Olívabogyó hulladékból állítottak elő üzemanyagot

Borítókép

Izraeli kutatók olyan technológiát dolgoztak ki, amivel az olívabogyó feldolgozása során keletkező hulladékot járművek üzemanyagaként használható bioetanollá alakítják át. A Jediót Ahronót című újság honlapját, a ynetet idéző MTI cikke szerint az olívaolaj préselésekor az olívabogyók súlyának mindössze ötödéből lesz olaj, négyötöde viszont eddig veszendőbe ment.

Világszerte évente mintegy 1 millió tonna efféle melléktermék keletkezik, Izraelben körülbelül 30 ezer tonna, aminek elégetése környezetszennyező füstöt okoz. Természetes trágyaként alkalmazása rengeteg gonddal jár, mert ehhez komplikált és drága eljárásokkal elő kell készíteni.
A Haifai Egyetem és a Tel Háj főiskola kutatói az izraeli környezetvédelmi minisztérium anyagi segítségével olyan új eljárást dolgoztak ki a hulladék újrafeldolgozására, amit akár kismennyiségben a földeken is használhatnak a mezőgazdászok. Rengeteg motor képes elégetni az etanolt, még egy átlagos benzinüzemű motor üzemanyaga is tartalmazhatja 10 százalékban az olívaolaj készítésekor a hulladékból kinyerhető folyadékot. 
A bioüzemanyagok – köztük a bioetanol – felhasználása csökkentheti a függést a hagyományos fosszilis üzemanyagoktól, amelyek tartalékai folyamatosan fogynak, ráadásul elégésükkor üvegházhatású gázok kerülnek a levegőbe.

Összeállította: Csomor Zsolt

Tartalom közti banner a cikk végére
no