fbpx

Óriási fenyegetés, és semmi sem akadályozza!

Írta: - 2017 november 15.

Hemzseg vizeinkben az emberi szervezetbe is bekerülő mikroműanyag

Ha csak a Tisza medréből vett mintákat nézzük, akkor is döbbenetes mértékű mikroműanyag-szennyeződésnek vagyunk tanúi. Már a környezet súlyos pusztulása is durva, de még rémisztőbb, amit az élő szervezetekkel – így az emberrel is művelnek az 5 mm-nél kisebb darabkák. Nem véletlen, hogy már a szakmai is állami beavatkozás után kiált.

Másodpercenként több tízezer

Míg az Olvasó e cikkel végez, addigra több százezer(!) úgynevezett mikroműanyag-darabka úszik le a Tiszán (a 2017. november 14-i, szegedi vízhozam-kimutatások [530m3/s] alapján – KZ). Arányában nyilván hasonló adatokra jutnánk a nagyobb és kisebb magyarországi folyamok és sajnos nyilván az állóvizek esetében is. Ennek oka főként az, hogy az 5 milliméternél kisebb, akár 3-400 mikrométeres darabkák jelenleg lényegében akadály nélkül jutnak a természetbe. Miután ezek kiszűrése megoldatlan, továbbjutnak az állati és az emberi szervezetbe is, és kétség sem lehet ezek egészségkárosító hatása felől.

Megmérték, és sajnos igaz

A mikroműanyagok okozta fenyegetés viszonylag új a környezetvédelmi problémák hosszú listáján. Ezért is kapott kiemelt figyelmet a november 8-án ötödik alkalommal megnyílt Ökoindustria kiállítás nyitónapján, ahol Palotai Zoltán, a környezetvédelmi laboratóriumi vizsgálatokkal is foglalkozó WESSLING Hungary Kft. üzletágvezetője a ma egyik legfontosabb környezeti kihívásának nevezte a jelenséget. A mikroműanyagok főként a szintetikus szövetből készült ruhák mosásából, a kozmetikai szerekből, műanyaghulladékok (például az autógumi, szigetelések, palackok) fizikai-kémiai aprózódása útján kerülnek a természetbe. A WESSLING Tisztán végzett mérésekor azt találták, hogy a 300 mikrométernél nagyobb darabok közül közel 5, a 15 mikrométernél nagyobbaknál azonban több, mint 60 részecskét találtak köbméterenként – azaz okkal feltehető, hogy több millió mikroplasztik úszik le a Felső-Tiszán óránként.

Kohout Zoltán (forrás: http://www.laboratorium.hu)

Ennek vagyunk tanúi. Már a környezet…