fbpx

Pofátlanul egyszerű, olcsó és stabil szállítási csomagolás

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 14.

A zsákos kiszerelésű áruk csomagolása terén az ABRAFOL technológia végre mindenki számára könnyen adaptálható, egyszerű, olcsó és egyedülállóan jó megoldást nyújt az egységrakományok szállítási csomagolására.

Minden ágazatban, így a mezőgazdaságban is igaz, hogy logisztikai rendszerünk kialakításánál a különböző szakmai szempontok figyelembe vételével optimalizálni tudjuk folyamatainkat, így meg tudunk felelni a megváltozott gazdasági világunk igényeinek. Nem elég jó minőségű terméket előállítanunk, fontos annak a megfelelő környezetben történő betárolása, az áru csomagolása, stabil szállíthatósága, hogy az áru a megrendelőkhöz mindkét fél megelégedésére a lehető legkisebb veszteséggel, problémamentesen jusson el.

Előkalkulációnk kialakításánál sok fejtörést okoz, hogy az alapvető fajlagos termelési költségeinkre – mely nagy mértékben függ külső tényezőktől, pl. az időjárás, energia árak változása, stb – mekkora állandó csomagolási költséggel terheljük termékeinket. Ráadásul a termék csomagolásánál (valljuk meg őszintén) sokszor nem a szakmai szempontok, hanem költséges trendek, szokások, másoktól ellesett drága technológiák alkalmazásától várjuk a megoldást. A drága csomagoló gépsorok, hiper-szuper sztrecsfóliázó gépek ugyan megoldást nyújthatnak, de lízingdíjaik magas és állandó költségeket generálnak, melyek egy-egy rosszabb év során erősen megterhelik az éves költségvetésünket.

Mi lenne, ha olyan zsákba csomagolnánk, amely önmagában is képes megakadályozni az egymáson való elmozdulást és ezzel mentesülnénk a különböző trükkös egységrakomány stabilizáló módszerek, eszközök állandó karbantartási, lízing és üzemeltetési költségeitől?

Ezen egyszerű alapgondolat mentén működnek az ABRAFOL technológiával készült zsákok és FFS csomagoló anyagok, ezért az így megrakott raklap a rakodás és szállítás során végig stabil marad, zsugorsapka vagy sztrecsfólia használata nélkül is. A HUNGAROPACK 2010 Magyar Csomagolási Verseny különdíjasa, az ABRAFOL technológia és csúszásmentes csomagoló anyag a Foltrade Kft. falai között kelt életre és világszabadalomként egyedülállóan stabil védelmet biztosít az egységrakományok mozgatás, szállítás közbeni szétcsúszása ellen. Ha egy ABRAFOL zsákot a textillel laminált oldalával lefektetünk egy másik érdesített oldalára, olyan erős belső kapcsolódás alakul ki, amely az egész rendszert nagyon stabillá teszi. Ez a kötés még akkor is erős marad, ha a zsákokat jelentős rázkódás, vagy akár 30 fokos dőlés is éri, mint amilyen a raklapok targoncázása vagy teherautóval, vonattal történő szállítása közben keletkezik. Mivel a zsákok között nincs ragasztó, ezért azokat merőleges irányban könnyen leemelhetjük egymásról, így a zsákok kézzel újra átrakhatók. A rendszer extrém körülmények között is tökéletesen működik, lehet a műanyag zsák felülete akár poros vagy deres is.

Érdemes tehát elgondolkodni, mennyit is nyernénk ennek a csomagoló anyagnak a használatával?

Az Abrafol zsákok és a sima polietilén zsákok árkülönbözete éppen megfelel a felhasznált zsákonkénti fajlagos sztrecsfólia költségnek! Szembeötlő tehát, hogy a valamivel drágább ABRAFOL zsákok már a csomagoló anyag használaton megtérülnek. Szándékosan vetettem fel példaként, a PE zsákokat, mivel minden más alternatíva, így a papírzsákok és a kasírozott szövött zsákok is drágábbak ennél, így azokkal szemben az ABRAFOL zsákok még inkább költségkímélők.

