fbpx

Összefogás a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szent István Egyetem között

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 május 13.

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szent István Egyetem a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, 2019. május 09-én.

A megállapodás célja

Egyfelől a hazai és nemzetközi képzés támogatása, melynek keretében a Hód-Mezőgazda Zrt. gazdasági és terepi gyakorlati lehetőséget biztosít a Szent István Egyetem hallgatói számára; másfelől számos területen törekednek a jövőben közös kutatás-fejlesztési program elindítására, amelynek során a gazdálkodó partner számíthat a Szent István Egyetem, mint tudományos-szellemi központ támogatására.

Az egyetemekkel való együttműködés nem ismeretlen a Hód-Mezőgazda Zrt. életében. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával megvalósuló hároméves kutatás-fejlesztési program során a Szegedi Tudományegyetemmel közösen tejelő szarvasmarháknak fejlesztenek takarmányt. „A lecitin újszerű alkalmazásának vizsgálata és a pálmazsír kiváltása hazai alapanyaggal nagytejű szarvasmarhák takarmányozásában, különös tekintettel a szaporodásbiológiai paraméterek javítására, valamint a funkcionális tej előállításának lehetőségei” című pályázathoz 760 millió forint támogatást kapott a konzorcium. Várhatóan ez az innovatív megoldás előnyösen befolyásolja majd a tejtermelő szarvasmarháknál mind az energiapótlást, mind pedig a produktív és reproduktív tulajdonságokat.