fbpx

Csak ott permetezzünk, ahol kell: a helyspecifikus permetezés lehetőségei

Írta: Szerkesztőség - 2013 november 11.

A helyspecifikus permetlé kijuttatási technológia lehetőséget biztosít a permetlé foltszerű kiadagolására, kizárólag ott, ahol tényleges kártétel fenyeget. Az eljárás alkalmazásának előfeltétele a kezelendő területek táblán belüli meghatározása, elkülönítése a kezelést nem igénylő felületektől.

Mivel a kártevők és kórokozók elhelyezkedésének meghatározása jelenleg a gyakorlatban nem, vagy csak nehezen megoldható, a helyspecifikus kezelések alkalmazására elsősorban gyomirtásban nyílik lehetőség.

 

 

1. Gyomfészkek megjelenése a táblán

 

 

1. Gyomfészkek megjelenése a táblán

A kezelendő felületek meghatározása

Biztató eredmények vannak a gyomok közvetlen érzékelésére, amikor a permetezőgépen a növények egymástól, illetve talajtól történő megkülönböztetésére alkalmas érzékelőket helyeznek el.

Az így meghatározott területeken a szórószerkezet megfelelő vezérlésével közvetlenül elvégezhető a fertőzött területek kezelése.

Ezzel a módszerrel jelenleg a talajt lehet elsősorban a növényzettel borított felületektől megkülönböztetni, a termesztett növény és gyomok elkülönítése még nehézségekbe ütközik.

A másik lehetséges megoldás a táblán belüli gyomtérkép készítése.

A gyomtérkép készíthető GPS helymeghatározással, a kezelendő terület bejárásával, a gyomos területek vizuális észlelésével és digitális adatrögzítésével.

 

Az elkészített térkép betáplálható a permetezőgépen a szórást vezérlő számítógépbe.

Ilyen módon lehetőség van az igénynek megfelelően a szórás ki- vagy bekapcsolására a teljes területen, vagy az egyes keretszakaszokon.

Lehetőség van az egyes szórófejek külön-külön történő működtetésére is.

 

 

2. Hordozható spektroradiométer

 

 

2. Hordozható spektroradiométer

 

 

3. Hordozható spektroradiométerrel végzett mérések őszi búzában

 

 

3. Hordozható spectroradiométerrel végzett mérések őszi búzában

A helyspecifikus permetezés alkalmazására mutatkozó hazai és nemzetközi igények kielégítésére a debreceni FARMGÉP Kft. a VM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet közreműködésével a GOP-1.1.1-11-2012-0043 jelű projekt keretében új rendszerű, vegyszertakarékos, környezetkímélő, exportképes permetezőgépek kifejlesztéséhez kezdett.

A precíziós permetezés kialakítása céljából az Intézetben alapozó kísérleteket végeztünk.

Ezek célja egyebek mellett a gyomtérkép készítés új módszerének feltárása volt.

A fertőzött és fertőzéstől mentes területek meghatározása ugyanis távérzékeléssel, hiperspektrális kamera segítségével is történhet.

Ilyen kamerával végzett földi vagy légi felvételezéssel olyan hatalmas mennyiségű, részletes információhoz juthatunk, hogy a fertőzések jellege és elhelyezkedése is meghatározható.

Ez az eljárás földi vagy légi alkalmazással nagy területeken teszi lehetővé a növényzet és a talaj gyors, pontos és költséghatékony elemzését.

A projekt keretében végzett alapozó kísérletek során egy önálló terepi és laboratóriumi mérések elvégzésére egyaránt alkalmas ASD FieldSpec 3 MAX típusú hordozható spektroradiométert alkalmaztunk.

A gyakorlati méréseket többek között őszi búzával és parlagfűvel fedett területeken, illetve fedetlen talajfelszínen végeztük (3. ábra).

A hiperspektrális eljárással végzett kísérletek alapján megállapítható volt, hogy ez a technikai megoldás lehetőséget biztosíthat a helyspecifikus kezelés során a permetezendő és a nem kezelendő területek, hatékony és nagy pontosságú megkülönböztetésére.

A fejlesztés során nagyteljesítményű, 1800 literes tartállyal, 18 méter munkaszélességű, új rendszerű szórókerettel felszerelt függesztett, és 6000 literes tartállyal, 30 méter munkaszélességű szórókerettel működő vontatott permetezőgép került kialakításra.

