fbpx

Olcsóbbak a húsok, de mi történik a többivel…?!

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 05.

Bő 5 hónapja kitartó áremelkedés tapasztalható a világpiacokon. Miközben a sajtóban még politikai – konkrétan amerikai elnökválasztási – tényezőkkel is kalkulálnak, lássuk, hogyan alakulnak a legalapvetőbb termékek árai!

 

 

Az ENSZ élelmezésügyi szervezete (FAO) mérései szerint októberben már az ötödik egymást követő hónapban emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak a szemestermények, növényi olajok, a cukor és a tejtermékek drágulása miatt. Az őszi adatok január óta a legmagasabb szinten vannak.

A FAO számai alapján szeptemberhez képest 3,1 százalékkal 100,9 pontra nőtt, tavaly októberhez képest pedig 6 százalékkal (5,7 ponttal) emelkedett az árindex, ami az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag (növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor) nemzetközi piaci árát méri. Októberben a szemestermények árindexe nőtt a legjelentősebben, szeptemberhez viszonyítva 7,2 százalékkal (7,5 ponttal) 111,6 pontra emelkedett, és ezzel már negyedik hónapja tartott a drágulás. A növényi olajok árindexe kilenchavi csúcsra, 106,4 pontra emelkedett októberben, ami 1,8 százalék (1,8 pont) növekedés szeptemberhez viszonyítva – adta hírül a novekedes.hu. Októberben már ötödik hónapja emelkedett a tejtermékek árindexe, ami szeptemberhez képest 2,2 százalékkal (2,2 ponttal) 104,4 pontra nőtt. Szintén erősödött a cukorárindex 7,6 százalékkal (6 ponttal) 85 pontra.

 

 

Egyedül a húsfélék októberi árindexe csökkent, igaz, nem jelentősen: 0,5 százalékkal (0,5 ponttal) 90,7 pontra mérséklődött. Ugyanakkor január óta kilencedszer jegyeztek fel havi szintű árcsökkenést e szegmensben. Októberben olcsóbb volt a sertés, a szarvasmarha és a baromfihús, de többet kellet fizetni a juhhúsért, mint szeptemberben.