fbpx

Könnyebben juthatnak olcsó forráshoz az őstermelők és a családi gazdaságok

Írta: - 2013 december 18.

Könnyebben juthatnak olcsó forráshoz a jövőben az őstermelők és a családi gazdaságok, mivel a továbbiakban ők is kedvezményezettjei lesznek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának – közölte Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

 

 

Könnyebben juthatnak olcsó forráshoz az őstermelők és a családi gazdaságok

 

 

A politikus közölte: az Országgyűlés elfogadta azt a javaslatot, amelyet képviselőtársaival, Jakab Istvánnal (Fidesz), a Magosz elnökével, valamint Győrffy Balázzsal (Fidesz), a Magosz alelnökével közösen nyújtottak be az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazásához.

Budai Gyula emlékeztetett: az őstermelők és a családi gazdaságok számára azért fontos a törvénymódosítás, mert eddig nem vehették igénybe az MNB növekedési hitelprogramjának kedvezményes kamatozású – 2,5 százalékos – forrásait.

A jogszerű földhasználatra vonatkozó szabályozás pontosításának szükségességét Győrffy Balázs azzal indokolta, hogy egy adott földterületet jogszerűen használó gazdálkodó gyorsan és egyszerűen hozzájuthasson a területalapú támogatáshoz.

Így jogszerű a földhasználat mindaddig, amíg erre vonatkozóan kétség nem merül fel – jelezte.

Elmondása szerint a jogos földhasználatot igazolhatja a gazdálkodó a továbbiakban a földhasználati lap mellett a családi gazdaság alapításáról szóló megállapodással.

 

 A haszonbérleti szerződéssel, valamint alhaszonbérleti szerződéssel közös tulajdon esetén.

Hozzátette, hogy a rosszhiszemű támogatásigényléseket pedig meg akarják akadályozni.

Jakab István rámutatott: a gazdálkodónak és a kereskedőnek egyaránt joga van az adásvétel feltételeit korrekt módon rögzítő megállapodásokhoz.

Ez akkor lehet nagyon fontos, ha a szerződésben foglaltak teljesítését valamilyen előre nem látható ok, vis maior meghiúsítja – jelezte.

A termelőt meg kell védeni a felvásárló esetleges erőfölényével szemben, ha rajta kívül álló ok – például aszálykár – miatt nem tud teljesíteni – hangsúlyozta.

De a kereskedőnek is joga, hogy a lekötött árut megkapja a termelőtől időben, még akkor is, ha időközben más magasabb árat ígér érte.

A módosítás a szerződéses fegyelem betartására kíván alapvetően ösztönözni – hangoztatta Jakab István.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szólt arról, hogy a jövőben a falugazdászok a NAK szervezeti keretein belül működnek, és hatósági feladataikat is ellátják.

Az őstermelők pedig a kamarai tagdíj ellenében ingyenesen kapják meg az őstermelői igazolványt.

 

MTI 2013. december 17.