fbpx

Bukhat az EU-ban a növényvédőszer-szigor, a gazdák örülnek

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 24.

Az Európai Parlament – meghökkentő módon – elutasította a növényvédő szerek felhasználásának drasztikus csökkentését 2030-ig. A gazdaszervezetek euforikusak, a zöldek kiborultak a döntéstől. Ám nem kizárt, hogy mindkét reakció korai, és további fordulatot vehet a peszticid-csökkentés szabályozásának folyamata.

vegyszeres szántóföldi permetezés
Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Leszavazták, örültek, aggódtak

Az Európai Parlament tegnap (november 22-én, szerdán) 299-207 arányban leszavazta a tervezett EU-s növényvédelmi rendeletet (SUR). Ez azt jelenti, hogy egyelőre nem halad tovább az életbe léptetés felé az EU azon terve, hogy 2030-ig 50 százalékkal csökkenti a vegyi növényvédő szerek használatát. Ugyancsak lekerült a napirendről a vegyszeres növényvédelem átfogó tilalma az érzékeny védett területeken.

A német mezőgazdasági szektor vezető egyesületei megkönnyebbülten reagáltak a döntésre. A Német Gazdaszövetség (DBV) elnöke például már tegnap örömét fejezte, ki, hogy az általános tilalmakat és a sok mezőgazdasági vállalkozás létét veszélyeztető követelményeket elutasították az Európai Parlamentben. A Német Raiffeisen Szövetség (DRV) elnöke az EU parlamenti szavazás eredményét okos döntésnek minősítette, hozzátéve, a döntéssel fellélegezhetnek a mezőgazdasági szövetkezetek. A kertészeti ágazat szakmai szervezete (ZVG) úgy fogalmazott, a döntés „félreteszi Damoklész nagy kardját, amely a kertészet felett lógott”. Sok gazdaszervezet álláspontja egyébként konstruktív, azt mondják például, hogy partnerek a növényvédőszer-csökkentésben, de az EU által eddig javasolt út rossz volt

A környezetvédők általában azzal érvelnek, hogy nagy lehetőségtől esik el a kontinens, és aggódnak, hogy így is túl gyakran használnak káros anyagokat az európai, főleg a német mezőgazdaságban.

Pedig a fordulat valójában nem is olyan váratlan: már májusban írtunk róla, hogy az EU a növényvédőszer-csökkentést pont az EU legnagyobb frakciója, az Európai Néppárt.

Nem lefutott ügy

Az EU-ban nagyon ritka, hogy az Európai Parlament első olvasatban elutasítson egy bizottsági javaslatot úgy, hogy vissza ne utalnák a vezető bizottsághoz. Így most két forgatókönyv is lehetséges. Vagy visszavonja saját javaslatát az EU végrehajtó hatósága, vagy uniós miniszterek döntenek úgy, hogy tovább dolgoznak a növényvédőszer-csökkentés ügyén – értesült az EurActive.