fbpx

Egészséges, jól tejelő szarvasmarha

Írta: - 2017 április 26.

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. újdonságaival ez lehetséges

„Legfrissebb értékeink, eredményeink…” címmel rendezte meg 2017. március 8-án Szarvasmarha RoadShow-ját a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft., ahol a GMO-mentes takarmányozásé volt a főszerep.

Büszke vagyok arra, hogy 2016-ban Kiváló Üzleti Márka díjban részesült a Bábolna Takarmány a Magyar Brands elismeréseként – kezdte köszöntőjét Lengl Tamás ügyvezető, aki után Dr. Tanai Attila fejlesztő mérnök nyitóelőadása következett.

GMO-mentes takarmányozás költséghatékonyan

Az utóbbi évek kutatási eredményei rávilágítottak arra, hogy a tejelőtehenek teljesítménye szoros összefüggést mutat a fiatal állatok tejpótlótápszer- és szárazanyag-felvétele, valamint súlygyarapodása között. Ugyanakkor mivel az első ellés időpontjáig az állatok improduktívak, és a születéstől az első ellés időpontjáig eltelt időszak költségét viszonylag rövid, 2,3-2,5 laktáció alatt kell megtermelnie a teheneknek, különösen nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy a borjak genetikája adta lehetőségeket maximálisan kiaknázzuk, miközben keressük a költséghatékony takarmányozási megoldásokat.

A fenti igényekre nyújthat megoldást a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. két új terméke, a Crémo 24/20 tejpótló borjútápszer, és a Crémo Grain Mix starter takarmány, melyek kísérleti eredményei alapján kijelenthető, hogy kielégítik a modern, intenzív borjútakarmányokkal szembeni elvárásokat.

Szilágyi László területi képviselő – Holstein Genetika Kft.

A Complete Dairy Program (CDP) olyan teljes körű kisszolgáltatási rendszert jelent, ami olyan progresszív tehenészeti telepekre épül, amelyek az Egyesült Államokból érkező „Know-how” és a legújabb termékpalettának a használatát mindazért képesek implementálni a saját folyamataikba, hogy a tehenészet nyereségtermelő képessége egyre nagyobb és nagyobb legyen.

A programnak négy (Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft., Bonafarm Mezőgazdaság, TechMix, Holstein Genetika) vállalkozás volt a szülőatyja. A rendszeren belül a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. feladata az, hogy a csoport által megalkotott receptúrákat legyártsa, és annak logisztikai részét a telepek felé megvalósítsa.

A CDP program mottója: olyan egészséges és kiváló potenciállal rendelkező teheneket szeretnének az istállókban, amelyek az adott gazdaságot nagyfokú és folyamatosan fenntartható jövedelmezőséghez vezetik piaci körülmények között.

Ön is ezt szeretné saját telepén? Érdemes a CDP programban gondolkodnia!

GMO-mentes védett fehérjeforrások

Éliás Dávid vezető szarvasmarha-szaktanácsadó szintén két újdonság alkalmazásának az előnyeit prezentálta. Tőle azt is megtudhattuk, hogy a kft. két éve kezdte el a kedvező ár/érték arányú Soyzin és Soyzex fehérjeforrások fejlesztéseit. Először a Soyzinnal foglalkoztak, mely piaci jelentősége mára meghatározó. Mindkét termék GMO-mentes! A magas védett fehérjehányadnak köszönhetően nagy tejhozamokat érhetünk el a laktáció első felében. A Soyzin és a Soyzex pozitívan hat az állatok egészségi állapotára, a tej beltartalmi paramétereire, és felhasználásukkal a tejtermelés piaci pozíciói a jelenlegi felvásárlási árak mellett is bíztatóak.

A szarvasmarha-konferenciát többek között Ráki Zsolt (Körös-Maros Biofarm Kft. tulajdonosa) beszámolója is színesítette, aki az USA-ban több szarvasmarhatelepet is meglátogatott. Dr. Bérdi Petra ágazati és takarmányüzemi állatorvos a borjúnevelésben szerzett amerikai tapasztalatok adaptálását összegezte, míg a telepi problémák megoldására Laczikó Tamás, a Greenman Kft. értékesítési vezetője adott hasznos tanácsokat.

A konferencia zárásaként Herczig Bea laboratóriumi ágazatvezetőtől megtudhattuk, milyen akkreditált vizsgálatokat végeznek az ágazat nagyigmándi és mohácsi laboratóriumaiban. A laboratóriumi ágazatvezető kiemelte az újdonságokat, úgy mint a multi-toxinmérést UHPLC-MS/MS–készülékkel, a DNS-alapú patogén mikrobák vizsgálatát. Felhívta a szakmai érdeklődők figyelmet a tömegtakarmányok vizsgálatával kapcsolatban egy új lehetőségre, mely során a Dairyland amerikai laboratóriummal közösen, NIR technika alkalmazásával határozzák meg gyorsan és pontosan a minta analitikai jellemzőit.

Kalmár Nárcisz