fbpx

Egyre több a világban az elhízott gyerek

Írta: - 2016 január 27.

Aggasztóan sok, mintegy 41 millió öt év alatti gyermek elhízott vagy túlsúlyos világszerte – derült ki az Egészségügyi Világszervezet illetékes bizottságának Genfben közzétett jelentéséből. A szakértők szerint ez a szám a korcsoport 6,1 százalékát jelenti. 1990-ben számuk még 31 millió volt, a korcsoport 4,8 százaléka.

A legnagyobb arányban az alacsony és közepes jövedelmű országokban nőtt az elhízott gyermekek száma, 2014-ben ezen országokban 14,5 millióan voltak, kétszer annyian, mint 1990-ben. Az elhízott gyermekek mintegy fele, 48 százaléka Ázsiában, egynegyede pedig Afrikában élt 2014-ben.

A bizottság számos javaslatot terjesztett elő a WHO tagállamainak, köztük az egészségtelen élelmiszerek, valamint a hozzáadott cukrot tartalmazó italok száműzését a gyermekek étrendjéből, az iskolai étkeztetés színvonalának emelését egészséges élelmiszerek bevonásával. A testület szerint korlátokat kell szabni az egészségtelen élelmiszerek reklámjának, növelni kell a gyermekek fizikai aktivitását. A szakemberek javasolják, hogy az elhízott gyermekek számára biztosítsanak testsúlycsökkentést elősegítő, életmódváltozást eredményező szolgáltatásokat.

Forrás: http://www.mbtt.hu/hireink/egyre_tobb_a_vilagban_az_elhizott_gyerek