fbpx

QUIVOGNE tárcsás boronák minden munkakörülményre

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 13.

A QUIVOGNE (ejtsd: kivon) cég mint igazi francia munkagépgyártó igen széles palettával rendelkezik a tárcsás boronák terén. A kínálatban megtalálhatók a legkisebb gazdasági mérettel rendelkező cégeknek ajánlható, 1,5 m széles könnyű tárcsáktól kezdve, a rövidtárcsákon és szőlészeti tárcsákon át a legnagyobb erőgépek mögé kapcsolható, 10,2 m széles nehéz- és szupernehéz tárcsák.

Szőlészeti tárcsák

A szőlészeteknek ajánlott tárcsás borona két kivitelben érhető el. A PXVI típus a hagyományos x-tárcsához hasonlítható, míg a Diskatech rövidtárcsa a jelenleg divatosabb kivitel.

A PXVI tárcsa elérhető 1,05-2,5 m szélességben. Az igen robusztus gépen az 560 mm-es tárcsalapok 40×40 mm-es tengelyen szereltek. Az X elrendezésű tárcsán állítható a tárcsatagok menetiránnyal bezárt szöge, amely az intenzitást fokozza, így különösen kötött talajokon vagy nagy mennyiségű növényborítottság esetén kiemelkedő (értelemszerűbben: hasznos, szerencsés, hatékony, alkalmazható) ez a tulajdonsága. Igény esetén a tagok teljesen meg is fordíthatók, annak megfelelően, hogy a tárcsa kifelé vagy befelé dobjon. A PXVI esetében a kihasználhatóságot megemeli (fokozza, tágítja), hogy változtatható a munkaszélessége is mintegy 50 cm-es tartományban, így a különböző sorközökben is jól használható. A PXVI tárcsa felszerelhető lezáróhengerrel, amely egyrészt a munkamélység pontos tartásában fontos, másrészt az általa elért egyenletes felszín megkönnyíti a következő munkaművelet elvégzését. A tárcsatagok között állítható helyzetű lazítókapa gondoskodik a talaj teljes átmunkálásáról.

A nyár folyamán a 12 lapos, 148-198 cm munkaszélességű PXVI 12 akciós ára: 4.100 EUR.

A Diskatech tárcsa a rövidtárcsák családjába sorolható, és speciálisan szőlészetek-gyümölcsösök részére fejlesztették ki. Itt a rövidtárcsáknál megszokott módon a tárcsalapokat egyedileg, gumibakos felfüggesztéssel rögzítették a tárcsán. A tárcsalapok átmérője alaphelyzetben 560 mm, de elérhető 450 vagy 510 mm-es lapokkal is. A tárcsalaposztás 25 cm-es, így nagyon jó a Diskatech rövidtárcsák aprítótulajdonsága is. A munkagép elérhető 8/10/12/14/16 lapos kivitelben, 100-200 cm-es munkaszélességben. Fontos opció a Diskatech esetében a lezáróhenger, amely forduláskor és szállításkor teljesen a váz fölé hajtható.

A nyár folyamán a Diskatech 14R (175 cm munkaszélesség, 190 cm teljes szélesség) hengerrel együtti akciós ára: 7.150 EUR.

Rövidtárcsák

A piacon található rövidtárcsák közül a Diskator 610 elsőre kitűnik a különleges felépítésével. A viszonylag hosszú gépet nagy tárcsasortávolság és középen elhelyezett futómű jellemzi. A Diskator 610 kompakt tárcsán a tárcsalevelek a hagyományosnak tekinthető 25 cm-es osztással és így 12,5 cm átfedéssel szereltek, amelyek biztosítják a teljes talajfelszín átdolgozását még sekély munkavégzés közben is. A különlegesség a tárcsasorok távolságában rejlik. Míg sok rövidtárcsán a tárcsasorok egymástól csak 70-80 cm-re vannak, addig a Diskator 610 esetében a tárcsasortávolság ennek a duplája. Ez a mintegy  1,5 méter tárcsasortávolság megakadályozza, hogy az első sor a másodikra dobja a szármaradványokat (ami a hagyományos rövidtárcsáknál sűrűn előfordul). Ezzel a felépítéssel az eltömődés még nagy mennyiségű szármaradvány esetén is kizárható.

Másik fontos pont a felépítésben a szállítókerék elhelyezése. A hátul elhelyezett kerekek emelgethetik a tárcsa elejét, így nagyobb munkatempónál az bepattoghat. A Diskator 610 rövidtárcsán a szállítókerék a hátsó tárcsasor és henger között helyezkedik el, amely így nagy munkatempó esetén is nyugodt, pattogásmentes munkavégzést biztosít a gépnek.

