OTP Agrár Fejlesztési Hitelből épül magtározó Békésben

Legfőképp az egyszerű ügyintézés és a gyors elbírálás miatt választotta az OTP Agrár Fejlesztési Hitelt százmilliós projektjének megvalósításához a bucsai Indiancorn nevű vállalkozás. A nemrég átalakított, termőföld-vásárlásra fordítható, illetve akár szabadon is felhasználható konstrukció rugalmas megoldást jelent az agrárvállalkozások fejlesztésében.

100 millió forintos fejlesztési projekt keretében épít gabonatisztítót és magtározót a bucsai székhelyű Indiancorn Kft. A vállalkozás a fejlesztésnek köszönhetően bővítheti tevékenységi körét, amivel újabb bevételi forrásokra tehet szert. A gabonatermesztéssel foglalkozó békési agrárvállalkozás részben állami támogatással, részben az OTP Bank Agrár Fejlesztési Hiteléből fedezi beruházását. Sőt, az új, összesen 800 m2-es épületben egy műhely is helyet kap majd, ahol a téli hónapokban gépszerelést is vállalhat a cég. A fűtés energiaszükségleteit egy 22kW-os napelem-rendszer fedezheti majd.

Az állami támogatás előfinanszírozásához és kiegészítéséhez tökéletes megoldást jelentett a 7 éves futamidőre felvett OTP Agrár Fejlesztési Hitel, hiszen alig volt vele papírmunka, fedezetül a termőföldjük szolgált, és 3 hétbe se telt, mire megérkezett az utalás, mondta Fenyődi Attila, az Indiancorn Kft. vezetője.

Békési ügyfelükhöz hasonlóan számos agrárvállalkozót segíthet céljai megvalósításában az Agrár Fejlesztési Hitel. A gazdák számára a legfontosabb, hogy hitelintézetük rugalmasan és gyorsan tudjon alkalmazkodni igényeikhez és lehetőségeikhez. Ezért úgy alakították ki a konstrukciót, hogy sem kezesre, sem üzleti tervre nincs szükség hozzá, és a fejlesztésekhez mérten alacsony, akár egymillió forintos összeg is igényelhető vele, nyilatkozta Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatóhelyettese.

Az OTP Agrár Fejlesztési Hitelével az agrárvállalkozók, őstermelők vagy családi gazdaságok termőföld vásárlásra legfeljebb 150 millió forintot, szabad felhasználásra pedig maximum 50 millió forintot igényelhetnek. A hitel 100%-os termőföld fedezet biztosítása vagy 50% magántulajdonban lévő ingatlan, és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezessége mellett vehető igénybe. A szabad felhasználású konstrukcióval minimum 5, maximum 10, földvásárlásnál pedig akár 20 éves futamidővel tudnak tervezni a vállalkozások. Földterület vásárlása esetén 3 havi BUBOR (budapesti bankközi forint hitelkamatláb) plusz 3 százalék, szabad felhasználásra felvett hitelre pedig 3 havi BUBOR plusz 3,5% kamat mellett.

agrárhitel