fbpx

Permetező szórófejek, fúvókák kiválasztása és használata

Írta: Szerkesztőség - 2013 október 22.

A választás szempontjai

A választásnál a legfontosabb szabály, hogy csak ismert és elismert gyártók jó minőségű termékeit alkalmazzuk.
Ezek a cégek több évtizedes kutatási-fejlesztési tapasztalattal rendelkeznek, rendkívül precíz gyártás, és többszöri alapos ellenőrzés után hozzák forgalomba termékeiket.
Ennek megfelelően az ilyen gyártók termékei kielégítik a szigorú minőségi követelményeket.
Kaphatók igénytelen kivitelű, gyakran irreálisan olcsó szórófejek és fúvókák is, ezektől azonban nem várható megbízható működés és kellő pontosság.
Mint az 1. ábrán látható, a gyenge minőségű réses fúvókáknál például a szántóföldi permetezés egyenletessége szempontjából döntő jelentőségű szórásképnél számos hibát tapasztalhatunk.
Ezért feltétlenül kerülendő a silány kivitelű, sokszor ismeretlen eredetű, utángyártott alkatrészek használata, hiszen a drága növényvédő szerek eredménytelen, esetleg jelentős környezeti károkat okozó kijuttatását nem érdemes megkockáztatni.
Folyamatban van a permetezőgépek időszakos felülvizsgálatának hazai bevezetése, ami a jó minőségű szórófejek és fúvókák használatát meg fogja követelni.
A szórófejek és a fúvókák kiválasztása tulajdonképp a permetezőgép megvásárlásánál kezdődik, hiszen a gép rendszere, üzemi nyomástartománya, továbbá szórószerkezetének kivitele meghatározza az alkalmazható szórófejek és fúvókák körét.
A gyártók, illetve a kereskedők sok esetben meghatározott felszereltséggel kívánják értékesíteni gépeiket.
Célszerű azonban a védekezési feladatoknak megfelelő részegységekkel, a kezelésekre alkalmas szórófej-, és fúvóka garnitúrával kérni a gépet, mert így elkerülhető a nem megfelelő technológia kényszerű alkalmazása, illetve a későbbi, jelentős többletköltséggel és fáradsággal járó módosítás.
1. ábra Réses szórófejek szórásképének hibái

1. ábra Réses szórófejek szórásképének hibái

A választáshoz a kezelendő növények permetezés-technikai igényeiből és a megvalósítandó technológia jellemzőiből (pl.: fajlagos szórásmennyiség) kell kiindulni.
A fúvókák rendkívül fontos jellemzője a szórásteljesítmény.
Ismert, hogy a fúvókák szórásteljesítménye a méret és az üzemi nyomás függvényében változik.
A különböző méretű fúvókákat a gyártók a pontos típusjelzésen kívül különböző szabványos színek segítségével is megkülönböztetik.
Figyelembe kell azonban venni azt is, hogy az üzemi nyomás változásával a szórásteljesítmény mellett módosul a szórási kúpszög és a képzett cseppek mérete is.
A szórási kúpszög szintén jellemző az adott fúvókára, értékét gyakran típusának megjelölésében is feltüntetik.
Az optimális nyomástartományban a kilépő folyadék legyező, kúp, illetve kúppalást alakban képez permetfátyolt.
Különösen alacsony nyomású szórófejeknél a szórási kúpszög már 1-2 bar nyomáscsökkenés esetén is rendkívül nagymértékben megváltozik.
Ha a szórási kúpszög nem megfelelő, akkor romlik a szórás egyenletessége.
A különböző rendszerű fúvókák ugyanis a célfelületen meghatározott mennyiségű folyadék lerakódását teszik lehetővé. Szántóföldi síkpermetezésnél ezeket a mennyiségeket szórófejek alatt adott távolságban elhelyezett vályúsoron szokták meghatározni.
A fúvókák szórásképe általában háromszög vagy trapéz alakú.
Fontos ezek szabályossága, mert csak így biztosítható megfelelő keresztirányú szórásegyenletesség, ami szántóföldi permetezésnél a legfontosabb munkaminőségi paraméter.
A nyomás megváltoztatása a cseppképzést is befolyásolja.
Kisebb nyomásnál kevesebb és nagyobb méretű csepp képződik, nagyobb nyomás esetén ellenkező irányú változás következik be.
A jó minőségű termékeket gyártó cégek az egyes fúvókák szórásteljesítményét az üzemi nyomás függvényében a kezelési utasításban és a gépek tartályára felragasztott szórási táblázatban adják meg, ezek az adatok hitelt érdemlőek és jól használhatóak.
Az adatokat rendszerint a fajlagos szórásmennyiség és a munkasebesség figyelembe vételével közlik.
Az alkalmazni kívánt fajlagos szórásmennyiség ismeretében a rendelkezésre álló szórási táblázatokról a munkasebesség függvényében egyszerűen kiolvasható, hogy a szükséges szórásteljesítmény különböző méretű fúvókákkal mekkora üzemi nyomás mellett biztosítható.
Amennyiben a vásárlásra kínált gépre szerelt szórófejek nem elégítik ki igényeinket, válasszunk megfelelő fúvókagarnitúrát.

