Az OTP Bank jelentősen növelte agrárhitel-állományát

Az OTP Bank jelentősen növelte agrárhitel-állományátBudapest, 2013. október 3., csütörtök (MTI) – Az OTP Bank az elmúlt 2 évben közel 50 százalékkal növelte agrárhitel-állományát – közölte Gyuris Dániel, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese csütörtökön Budapesten, az OTP Bank által szervezett agrárszakmai rendezvényen.

Emlékeztetett arra, hogy az OTP EU-támogatás-előfinanszírozási modellt exportált a régió több országába. Az elmúlt években a pénzintézet 8 leánybankja vette át a határokon átnyúló szolgáltatásokat. A bank kiemelt célja, hogy a közeljövőben ne csak saját leánybankjainak, hanem mindenekelőtt hazai partnereinek nyújtson ezen a területen tanácsadási, pénzügyi, garanciális támogatást a megjelenéshez azokban az országokban, ahol már az OTP Bank jelen van.

Kiemelte: a magyar agrobiznisznek van szellemi, technológiai, adott esetben tőkeháttere is ahhoz, hogy Kelet-Közép-Európában regionális súllyal legyen jelen. A vezérigazgató-helyettes szerint az agrárium jelentőségét világszerte felerősítette a népesség növekedése. Ennek fényében különösen fontos, hogy Magyarországon a mezőgazdaságba tőkét, munkát, időt és tudást befektetők megtalálják az élelmiszertermelés leghatékonyabb, legproduktívabb módjait.

A fórumon felolvasták Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója üzenetét, aki azt hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság nemcsak a GDP-ből való részesedése miatt meghatározó ágazat, szerepe a helyi foglalkoztatás megtartásában, valamint a vidéki környezet fenntartásában is nélkülözhetetlen.

Kapronczai István az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) főigazgatója arról beszélt, hogy a mezőgazdaság helyzete az utóbbi években javult: a mezőgazdaság adózás előtti eredménye 2012-ben már 146,2 milliárd forint volt, míg az előző évben a 131,1 milliárd forint. Ez a főigazgató szerint azt jelzi, hogy az ágazat pénzügyi helyzete stabil.

Hozzátette: az ágazat hitelállománya 2012-ben meghaladta a 300 milliárd forintot, és ebben már nem volt támogatott hitel. Jelezte azt is, hogy a mezőgazdaságnak kifizetett támogatás összege is jelentősen növekedett, megjegyezve ugyanakkor, hogy az agrárium tőkeellátottsága nem megfelelő.

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára tájékoztatott arról, hogy a mezőgazdaság részesedése a magyar GDP-ből 3,8 százalék, a teljes agrárium pedig mintegy 15 százalék. A mezőgazdaság kibocsátása a múlt évben elérte a 2229 milliárd forintot, szemben az előző évben realizált 2168 milliárd forinttal. Ebből a növénytermesztés aránya 57,8 százalék, míg az állattenyésztésé mintegy 35 százalék. Tavaly az agrárgazdasági export mintegy 8,1 milliárd euróra, az import pedig mintegy 4,5 milliárd euróra rúgott. Az agrárgazdasági export a teljes nemzetgazdasági kivitelnek közel 10 százalékát adja. Az ágazat realizálta a nemzetgazdasági külkereskedelmi aktívum 52 százalékát.

MTI 2013. október 3.

agrárhitel OTP