fbpx

Perten analitikai berendezések a Per-Form Hungária Kft. kínálatában

Írta: Kalmár Nárcisz - 2018 május 28.

Dr. Lipták Miklóssal, a Per-Form Hungária Kft. ügyvezetőjével a cég 2018. április 11-én rendezett szakmai szimpóziumán beszélgettem, ahol többek között a palettájuk mezőgazdasági szegmensét képviselő több mint 50 éve magas minőségű analitikai berendezéseket gyártó Perten gépekről is beszélgettünk.

Kérem, mutassa be a céget!

− A Per-Form Hungária Kft.-t 2001-ben két magyar magánszemély alapította. Fő tevékenységi körünk a laboratóriumokban használt műszerek forgalmazása és szervize. Három céget képviselünk, melyek közül a mezőgazdasági és élelmiszeripari portfóliónkat a Perten készülékek alkotják. A svéd Perten olyan berendezéseket gyárt és forgalmaz, amelyek a gabonaipar, illetve az élelmiszeripar különféle területein a termékek minősítésében vesznek részt. E berendezések felhasználói között szerepelnek a nagyvállalatok mellett kis- és specializált üzemek is.

Budapesten rendelkezünk egy irodával és Debrecenben is van egy kirendeltségünk, jelenleg 24 fővel tevékenykedünk. Értékesítőkollégáink felsőfokú kémiai vagy biológiai végzettséggel rendelkeznek, míg szervizeseink nagy része villamosmérnök.

Ha jól tudom, nemcsak gépeket, hanem komplett szolgáltatást is kínálnak partnereiknek. Mit lehet erről tudni?

– A műszerek beszerzése számunkra nem egy folyamat vége, hanem egy együttműködés kezdete. Hisszük, hogy a valódi innovációk a felhasználók tapasztalataiból születnek. Ezért hoztuk létre Perfórum szakmai támogató programunkat, melynek keretében már a készülék kiválasztásánál törekszünk arra, hogy a speciális felhasználói igényekre tökéletes megoldást találjunk. Az üzembe helyezés során személyre szabott betanítást végzünk, majd független szakértőink folyamatos, magas szintű szakmai háttértámogatást nyújtanak, nem csupán a műszerek használatával kapcsolatban, hanem készülékfüggetlen elméleti kérdésekben is.

A 12 fős szakértői csoportban olyan elismert, nagy tapasztalattal rendelkező hozzáértők tevékenykednek, akik az adott technikában hosszú időt eltöltöttek, a készülékeket gyakorlatban is használják, így bármilyen felmerülő problémára javaslatot tudnak tenni. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ha valaki megtisztel bennünket, és tőlünk vásárol, a készülék teljes élettartama alatt külsős szakértőink a rendelkezésre állnak. Végül megemlíteném, hogy léteznek ún. „real-time” online műszereink, melyekkel azonnali monitorozás érhető el.

A rendezvényen Borsodi Anna, a cég Perten termékfelelőse prezentálta a gyártót és a komplett berendezés-kínálatot.

Melyek a Perten gyártó legfőbb ismérvei?

– A Perten Instruments AB 1962 óta a búza- és lisztanalitika egyik piacvezető gyártója, melynek kizárólagos magyarországi képviselői vagyunk. A kft által forgalmazott Perten terméktípusok a NIR spektrométerek, és a reológiai műszerek, ez utóbbi funkcionális vizsgálatokra nyújt segítséget, gondolok itt egy sikérmosásra, vagy esésszám vizsgálatra.

Lassan jön az aratás szezon, ezért fontos hangsúlyoznom, hogy szinte az összes szántóföldi növény beltartalmi paraméterének mérésére kínálunk műszert. Ilyen például a legújabb fejlesztésű, IM-8800 hordozható infrakészülék, mely kis súlyú, terepen használható, jól alkalmazható aratásnál gyorsvizsgálatra, felhasználóbarát, kis karbantartásigényű műszer. Fehérje, nedvesség és olaj meghatározására alkalmas gabonafélékből és olajos magvakból. Színes, érintőképernyős kijelzővel, beépített GPS-el, por- és nedvességvédelemmel van ellátva. Az eszközt a hordozhatóságot szem előtt tartva tervezték úgy, hogy a felhasználók szabadon mérhessenek a termény-betakarítási és -feldolgozási helyeken.

Kalmár Nárcisz

Felvételeink: https://agraragazat.hu/galeriak