Hitelhez jutás kezességgel, kedvezőbb feltételekkel

Mit jelent az intézményi kezesség? Milyen előnyökkel jár?

A kezesség egy hitelfedezet, amely a vállalkozások hitelei mögé kerülhet kiegészítésképpen bevonásra.

Kezes lehet bármelyik rokon, barát, de egy erre a célra létrehozott garantőr intézmény is elláthatja a kezes szerepét.

Az Agrár–Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány kezességvállalása számos előnnyel jár a vállalkozások számára, kevesebb saját ingatlant vagy ingóságot kell bevonni a hitelek mögé, sőt, akár nagyobb hitelösszegekhez, hosszabb futamidőhöz is hozzásegítheti őket az intézményi kezesség. Mindezt azért, mert a bankok kockázatát nagymértékben csökkenti az alapítvány készfizető kezességvállalása.

Az alapítvány lecsökkentette a díjait. Mekkora most a kezesség díja?

Az idei év közepén az alapítvány szegmensektől függően 29–72 százalékos mértékben mérsékelte díjait. A kezesség díja az agrárium számára a hitel összegére vetítve évente 0,4 százalék, más vidéki vállalkozásoknak pedig 0,5 százalék.

Ez a díj a maximális 80 százalékos kockázatátvállalás esetére vonatkozik, ettől eltérő kezességvállalási mérték arányosan alacsonyabb díjakat eredményez. Az intézményi kezesség díja a hitelek költségének kis részét teszi ki, amellett hogy a kockázat akár négyötödét is az alapítvány viseli. Egy átlagos KKV hitelügyletnél a teljes hiteldíj kb. 5 százalékát jelenti a garanciadíj, a Növekedési Hitelprogram keretében, 2,5 százalékos hitelköltség mellett finanszírozott ügyletek esetében pedig 16–20 százalékot. A szervezet az új díjtámogatási szabályoknak illetve non–profit alapítványi jellegének köszönhetően tudja biztosítani ezen rendkívül kedvezményes díjakat azon vállalkozásoknak, amelyek az uniós támogatási szabályok alapján jogosultak támogatás igénybevételére. A támogatásra nem jogosult cégek piaci alapon számított díjon élhetnek a kezességgel.

Kiknek tudnak a kezességgel segíteni?

Az alapítvány egyik fő célkitűzéseként a mikro– és kisvállalkozásokat, az őstermelőket és családi vállalkozásokat segíti, de a nagyobb hiteligénnyel fellépő, közepes méretű cégek számára is biztosítani tudja kezességét. Kiemelt ágazat az elsődleges mezőgazdaság, de gyakorlatilag minden vidékhez kapcsolódó tevékenység támogatható.

Az ágazat speciális finanszírozási igényeihez tud az alapítvány alkalmazkodni?

Egyre több banknál elérhetőek olyan termékek, amelyeket kifejezetten a mezőgazdaság sajátosságainak megfelelően, az – igényeik alapján alakítanak ki. Az agrárágazat számára elérhető speciális termékeknél bevett gyakorlat lett, hogy az alapítvány kezessége beépítésre kerül a termékekbe. Tipikus ilyen ügylettípusok a könnyített fedezetű folyószámlahitelek – mint például Agrár Széchenyi Kártya, a takarékszövetkezetek vagy kereskedelmi bankok egyes folyószámlahitelei –, amelyeket az AVHGA kezességének bevonása nyomán rendkívül kedvező fedezeti feltételekkel helyeznek ki, többségében ingatlan fedezet nélkül. Speciális termék megállapodásokkal az integrátori finanszírozásban is aktívan részt vesz a szervezet, továbbá támogatás előfinanszírozó hitelekhez, vagy akár közraktári hitelekhez is tud egyedi feltételekkel kapcsolódni.

Hogyan lehet kezességhez jutni?

Több mint 150 pénzügyi intézménynél – bankoknál és takarékszövetkezeteknél – lehet kérni a kezességet, gyakorlatilag bármely vállalkozói hitelügylethez. Hangsúlyoznám, hogy közvetlenül nem tőlünk kell azt kérni, hanem a finanszírozó hitelintézetnél kell jelezni az igényt. Sok esetben a bank saját döntése nyomán, de természetesen a vállalkozás beleegyezésével von be minket kiegészítő fedezetként.

Hol olvashatnak az érdeklődők többet az alapítványról?

A www.avhga.hu weboldalon minden fontos információ megtalálható.

agrárhitel agrárvállalkozás gazdaság