A fúvókákon igen nagy mennyiségű permetlé áramlik át, ami idővel jelentős mértékű kopást okoz.

A kopott fúvóka a szükségesnél nagyobb mennyiségű permetlevet bocsát ki, romlik a szórásegyenletesség, és cseppképzés (2 ábra).
Ilyenkor cserére van szükség, ami jelentős költséggel jár.
Ezért fontos szempont a választásnál az élettartam, ami attól függ, hogy fúvókák milyen anyagból készülnek.
Kopásálló anyagból rendszerint csak a permetlé megvezetésére szolgáló betétek készülnek, és ezeket olcsóbb, műanyag fúvókatestbe préselik bele.
A fúvókabetétek általában sárgarézből, rozsdamentes acélból, műanyagból, vagy kerámiából készülnek.
A sárgarézből készült fúvókák a legérzékenyebbek a kopásra.
Ezért, továbbá magas áruk miatt alkalmazásuk ma már ritka, szinte teljesen kiszorultak a gyakorlatból.
A műanyag fúvókák előnye az alacsony ár, és elterjedésüket segíti, hogy kopásállóságuk, élettartamuk az új összetételű anyagok alkalmazása révén egyre nő, már megközelítően azonosnak tekinthető a rozsdamentes acélból készült fúvókákéval.
Az acélbetétes fúvókák hátránya a műanyag fúvókákhoz képest, hogy sokkal drágábbak.
Leghosszabb ideig a kerámiabetétes fúvókák használhatók (általánosságban azt lehet mondani, hogy a kerámiabetétes fúvókák akár 3-4-szer annyi ideig használhatóak, mint a műanyag-, vagy acélbetétes fúvókák).
Fokozott igénybevétel esetén magasabb áruk feltétlenül megtérül.
Általánosságban kijelenthető, hogy szántóföldön az árukat és élettartamukat is figyelembe véve a kedvező összetételű műanyagokból (pl.: POM, PP) készült betéttel rendelkező fúvókák alkalmazása javasolt.
Fokozott igénybevétel esetén ugyanakkor mindenképp indokolt a drágább, de lényegesen tartósabb kerámiabetétes fúvókák használata.
Ültetvények permetezésére használt szórófejek esetében a nagyobb igénybevétel miatt a kerámiából készült szórólapkák és az edzett rozsdamentes acélból vagy szintén kerámiából készült pörgető betétes szórófejek, illetve a kerámiabetétes fúvókák alkalmazása célszerű.
2. ábra Fúvóka kopás következményei
2. ábra Fúvóka kopás következményei

Szórófejek és fúvókák szántóföldön

Szántóföldön a permetezőgépeket rendszerint többféle célra és különböző körülmények között használják, ezért különböző rendszerű és méretű fúvókák alkalmazására lehet szükség.
Ha gyakran kell más technológiára áttérnünk, akkor válasszunk több szórófej befogadására alkalmas szórófej-tartókat.
Erre a célra több műszaki megoldás áll rendelkezésre, ezek közül kettőt említünk.
A tábla szélén végzett nehézkes és időigényes szerelést elkerülve az egyszerűbb kivitelű gépekre is könnyen felszerelhető, kézi működtetésű ún. revolver rendszerű szórófej-tartókat (általában 3-5 db fúvóka befogadására képesek) elforgatva egyszerűen és gyorsan lehet a kívánt méretű vagy rendszerű fúvókákat működési helyzetbe hozni.
Minden esetben mérlegelni kell a szórófejekben elhelyezhető ún. elemi szűrők szükségességét.
A fúvókák eldugulását (különösen a gép mögött elhelyezett szórófejeknél) működés közben nehéz észrevenni, ez kezeletlen sávok kialakulásával járhat.
A fúvókák kitisztítása időigényes munka, gyakori előfordulása esetén – a bosszúság mellett – a védekezések elhúzódásával, az esőzések vagy a szél miatt szűkre szabott idő következtében a permetezések elmaradásával is számolni kell.
Ezért minden olyan esetben, amikor a permetlé tisztasága, homogenitása nem kifogástalan, válasszunk könnyen cserélhető elemi szűrővel ellátott szórófejeket.
3. ábra Réses fúvókák szórásképének illesztése

