Nyíregyháza, 2013. március 29., péntek (MTI) – Az egyik legegészségesebb lisztalapanyag, a hazai nemesítésű hungaro durumrozs termesztési lehetőségeit és élelmiszeripari feldolgozását népszerűsítő program indul a Nyíregyházi Főiskolán – hangzott el Lenti István főiskolai tanár, Vágvölgyi Sándor tanszékvezető főiskolai tanár és Kelemen Béla ötletgazda közös nyíregyházi sajtótájékoztatóján pénteken.
A durumrozs a búza és a rozs legjobb tulajdonságait egyesítő, mesterségesen előállított fajhibrid, a tritikálé egyik magas fehérjetartalmú fajtája, amelyet a kisvárdai Kruppa József nemesített.
A gabonaféle lisztjéből készített pékárukban a búzáénál magasabb az esszenciális aminosav- és ásványianyag-tartalom, emellett E- és B-vitaminok és rostanyagok tekintetében nagyjából kétszeres többet tartalmaz, mint a búzaliszt, szénhidráttartalma azonban tíz százalékkal alacsonyabb.
A gabonaféle szélesebb körű megismertetését és elterjesztését célozza az a program, amelyben a Nyíregyházi Főiskola műszaki és mezőgazdasági karának agrártudományi tanszéke és az intézmény Agrár- és Molekuláris Kutató és Szolgáltató Intézete közösen vesz részt.
A projekt első elemeként április 4-én Vetőmagtól a terített asztalig – Tudatos táplálkozással a fenntartható Magyarországért címmel tanácskozást szerveznek a főiskolán.
MTI 2013. március 29.