fbpx

A kifizetési igényléseket be kell adni

Írta: Barna Ferenc - 2021 április 28.

Több támogatás kötelezettségvállalási időszaka meghosszabbítható, egy nyilatkozat beadását követően további teendő nem szükséges sok esetben. Azonban speciális szabályok érvényesek egyes agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodási támogatások kifizetési igénylésének benyújtására – hívja fel az Agrárminisztérium a mezőgazdasági termelők figyelmét.

 

Mezőgazdaság és öko támogatás
A mezőgazdasági pályázatok hosszabbításánál változhatnak a szabályok, nem egységesek például a kifizetési szabályok (Fotó: Barna Ferenc)

 

A hosszabbítás a korábbi évek gyakorlatát érdemben módosítja

Ebben az évben lehetőséget teremtett az illetékes minisztérium az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés és az Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása felhívások folytatására, illetve egyes támogatások kötelezettségvállalási időszakának meghosszabbítására.

A két programban maradni kívánó, összesen közel 10.500 gazdálkodó számára – az 5. éves kifizetési kérelmük kapcsán kiadott döntés jogerőre emelkedése után – szükség van módosított támogató okiratok kiállítására.

 

A kifizetési kérelem benyújtása a módosított támogatói okirat hiányában is szükséges

Amennyiben a kötelezettségvállalási időszak meghosszabbítása iránti kérelmet, illetve kötelezettség-átvételi kérelmet nyújtottak be a gazdák, úgy a 2021. évre vonatkozó kifizetési igényléseiket (a megvalósításnak megfelelően, a hosszabbításra irányuló nyilatkozatok figyelembevételével) be kell nyújtani az egységes kérelem keretében akkor is, amennyiben jogerős módosított támogatói okirattal még nem rendelkeznek.

A kifizetési kérelem határidőben történő benyújtása tehát a módosított támogatói okirat hiányában is szükséges.

 

Mezőgazdaság és öko támogatás
Amennyiben még nincs kézben a módosított támogatói okirat, a kifizetési kérelmet határidőn belül be kell adni (Fotó: Barna Ferenc)

 

További információk a kormány pályázati portálján, illetve a MÁK weboldalán érhetnek el a mezőgazdasági termelők.

 

Forrás: Agrárminisztérium, Sajtóközlemény