fbpx

45 éves a legnagyobb hazai mezőgazdasági integrátor

Írta: Sándor Ildikó - 2018 május 29.

Ez a születésnap leírva csak egy mondat, de a KITE Zrt. és az ez idő alatt vele bármikor is kapcsolatba került mezőgazdasági szereplők számára a tapasztalatok, tények és az érzelmek széles tárházát jelenti. Negyvenöt év közös, néhol verejtékes, néhol örömteli munkáját, mely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma a magyar mezőgazdasági termelés innovatív lehetőségekkel felvértezve nézhessen szembe a jövő kihívásaival. Ebből az aspektusból nézve tehát már nemcsak egy születésnapot, hanem ennek a közel fél évszázadnak az eredményeit ünnepelhettük közösen a KITE Zrt. tulajdonosi körével, vezetőségével, beszállítóival, a pénzintézetek, a szakmai és szakmaközi szervezetek vezetőivel 2018. április 13-án a budavári Hilton Hotelben.

Anno és most

Szabó István, az innovatív fejlesztések miatt a mezőgazdasági berkekben méltán elismert nádudvari Vörös Csillag Termelőszövetkezet vezetője, 1972-ben az akkori döntéshozóknál, Fehér Lajosnál és Dimény Imrénél kijárta, hogy az állami gazdaságok által létrehozott termelési rendszerek után, először és egyedülálló módon a szövetkezetek is alapíthassanak termelési rendszert, melyet Kukorica és Iparinövény Termelési Együttműködés néven jegyeztek be 1972 decemberében. A nádudvari termelőszövetkezeten belül önállóan működő KITÉ-t összesen 9 alapító gazdaság hozta létre azzal a céllal, hogy a tudomány és a technika területén született eredmények felhasználásával, azok magyarországi adaptálásával hatékonyabb és jövedelmezőbb mezőgazdasági termelést valósítsanak meg. Így indult el 45 évvel ezelőtt mintegy 15 ezer ha rendszerbe vont területen a KITE.

Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója a történelmi visszatekintésen túl a mai célokat is bemutatta a születésnap közel 300 vendégének.: „Annak érdekében, hogy meg tudjunk felelni a mai kor elvárásainak, valamint az elmúlt negyvenöt év hagyományaival és az ez idő alatt megszerzett tudással és tapasztalatokkal felvértezve szolgálhassuk a mezőgazdaságot, folyamatosan bővítjük és szélesítjük tevékenységeinket és szolgáltatásainkat. Legyen az gyümölcsfaiskola, mezőgazdasági biztosításközvetítés, gépbérleti lehetőség, vagy a most reneszánszát élő szaktanácsadási rendszer, mely a precíziós gazdálkodás elterjesztését és alkalmazását segíti, de szólhatunk akár a külföldi terjeszkedésről is”.

Ez utóbbiról már a KITE Zrt. tulajdonosa, Dr. Csányi Sándor számolt be részletesen a jelenlévőknek. Az új tulajdonos elkötelezett híve az innovációnak, és kész biztosítani a fejlesztéshez szükséges forrásokat is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a KITE Zrt. az elmúlt 5 évben realizált eredményét teljes mértékben bővítésekre, fejlesztésekre, termék-, tevékenység- és piaci innovációkra fordította.Rendszerszemléletű integrátorra ugyanis ma is szükség van, méghozzá olyanra, amely innovatív megoldásaival, a különböző területeken elszigetelten jelen lévő fejlesztések rendszerbe foglalásával képes létrehozni és működtetni egy olyan komplex rendszert, amely nagy felületre kiterjeszthető, folyamatosan fejleszthető, könnyen alkalmazható, felhasználóbarát, és minden ágazatra, és azon belül minden technológiai beavatkozásra értelmezhető.

Születésnapi ajándék a 100 éves traktorgyártását ünneplő John Deere-től

A nagyszabású ünnepségen helyet kaptak azok az üzleti partnerek, szakmai és szakmaközi szervezetek, akik a kezdetektől jelen voltak a KITE életében, vagy az idők során csatlakoztak az integrátorhoz. A legrégebbi partner, az idén a traktorgyártásának 100 éves évfordulóját ünneplő John Deere képviselője, Christoph Wigger stílszerű ajándékot adott át a 45 éves születésnap alkalmából: 45 fiatal gépésztechnikus számára biztosítanak képzési lehetőséget Németországban és Magyarországon egyaránt.

Összeállította: Sándor Ildikó