fbpx

Partnert keres az Élelmiszerbank

Írta: Kohout Zoltán - 2018 március 21.

Az Élelmiszerbank másodszüretek szervezéséhez, illetve mezőgazdaságban keletkező élelmiszerfeleslegek megmentéséhez partnereket keres annak érdekében, hogy a megmentett feleslegeket eljuttathassa a rászorulókhoz.

Ha már pénzt nem hoz, de még finom és egészséges

A nemzetközi SavingFood projekt keretében az Élelmiszerbank másodszüretek (a betakarítás után a földeken maradó termények begyűjtése) szervezésébe kezd. A másodszüret az Élelmiszerbank új projektje, amelyben még a fogyasztásra alkalmas, de valamiért nem eladható zöldségeket és gyümölcsöket takarítják be a termőterületről, majd eztán az országos partnerhálózatuk bevonásával szervezik és valósítják meg a kiosztást a környékbeli nélkülözőknek. E célra alkalmas minden olyan

termény, amit a gazda-gazdaság már nem tud jövedelmezően betakarítani, de emberi fogyasztásra még tökéletesen alkalmas.

Így mindenki nyer

Hogy az akcióval mit nyernek a rászorulók – akiknek asztalára sokszor anyagi okok miatt nem jut egészséges élelmiszer, zöldség, gyümölcs –, azt mondani sem kell. Ugyanakkor a partner gazdaságok „nyeresége” is meggyőző, látván, hogy a megtermelt értékes termények az enyészet helyett olyan emberek asztalára kerülnek, akik számára ez óriási segítséget jelent. (Emellett az adománynak minősülő terményekkel értékének 120%-val csökkenthető a társasági adó alapja).

Kiviszik, kihirdetik

Az Élelmiszerbank országos partnerhálózata segítségével megszervezi a másodszürethez szükséges csapato(ka)t, és biztosítja a szükséges eszközöket is (szerszámok, csomagolóanyag, ládák stb.), majd eljuttatja a terményeket nélkülöző családoknak, illetve ismerteti a támogatókat.

Ezért várják tehát olyan mezőgazdasági szereplők, termelők jelentkezését, akik szívesen csatlakoznak a kezdeményezéshez, vagy akár információkkal, kapcsolatokkal tudnak segíteni. Információ: 06-1/261-3991, http://www.elelmiszerbank.hu.

Kohout Zoltán

CÍMKÉK élelmiszer