3. ábra Réses fúvókák szórásképének illesztése

Szántóföldi kezeléseknél leggyakrabban síkpermetezést végzünk.
A permetlevet a talajra vagy a növények felszínére igyekszünk minél egyenletesebben kijuttatni.
Erre a célra legalkalmasabbak a 110-120o szórási kúpszögű lapos sugarú vagy más néven réses fúvókák, amelyek szabványos 50 cm osztás esetén ugyancsak 50 cm-rel a célfelület felett elhelyezve kétszeres átfedést (átlapolást) biztosítanak (3. ábra).
Ez biztosítja a megfelelő keresztirányú szórásegyenletességet álló helyzetben végzett vizsgálatnál és a legkisebb hibát, amikor haladás közben a szórókeret lengésbe jön.
Egyenletes szántóföldi permetezésre a hagyományos kivitelű réses fúvókák megfelelőek lehetnek, ezek a fúvókák azonban igen apró cseppeket képeznek.
Ez előnyös a permetlé eloszlása szempontjából, de a kisméretű cseppek könnyen elsodródnak, elpárolognak.
Ez különösen a tavaszi vegyszeres gyomirtási munkáknál okoz problémát, amikor a felázott talajok, illetve a növényzet gyors növekedése miatt a rendelkezésre álló idő sok esetben nagyon rövid, az ilyenkor gyakori erős szelek pedig még tovább csökkentik a permetezésre alkalmas napok számát
Az elsodródást csökkentő réses fúvókák korábban ismertetett felépítésükből adódóan nagyobb méretű cseppeket képeznek, a nagyobb cseppek azonban csak röppályájuk során előnyösek, a célfelületen kisebb fedettséget, rosszabb eloszlást eredményezhetnek.

Ezek a fúvókák gyenge szél esetén alkalmazhatóak.

A légbeszívásos (injektoros) réses fúvókák működési elvük következtében még durvább cseppeket képeznek, ugyanakkor a megfelelő mértékű fedettséget is biztosítják.
Az injektoros fúvókákkal nagyobb szélsebesség (4-6 m/s) mellett is biztonságosan, jó minőségben lehet dolgozni.
Az utóbbi időben terjedtek el a kompakt kivitelű injektoros fúvókák, amelyek lényegesen kisebb méretűek, csökkentve így a mechanikai sérülések veszélyét.
Ezért a hagyományos kivitelű légbeszívásos fúvókák helyett célszerű a kompakt kivitelűek alkalmazása.
Ha átlapolásra nincs szükség, például a tábla beszegésénél a szórókeret szélein elhelyezett szórófejek esetében, akkor különböző rendszerű és kialakítású aszimmetrikus szórásképű fúvókákat célszerű alkalmazni ún. záró fúvókákként.
Ezeket a fúvókákat érzékeny területek (pl.: élővizek) közelében végzett kezelések során vagy soros kultúrákban levelek alá történő permetezésre is érdemes használni.
Sorközök gyomirtó permetezésénél használhatunk különböző rendszerű, 65o-os, 80o-os vagy 90o-os szórási kúpszögű fúvókákat is.
Ugyanezeket a fúvókákat állománykezelés során is alkalmazhatjuk a sorokba belógatható permetlévezetékekre szerelve.
Elsősorban kalászosok állománypermetezésénél lehet hatásos a kettős réses fúvókák alkalmazása.
A haladási irányban előre és hátra kiszórt permet a vizsgálatok szerint nagyobb penetrációt biztosít.
Kaphatók már olyan fúvókák is, amelyeknél a mérettől függetlenül adott nyomáson azonos a cseppek mérete.
A réses fúvókák mellett a gyártó cégek kínálnak ütközőlapos fúvókákat is.
Ezek szórásképe általában nem olyan egyenletes, szabályos, mint a réses fúvókáké, ezért csak olyan védekezési feladatokra lehetnek alkalmasak, ahol a keresztirányú szórásegyenletesség nem alapvető követelmény.
A gyakran alkalmazott szántóföldi fúvókák főbb jellemzői a 1. táblázatban láthatók.