A kísérleti gépek már az idei OMÉK-on kiállításra kerültek.

A függesztett gép pedig angliai kiállításon, a Cereals Show-n is szerepelt.

A gépek az előírásoknak megfelelően jól üríthető és tisztítható permetlétartályokkal, homogén permetlevet biztosító keverő berendezésekkel, pontos manométerrel és szintjelzővel.

Csepegés-mentes, precíziós szórófejekkel, megfelelő egyenletességű szórószerkezettel, és szabványos kiegészítő részegységekkel vannak felszerelve.

A 18 m munkaszélességű új rendszerű szórókeret szakaszonkénti működtetése 4,5 m-enként történhet.

A 30 m munkaszélességű, hagyományos kialakítású, lengés csillapított szórókeret szakaszonkénti működését 6 méterenként lehet biztosítani.

Ezek a paraméterek kielégítik az ilyen munkaszélességű szórókeretekre vonatkozó előírást.

 

 

Függesztett permetezőgép 1800 literes tartállyal és új rendszerű szórókerettel

 

 

4. Függesztett permetezőgép 1800 literes tartállyal és új rendszerű szórókerettel

A helyspecifikus permetezés szabályozására erre a célra alkalmas berendezések és megfelelő szoftverek szükségesek.

A szabályozás Müller-Elektronik COMFORT-Terminal központi egységgel történik.

Ennek főbb jellemzői a következők: 10,4”–os Display, VGA felbontás, 640×480 pixel, 32 bit processzor, 400 Hz, 64 MB RAM, USB stick.

A traktor és gép kapcsolat biztosításához Isobus UT, a szoftver és a szabályozás közötti kapcsolathoz Isobus TC egységgel van felszerelve.

A berendezés igény esetén valamennyi szórófej egyenkénti működtetését, ki- és bekapcsolását is lehetővé teszi.

A helyspecifikus permetezés megvalósításához a következő további egységek és szoftverek szolgálnak:

  • A100 GPS berendezés
  • TRACK-Leader a párhuzamos menetek biztosításához GPS alapján
  • HEADLAND-Control a tábla méretének és alakjának követéséhez.

 

 

6000 literes, 30 m munkaszélességű vontatott permetezőgép

 

 

5. 6000 literes, 30 m munkaszélességű vontatott permetezőgép

A fejlesztés eredményeként kialakított rendszer fel van szerelve VARIABLE RATE-Control berendezéssel is.

Ennek révén lehetőség nyílik arra, hogy a gyomosodás mértékének függvényében a szórásteljesítményt is változtatni lehessen.

A gépek a COMFORT-Terminal által vezérelt WETTERSTATION berendezéssel is működtethetők.

Ez a berendezés folyamatosan méri a fontosabb meteorológiai jellemzőket, így a szélsebességet is.

Ennek alapján lehetőség van arra, hogy erősebb szél esetén a gépet az apró cseppeket képző hagyományos fúvókák helyett az elsodródást mérséklő injektoros fúvókákra lehessen átkapcsolni.

Ezt a műveletet menet közben is végre lehet hajtani, mivel a szórókereten két fúvóka befogadására alkalmas VarioSelect szórófejek vannak, amelyek működtetése központi vezérléssel történhet.

A rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy különböző méretű fúvókák beépítésével, az egyik, vagy másik, illetve mindkettő egyszerre történő működtetésével a kiszórt permetlé mennyisége az igények szerint változtatható legyen.

 

 

Kettős VarioSelect szórófejek a szórókereten

 

 

6. Kettős VarioSelect szórófejek a szórókereten

Az alapozó kísérletek tapasztalatainak felhasználásával kialakított kísérleti gépek laboratóriumi és szabadföldi funkcionális vizsgálatának eredményei alapján megkezdődhet a prototípus gépek megtervezése és gyártása.

Ezek vizsgálataira 2014 tavaszán kerül majd sor.

A kutatási-fejlesztési projekt eredményes lezárása után megkezdődhet a helyspecifikus, környezetkímélő gépek sorozatgyártása.

Ez a takarékosságra törekvő, a környezet kímélését szem előtt tartó szántóföldi gazdálkodók részére új, korszerű lehetőséget fog kínálni.