program külföldi megítéléséről és a program román, ukrán és szlovák tapasztalatairól.

Beszámolójában elmondta, hogy a Naturalma® fajták fajtatulajdonosai néhány héttel ezelőtt látogatást tettek csobádi faiskolájukban, és a minőséggel szembesülve a fajtatulajdonosok nyugat európai vevőket hoztak a magyar árualapra.

Ezzel megtört egy olyan folyamatosan vastagodó jégpáncél, amely az előző években a magyar és a nyugati piac között tapasztalható volt a faiskolai termékek területén – mondta a termelésvezető.

 

 

A beszámoló után a Naturalma Zrt. és a Holland Alma Kft. „női szekciója” tartott prezentációt Sipos Marianna és Uhrinné Hibján Anikó személyében.

Előbbi a rezisztencianemesítés fontosságáról tartott előadást mindenki által érthető hétköznapi nyelvre fordítva, majd a fajták és licencjogok védelméről beszélt; külön kiemelve, hogy a Naturalma® fajták genetikai ujjlenyomata már elkészült.

Utóbb nevezett hölgy pedig a sok almás téma után – mintegy üdítőként – egy „szuperszilva” néven elhíresült új, nagy méretű, tárolható, kései érésű, vírus rezisztens szilvafajtáról a Topend Plus®-ról tartott képes beszámolót, szintén már hazai eredményekre alapozva.

 

A kérdéseket és konzultációt nem várt felszólalás szakította félbe az Agrárcenter Zrt.-t képviselő Kovács Béla részéről.

Kovács úr reagált a rendezvény elején történő 13-as hivatkozásokra és elmondta épp 13 éve került kapcsolatba a faiskolával és 13 ha ültetvényt telepített és minden oltvánnyal elégedett volt.

A faiskola képviselői elmondták, hogy ezért a marketing értékű váratlan felszólalásért még előre is fizettek volna, de ennyi dicséretre már nincs keretük.

A Faiskolai Nap délelőtti programjának zárásaként néhány érdekes gondolatot vetettek fel a faiskolai szaporítások tervezésével kapcsolatban.

Felhívták a termelők figyelmét a következő években várható trendekre és az ezzel kapcsolatos veszélyekre.

Ahhoz, hogy a gyümölcstermelés ne egy szerencse által irányított rulettjáték, hanem egy előre megtervezett sakkjátszma legyen érdemes együtt gondolkodni a faiskolával, mert számos kölcsönös előnyt kihasználhatunk – mondta Babicz Szabolcs, aki ez után egy könnyű faiskolai sétára hívta az érdeklődőket.

A faiskolai területen, – melyen végignézni esztétikai élményt is jelentett – ismét szó került az új fajták használatáról.

A hosszú sorokban álló oltványok mellett nem kellett külön említést tenni a minőségről.

A hozzáértők messziről látták, hogy az erős beérett oldalvezérek mellett sok termőrész is sorakozik a szemzett oltványokon, ez pedig nem más, mint a korai termőre fordulás garanciája.

A területbejárást egy könnyű, kora délutáni ebéd követte, majd a jelen lévők között értékes, éves szaklap előfizetéseket, valamint fődíjként egy nagy értékű faiskolai vásárlási utalványt sorsoltak ki.

A jelen lévők egybehangzóan hasznosnak ítélték a Szakmai napon látott és hallott információkat, s ebéd közben megállapították: „aki ma otthon marad almát szedni, az fontos dolgokról maradt le”.

 

Faiskolai termékekről érdeklődjön munkatársunknál:
Babicz Szabolcs – 30/278-1598