1. táblázat Szántóföldi permetezés során gyakran alkalmazott réses fúvókák fontosabb jellemzői

Fúvóka

típusa

Szórási

szög

(º)

Fúvóka

kialakítása/

rendszere

Fúvókabetét

anyaga

Ajánlott

üzemi nyomás

(bar)

Alkalmazási

terület

TeeJet XR 80; 110 hagyományos sárgaréz, műanyag, acél,

kerámia

1,0-4,0 síkpermetezés
Lechler LU 90; 120 hagyományos műanyag, acél,

kerámia

1,5-5,0 síkpermetezés
Albuz APE 80; 110 hagyományos kerámia 2,0-4,0 síkpermetezés
HARDI

ISO F-110

110 hagyományos műanyag, kerámia 1,5-5,0 síkpermetezés
TeeJet DG 80; 110 elsodródás csökkentő műanyag,

acél

2,0-4,0 síkpermetezés
Lechler AD 90; 120 elsodródás csökkentő műanyag, kerámia 2,0-6,0 síkpermetezés
Albuz ADE 110 elsodródás csökkentő kerámia 2,0-4,0 síkpermetezés
HARDI

ISO LD-110

110 elsodródás csökkentő műanyag, kerámia 1,5-5,0 síkpermetezés
TeeJet AI 110 légbeszívásos (injektoros) acél 2,0-8,0 sík-, és állománypermetezés
TeeJet TTI 110 légbeszívásos műanyag 1,0-7,0 sík-, és állománypermetezés
Lechler ID 90; 120 légbeszívásos műanyag, kerámia 3,0-8,0 sík-, és állománypermetezés
Lechler IDK 90; 120 kompakt kivitelű légbeszívásos műanyag, kerámia 1,5-6,0 sík-, és állománypermetezés
Albuz AVI 110 légbeszívásos kerámia 3,0-5,0 sík-, és állománypermetezés
Albuz CVI 110 alacsony nyomású légbeszívásos kerámia 1,5-3,0 sík-, és állománypermetezés
HARDI

ISO INJET

110 légbeszívásos műanyag, kerámia 3,0-8,0 sík-, és állománypermetezés
TeeJet TTJ60 60, illetve

2 x 110

kettős réses műanyag 1,5-6,0 állománypermetezés
TeeJet AITTJ60 60, illetve

2 x 110

kettős réses; légbeszívásos műanyag 1,5-6,0 állománypermetezés
Lechler DF 60, illetve

2 x 120

kettős réses acél 2,0-5,0 állománypermetezés
Lechler IDKT 60, illetve

2 x 120

kettős réses; légbeszívásos műanyag, kerámia 1,5-6,0 állománypermetezés
Albuz AVI TWIN 65, illetve

2 x 110

kettős réses; légbeszívásos kerámia 3,0-5,0 sík-, és állománypermetezés
Lechler OC 90 hagyományos

oldalt réselt

sárgaréz,

acél

1,5-5,0 levelek alá permetezés,

táblaszélek kezelése

Albuz OCI 80 hagyományos

oldalt réselt

kerámia 2,0-4,0 levelek alá permetezés,

táblaszélek kezelése

Lechler IS 80 aszimmetrikus szórásképű, légbeszívásos műanyag 2,0-8,0 levelek alá permetezés,

táblaszélek kezelése

Albuz AVI OC 80 aszimmetrikus szórásképű, légbeszívásos kerámia 2,5-5,0 levelek alá permetezés,

táblaszélek kezelése

 