Az ABRAFOL csomagoló anyagokat rendkívül előnyös tulajdonságaik és jó ár-érték arányuknak köszönhetően jelenleg is használják fagyasztott élelmiszerek (zöldségek, gyümölcsök, nudli) valamint fűszerkeverék porok, apró vagy olajos magvak csomagolására. Kiválóan alkalmazható sokféle élelmiszeripari alapanyag és késztermék nagyobb kiszerelésben történő csomagolására. Jó piaci lehetőségek jelentkeznek állati takarmányok, premix-ek, pehelylisztek, madáreleségek csomagolásánál. A legnagyobb igény talán az egyik legfiatalabb iparágból a pellet gyártás felől mutatkozik. Mivel az ABRAFOL egyesíti a papírdobozok és a sima PE zsákok több előnyös tulajdonságát, ezért számos helyen kiválthatók vele a jóval drágább papírdobozok is az egységcsomagolások során.

Jelen gazdasági viszonyok között az áruk ily módon történő egységrakomány képzésével a szállítási csomagolás gazdaságosan megoldható, kiemelkedően jó lehetőséget jelent az induló vállalkozásoknak és a kiöregedett csomagoló gépsorokkal rendelkező vállalatok számára is.

Az ABRAFOL csomagoló anyagokat közepes mérettartományban, igény szerint bármilyen méretben lehet gyártani.

Alkalmazható normál és mélyhűtött hőmérsékleti tartományban, és UV álló kivitelben is gyártható. Igény szerint lehetőség van újrahasznosított anyagból készült ABRAFOL termékek gyártására is.

Csomagolóanyagról lévén szó, nem mehetünk el szó nélkül az ABRAFOL termékek környezetünkre gyakorolt hatásai mellett sem.

Környezetvédelmi szempontból az ABRAFOL csomagoló anyagok előnyei minden más, rakatstabilizáló eljárással szemben egyszerűségüknél és egyneműségüknél fogva óriásiak. Az ABRAFOL rendszer használata aránylag kis terhelést jelent a környezetre, mivel:

  • egy komponensű csomagoló anyagról beszélünk (szemben pl. a kasírozott papírzsákkal),
  • a felhasznált csomagoló anyag tömege harmada mint az alternatív papírzsákokénak,
  • elhagyhatóak a nehezen kezelhető sztrecsfóliák, stb.
  • Anyagösszetételüknél fogva a legkörnyezetkímélőbb csomagoló anyagok közé sorolhatóak.
  • Az újrafeldolgozás az ABRAFOL csomagoló anyagok egyneműsége és kis tömege folytán nem igényel sok energiát. A keletkező regranulátum a fóliagyártás egyik alapanyaga.A fóliagyártás nem igényel óriási létesítményeket.
  • ABRAFOL csomagoló anyagok újrahasznosított alapanyagból is előállíthatóak.
  • Az előállítás során nem keletkezik szennyvíz.
  • Ezt támasztja alá a K-Zeitung német szaklap 2009.január 22-i számában közölt Életciklus Analízis eredménye, mely szerint a polietilén csomagoló anyagok jóval kevésbé környezetterhelőbbek a papír csomagoló anyagoknál és a lebomló műanyagoknál is!!!.

A csomagolási technológia kiemelendő jellemzőit következőképpen foglalnám össze:

  • Egyszerű megoldás,
  • A felhasználó részéről nem igényel beruházást,
  • Nem jelent csomagolási többlet költséget
  • Palettázás után nem igényel strecsfóliázást, zsugorfóliázást,
  • Lerövidíti a rakodási időt,
  • Megszünteti a szállítási veszteségeket,
  • Megszünteti a szállításból eredő vevői reklamációkat,
  • Rendkívül erős kötést biztosít a csomagok között,
  • Rendkívüli rakatstabilitás érhető el,
  • Deres, nedves és poros környezetben is jól alkalmazható,
  • Bármikor átrakható,
  • Fagyálló (hűtőházak) és UV álló kivitelben is gyártható,
  • Anyagösszetétele homogén, újrahasznosítható, környezetkímélő.

Szabó Attila

Foltrade Kft. Ecser

[email protected]

www.abrafol.hu