Országgyűlés előtt az öntözéses gazdálkodás törvényjavaslata

Borítókép
Országgyűlés előtt az öntözéses gazdálkodás törvényjavaslata

Az Országgyűlés elé került az öntözéses gazdálkodásról szóló törvényjavaslat. Az új törvény célja az öntözéses gazdálkodás elterjesztése annak érdekében, hogy a gazdák rugalmasan alkalmazkodhassanak az időjárás kihívásaira, s tovább javuljon a mezőgazdasági termelés hatékonysága.

Az öntözésfejlesztés gazdasági és nemzetstratégiai kérdés is az élelmiszer-önrendelkezésünk miatt. Az Országgyűlés elé benyújtott öntözéses gazdálkodásról szóló törvényjavaslat révén elhárulhatnak a hazai birtokszerkezetből adódó, termelői öntözésfejlesztési beruházásokat akadályozó tényezők, közölte Nagy István agrárminiszter. Így átlagosan 5 millió forinttal csökkenhet a 100 hektárnyi termőföld öntözéséhez szükséges fejlesztések előkészítési költsége, emellett átlagosan 90-120 nappal mérséklődhet a beruházások előkészítési időtartama.

Új elemként jelenik meg, hogy a vízjogi engedéllyel rendelkező termelők az öntözővíz átvezetése érdekében – megfelelő kártalanítás mellett – öntözési szolgalmat alapíthatnak. Emellett az agrártárca megteremti az öntözési közösségek alakításának lehetőségét is.

A törvényjavaslat egyszerűbbé és gyorsabbá teheti az öntözéshez szükséges vízjogi engedélyezési eljárást is a szakhatósági közreműködések átalakításával. Az általuk engedélyezett öntözésfejlesztési terveknek megfelelő öntözés folytatása esetén nem kell majd környezetvédelmi, természetvédelmi és talajvédelmi hatósági eljárásokat lefolytatni. A jogszabálynak köszönhetően pontosan meghatározzák, hogy mely területek alkalmasak az öntözésre, azokon milyen feltételekkel és technológiával lehetséges a gazdálkodás.

Tartalom közti banner a cikk végére
no