Őszi káposztarepcére is készül ajánlati fajtalista

Bekerült a posztregisztrációs kísérleti programba az őszi káposztarepce is. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a jogszabályi felhatalmazás szerint a vizsgálati eredmények alapján 2020-ra ajánlati fajtalistát szeretne összeállítani.

Idén első alkalommal hirdeti meg az őszi káposztarepce posztregisztrációs kísérletet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) és a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ). A kezdeményezésnek köszönhetően több mint 10 év után az őszi búza és kukorica mellé a második legfontosabb olajnövény is bekerül a programba.

A NAK a jogszabályi felhatalmazás szerint a vizsgálati eredmények alapján 2020-ra ajánlati fajtalistát szeretne összeállítani, amelynek legfőbb célja, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

A 2006-ban indult posztregisztrációs kísérletek eredményeit érdeklődve várják a gazdálkodók, mivel a köztermesztésben legelterjedtebb fajták pártatlan és objektív körülmények között mérik össze teljesítményüket. Az utóbbi években a növénytermesztők a vetésekre készülve rendkívül nagyszámú fajta közül választhattak, ez pedig felerősítette az igényt a hiteles, független fajtavizsgálati eredmények iránt.

A gazdák rendelkezésére álló fajtakínálat bőséges, és sok fajtatulajdonos ajánlja megvásárlásra saját genotípusait. Az őszi káposztarepce posztregisztrációs fajtakísérlet célja az, hogy a már államilag elismert, garantáltan jó termőképességű, és a minőségi elvárásoknak megfelelő fajták széles palettájáról a lehető legjobbak mérjék össze teljesítményüket.

A négyismétléses kisparcellás kísérleteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a hatósági fajtakísérleti állomásain végzi és értékeli. Az őszi káposztarepce esetén négy alapvetően fontos beltartalmi értékmérő tulajdonság van: erukasav-, glükozinolát-, fehérje- és olajtartalom. Ezek közül az első 3 értéke már az állami elismerés során vizsgált és deklarált, továbbá stabil fajtatulajdonságként kezelhető. A termény értékesítésekor a legjelentősebb az olajtartalom, így a parcellák betakarítását követően az értékeléshez a terméseredmények olajtartalom-vizsgálattal egészülnek ki.

A szervezők bíznak abban, hogy az őszi káposztarepce fajták vizsgálati eredményei segítenek majd a gazdálkodóknak a fajtaválasztásban, és értékes információt szolgáltatnak a sikeres gazdálkodáshoz.

fehérje őszi káposztarepce repcetermesztés terméseredmény
..