A Diskator 610 erőteljesen csipkézett, 610 vagy 560 mm átmérőjű tárcsalevelekkel rendelkezik, ami kitűnő aprítást és szármaradvány-kezelést biztosít akár kukoricatarló esetén is. Robusztusságát a különleges vázkiépítés és a méterenkénti 950-1000 kg garantálja. A lezárásról több fajta henger gondoskodhat, közülük az ékgyűrűs és a tandem U-henger azok, amelyek hazánkban is a legszélesebb körben alkalmazhatók.

Az opciók között kiemelendő a PD pneumatikus aprómagszóró, amely a Diskator különleges felépítésénél fogva egyszerűen a második tárcsasor mögé, de a henger elé szerelhető, ami így az aprómagok biztos kelését segíti elő.

A nyár folyamán a Diskator 610 akciós árai:

Diskator 610/400: 23.000 EUR

Diskator 610/500: 26.700 EUR

Diskator 610/600: 31.300 EUR

Nehéztárcsás boronák

A szántóföldi munkavégzésre ajánlott, hagyományos vontatott nehéztárcsák X vagy V elrendezéssel kerülnek forgalomba, és elérhetők 3,6 métertől. A hazánkban leginkább elterjedt változat a 6 méteres munkaszélességű tárcsa, amely sok esetben Crosskill lezáróhengerrel van párosítva. Ez a gépkapcsolat a 300-340 LE-s traktorokhoz ajánlható, és a hengerrel együtt az összsúly itt megközelíti a 10 tonnát. A legnagyobb gumihevederes erőgépek mögé pedig akár a 10,2 méteres nehéztárcsa is kapcsolható, ahol az önsúly meghaladja a 10, hengerrel párosítva pedig a 16 tonnát.

A szupernehéz tárcsa külön kategória a gépcsaládon belül. Ekkor a gépsúly eléri a 200 kg-t tárcsalevelenként, amely biztos talajba hatolást és kitűnő szármaradvány keverést és aprítást eredményez még nagy mennyiségű kukorica-szármaradvány esetében is.

A tárcsák különböző felépítésűek lehetnek a QUIVOGNE-nál. A henger nélküli alapgépeknél a futómű a tárcsasorok között helyezkedik el. A Magyarországon elterjedtebb változatban, amelynél függesztett Crosskill-henger is van a tárcsához kapcsolva, a futómű a tárcsasorok mögött helyezkedik el. E kapcsolat igen nagy előnye, hogy egy menetben megtörténik a talaj lezárása is a nehéz Crosskill- vagy Cambridge-hengerrel. Munka közben az egyenletes mélységről és a pontos talajkövetésről rugózott szintszabályzó gondoskodik. Fontos, hogy a gépkapcsolat hengerrel együtt sem túl hosszú, mint például egy vontatott henger esetében lenne, a közúti szállítás így egyszerűen és biztonságosan megvalósítható.

Az igen robusztus munkagépen a tárcsaszög állítása alaphelyzetben mechanikusan, egy rugós csap-furatrendszerrel történik. A beállított tárcsatagok helyzete egy retesszel rögzíthető, megerősítve az egyenletes munkavégzést. Opcióban elérhető természetesen a hidraulikus szögállítás is, amely főleg a nagyobb kivitelű gépek esetében előnyös.

A csapágyazás minősége a QUIVOGNE nehéztárcsáknak szintén nem elhanyagolható, igen hosszú élettartamú és alul extra kopólemezzel védett. A rendkívül robusztus, háromszorosan tömített öntvényházas csapágyak súlya a nagytárcsákon kb. 21 kg.

A tárcsalapok esetében a hagyományosnak mondható 660 vagy 710 mm-es átmérők (6-7-8 mm vastagság) mellett elérhető a 810 vagy 1020 mm-es tárcsalap is. Egy különleges tárcsalap kialakítás az FF (Fleaux-Fleaux) típus. Ez a tárcsalap speciális csipkézettségű, gyakorlatilag minden második csipke ki van vágva, aminek az az előnye, hogy az egy csipkére eső súly szinte a duplája a hagyományos kivitelűeknek. Ebben az esetben a legkötöttebb talajokon is garantált a talajba hatolás és akár a 25 cm-es munkamélység. Nem hiába mondja erre a kivitelre a QUIVOGNE, hogy megvalósítható vele az eke nélküli szántás.

A tárcsás boronákon belül külön említésre méltó a TineMaster tárcsás lazító. Ezen a munkagépen az első és hátsó tárcsasor között lazítókések helyezkednek el. A kések helyzete több fokozatban állítható, túlterhelés elleni védelmét pedig hidraulikus rendszerrel oldják meg. A tárcsás lazító használatával a tárcsák munkamélysége alá dolgozhatunk, így elkerülhetjük a tárcsatalp-betegséget. A lezárás itt is fontos, kapcsolt eszközként több fajta, nehéz kivitelű henger is elérhető. A méterenkénti vonóerő 70-80 LE.

Amennyiben bővebb információra lenne szüksége, kérem, keresse kiemelt kereskedőinket vagy gyári képviselőnket!

Gazsi Zsolt: 30/558-4918

http://www.quivogne.hu