fbpx

Az IKR a gazdálkodók megbízható partnere 2010-ben is

Írta: Szerkesztőség - 2011 augusztus 01.

Milyen termény árakra számíthatunk 2010-ben?

Fő növényeink: a kukorica, búza, napraforgó és a repce felvásárlási árát elsősorban nem a termés mennyisége határozza meg. A tavalyi év a sajnálatos példa arra, hogy a gyengébb termés is párosulhat kedvezőtlen árral. A meghatározó a kőolaj világpiaci ára, valamint az euro és a dollár árfolyama is. Az sem mellékes, hogy a gazda mikor adja el a termést, illetve mikor köt szerződést a felvásárlóval. A helyes döntéseken múlhat az egész évi nyereség. Sajnos az idei év áraira a készletfinanszírozás csökkenése, a rossz befektetői hangulat, a várhatóan magas euro árfolyam és a kőolaj árának csökkenése negatívan hat. Az árfolyam kockázat elkerülése érdekében az IKR partnerek választhatnak euro elszámolást is.

Mivel az EU búzát exportál, a termelőknek még a szállítás is növeli a költségeit, így valószínű, hogy a búza hozza az idén a legkisebb hasznot. 2010-ben várhatóan az jár jobban, aki kukoricát, napraforgót vagy repcét termeszt.

Vetőmag, növényvédelem, tápanyag visszapótlás

A globális felmelegedés által okozott klímaváltozás a hőmérséklet növekedése mellett, a csapadék mennyiségének csökkenésével is jár. Sajnos a magyar szántóföldeknek csak 2%-át öntözik, így az aszály nagy károkat okoz hazánkban. A kukorica esetében a szárazság és a kukoricabogár által okozott kár is csökkenthető a rövidebb tenyészidejű fajták alkalmazásával. A korai vetésű fajtáknak hidegtűrőknek is kell lenniük a megfelelő csírázás érdekében. Az ilyen, és az átlagos vetés idejű fajták vonatkozásában is széleskörű termékkínálattal áll partnerei rendelkezésére az IKR. Napraforgó vonatkozásában is nagy a választási lehetőség, szerencsére ez a növény kevésbé érzékeny a kedvezőtlen időjárásra.

A növénytermesztés jövedelmezőségének csökkenésével a gazdák a növényvédelemre is kevesebb pénzt költenek. 2009-ben az erre fordított összeg 5%-kal volt kisebb az előző évinél. Sajnos hazánk termőföldjeinek gyomborítottsága az utóbbi időben jelentősen nőtt, és a gyomösszetétel is megváltozott. A gyomfelvételezés és a gyomirtás anyagainak és eszközeinek rugalmas alkalmazása elengedhetetlen a sikerhez.

A hazai időjárási viszonyok között a gyomirtás mellett a búza esetében legalább egyszeri gomba ellenes kezelésre is szükség van. Repce esetében az intenzív termesztésnél az őszi gyomirtás és regulátorozás mellett háromszori gomba elleni védekezés is gazdaságos lehet.

A tápanyag-visszapótlás tekintetében a közepes ellátottság elérése a cél. Nitrogén pótlásra a nitrogén oldat használata szakszerű és költségtakarékos megoldást jelent, mikroelemekkel tetszés szerint kiegészíthető. A talajvizsgálaton alapuló precíziós gazdálkodás ma már szinte nélkülözhetetlen eszköz a megfelelő jövedelem eléréséhez.

Gépek, berendezések, szolgáltatások

A folyamatos innovációnak köszönhetően a világelsők közé számító New Holland mezőgazdasági gépek az IKR kínálatában szerepelnek, amelyek közül az Agritechnika kiállításon a T 7070-es a 2010 év traktora címet érdemelte ki, a Guinness rekorder CR 9090 rotoros kombájn is elérhető Magyarországon. Kapható energia erdő betakarító adapterrel szerelhető gép is. A New Holland bálázó, homlokrakodó család tagjai is a világ élvonalába tartoznak.

Kuhn mezőgazdasági gépcsaládja – amelyeknek az IKR a kizárólagos forgalmazója – szintén minden igényt kielégítenek, legyen szó magágy készítő-, műtrágyaszóró- gyepkezelő-, takarmánykezelő-, kiosztó-, szárzúzó-, permetező-, kommunális-, ültetvénykezelő berendezésről, vetőgépről. Minőségben a Hardy permetezőgépei sem maradnak el az előzőktől.

A fenti gépek pontos költség hatékony működtetése a műhold által vezérelt precíziós gazdálkodás berendezéseinek alkalmazásával hajtható végre. A GPS-es flottakövetés – amely a mezőgazdasági- és szállító géppark tagjainak területelhagyása, sebességtúllépése illetve hirtelen üzemanyag fogyás esetén azonnal riaszt – nagy segítséget jelent az ellenőrzés, termelés optimalizálás terén.

Szárítástechnológia terén is számíthatunk az IKR-re. A cég éppúgy vállalja a régi szárítók átalakítását a mai energiatakarékossági- és porterhelési előírásoknak megfelelően, mint a mobil és telepített szárítók tervezését és kivitelezését. Március 1-31. pályázat kiírása várható, amelynek segítségével szárítók és tisztítók felújítása is finanszírozható.

Öntözés terén az Irrifrance öntözőgép család, a Beinlich öntöződobok és a Giunti csepegtető öntözési rendszer kínálnak hatékony és takarékos megoldást.

A gépek folyamatos működtetéséhez elengedhetetlen az országos lefedettségű szervízhálózat, amelynek tevékenységét mobilszervíz és légkondícionáló szakszerviz egészíti ki. A szolgáltatások akár általánydíjas formában is igénybe vehetők.

A szintén országos lefedettségű alkatrész értékesítő hálózat munkáját, mobil alkatrész értékesítők is segítik.

Az IKR partnerek részére New Holland, Hardy, Kuhn, Claas, MTZ, John Deere teljes palettája rendelkezésre áll.

Mind a gépvásárlás, mind a szolgáltatások vonatkozásában rendkívüli akciókkal kedveskedik a gazdálkodóknak az IKR. A részletekről érdeklődjön a Ztr. munkatársainál.

Váczi Lajos