fbpx

Pakod: Végh Farm

Írta: - 2017 augusztus 23.

„…termőföld nélküli állattenyésztés? Nem lehetséges. Vagy mégis?”

Végh Ferenc, valamint fiai, Zsolt és Róbert az utolsó pillanatig reménykedett abban, hogy a sertéstelepükkel határos termőföldekhez hozzájutnak. Hiába. A csalódás talán látszik, érződik a családi gazdaságban, viszont a munka nem állt meg, a beruházások, sőt a tervek is folytatódnak. Már 22 éve működik a Végh Farm, kezdetben 500 hízóval, ma pedig már évi 52.000 leadott hízóval, 2000 kocával és annak teljes szaporulatával, 10 hektáros alapterületével, 22 épületével, lagúnás-hígtrágyás technológiájával szakmailag is elismert telepnek számít hazánkban. A szakmaiság persze nem ezeknél a számoknál kezdődik, de a 60-as színhúskihozatalt vagy a 2,9 kg-os telepi fajlagos mutatót is büszkén vallotta be a cégtulajdonos. Nem véletlen, hisz ezek a számok jóval a magyar átlag felettiek.

Ipari húselőállítás – hangzott el többször is a pakodi birtoklátogatáson, miközben azt sem kell elfelejtenünk, hogy ez a vállalkozás egyszerre ellenőrzött tenyésztelep, takarmányelőállító, vágóhíd és húsfeldolgozó. Ráadásul mindez kisgazdaságokat meghazudtoló higiénia, és XXI. századi tartástechnológia mellett. Legalábbis a zsűri egyetlen tagja sem látott még arra példát, hogy a koca lifttel „emelkedik felül” a malacokon a szoptatás befejeztével.

Állattenyésztés kategóriát értékelt a zsűri, de Végh Ferenc 250 fás gyümölcsültetvényét a telep közepén, nem hagyhattuk elismerés és kóstolás nélkül.

További képeket megtekintheted gallériánkban!

Szavazáshoz kattints a képre!