Szórófejek és fúvókák kertészetben

Míg szántóföldön rendszerint a szórás teljes szélességében egyenletességre törekszünk, ültetvényekben a kezelendő lombozatnak megfelelő, gyakran változó mennyiségű permetlevet kell kijuttatni.
Ennek megfelelően célszerű a szórószerkezeten különböző méretű, vagy beállítású szórófejeket alkalmazni.
A gépek szórószerkezetén célszerű ún. iker szórófejeket használnunk, amelyek 180o-os elforgatással lehetővé teszik, hogy a szórás jellemzőinek megváltoztatását.
Ha az ilyen felépítésű szórófejekbe két különböző méretű vagy kialakítású fúvókát helyezünk, egyszerűen  biztosíthatjuk a fúvókacserét, továbbá könnyen és gyorsan tudjuk változtatni a szórásteljesítményt vagy a szórásképet.
Emellett lehetőségünk van arra is, hogy a szórás irányát a lombozat jellemzőinek megfelelően módosítsuk, vagy 90o-os elfordítással megszüntessük azoknak a szórófejeknek a működését, amelyekre nincs szükség (pl.: alsó, felső szórófejek).
Ültetvények jó minőségű permetezésére alkalmasak a cirkulációs rendszerű szórófejek.
A leggyakrabban használt típusok a csiga-, vagy pörgető betéttel felszerelt, illetve az örvénykamrás rendszerűek, amelyek kivitelüktől függően teljes kúp vagy kúppalást (üreges kúp) alakban juttatják ki a permetlevet.
Önmagában a szóráskép alakja nem befolyásolja érdemben a fúvókák gyakorlati szempontból fontos jellemzőit, gyakoribb az üreges kúp szórásképű fúvókák alkalmazása.
A ventilátor nélküli, hidraulikus rendszerű kisüzemi ültetvény permetezőgépeken, kézi szórópisztolyokon javasolható az állítható szórófejek használata, amelyeknél csavarorsós szerkezet segítségével lehet a permetlé forgásba hozását biztosító betét helyzetét a szórólapkához képest állítani, és ezáltal a szórás kúpszögét és hatótávolságát változtatni.
Az állítható szórófejek alkalmazásánál azonban figyelembe kell venni, hogy kúpszög változtatásával azonos nyomásnál is más a szórásteljesítmény és a cseppméret.

A ventilátoros, szállítólevegős gépeken leggyakrabban örvénykamrás szórófejeket alkalmaznak.

Ezeknél figyelemmel kell lenni arra, hogy a szórófejben a folyadék kilépését biztosító lapka mellett adagoló lapka is elhelyezhető.
Ebben a kiadagolt permet mennyiségét ez esetben a két lapka együttesen határozza meg, és ezért a szórásteljesítménynél ezt az értéket kell figyelembe venni.
Ezekre jellemző, hogy amennyiben a pörgető testek közepén furatot képeznek ki, a szóráskép teljes kúp, a középfurat hiányában pedig üreges kúp alakú.
Egyre elterjedtebb ültetvényekben is a 80-90º-os szórási kúpszögű légbeszívásos réses fúvókák alkalmazása.
Amennyiben ilyen fúvókákat választunk a működési elvből fakadó kedvezőbb cseppképzési tulajdonságok kihasználása révén jobb penetrációt érhetünk el, és a permetcseppek elsodródását is jelentősen mérsékelni tudjuk.
Hozzáférhetők légbeszívásos kivitelű cirkulációs rendszerű fúvókák is.
A hagyományos cirkulációs rendszerű fúvókákhoz képest ezekkel is nagymértékben csökkenthetjük az elsodródást.
Az ültetvény permetezőgépeken a nagy igénybevétel miatt kizárólag kopásálló, elsősorban kerámiából készült fúvókabetétek alkalmazása javasolható.
A fúvókák eldugulását megakadályozó elemi szűrők használata szintén indokolt lehet.
Az ültetvény permetezőgépeken gyakrabban alkalmazott fúvókák fontosabb jellemzői a 2. táblázatban tekinthetők meg.

2. táblázat Ültetvények permetezése során széles körben alkalmazott fúvókák főbb jellemzői

Fúvóka

típusa

Szórási

szög

(º)

Fúvóka

szórásképe

Fúvókabetét/

szórólapka

anyaga

Ajánlott

üzemi nyomás

(bar)

TeeJet TXA/TXB

Conejet

80 üreges kúp kerámia 5,0-20,0
TeeJet AITX

Conejet

80 üreges kúp kerámia 4,0-20,0
Lechler TR 80 üreges kúp kerámia 3,0-20,0
Lechler ITR 80 üreges kúp kerámia 3,0-20,0
Albuz ATR 80 üreges kúp kerámia 5,0-25,0
Albuz TVI 80 üreges kúp kerámia 5,0-25,0
HARDI 1299 80 üreges kúp kerámia 3,0-25,0
Lechler ID 90 90 legyező kerámia 3,0-20,0
Albuz AVI 80º 80 legyező kerámia 10,0-25,0

Összefoglalás

A permetezőgépeken alkalmazott szórófejek és fúvókák alapvetően meghatározzák a permetezés munkaminőségét és a környezetre gyakorolt hatását.
Ezért fontos feladat a megfelelő típusok gondos kiválasztása és szakszerű használata.
Jelenleg igen nagy választék áll a felhasználók rendelkezésére.
Csak megfelelő minőségű termékeket célszerű használni.
Mivel a szórófejek és a fúvókák rendszerint erős koptató hatásnak vannak kitéve, folyamatosan ellenőrizni kell állapotukat, és elhasználódás esetén cseréjüket időben végre kell hajtani.