fbpx

Rég nem látott mennyiségű málnával találkozhatunk a Pilisi Parkerdőben

Írta: Csomor Zsolt - 2018 július 24.

A Pilisi Parkerdő magasabban fekvő területein rekordmennyiségű erdei gyümölcs termett az idei évben. A természetjárók június-július fordulóján rég nem látott tömegű málnával találkozhattak a Dobogókő környéki erdőkben: a parkerdő munkatársai szerint augusztusra rekordnak számító szedertermés is várható.

Nemcsak az időjárás kedvezett a bogyós gyümölcsöknek a főváros környéki kirándulóhelyeken: a Pilisi Parkerdőben történt 2014. évi jégkárral is összefüggésbe hozható az idei kiváló termés. A négy évvel ezelőtti katasztrófában megsérült fák lombkoronájának záródása annyira lecsökkent, hogy az alattuk élő lágyszárú és cserjefajok több fényhez, nedvességhez és tápanyaghoz jutottak, ami többek között a nagy mennyiségű málna- és szedertermést is biztosítja.

Mindkét vadon termő gyümölcs őshonos a Pilisi Parkerdő területén, és pont az a magasabban fekvő régió biztosítja számukra a legjobb életfeltételeket, amit a jégkár a legerősebben érintett. Az elmúlt években ezért ezek a növények gyorsan elszaporodtak, és a nyár eleji csapadékos, de meleg időjárásnak köszönhetően rekordnagyságú termést hoztak.

Az erdei gyümölcsök a Pilisi Parkerdő területén a legalapvetőbb szabályok betartásával szabadon szedhetők. Gyümölcsre, gyógynövényre és gombára egyaránt vonatkozik, hogy csak személyes fogyasztásra gyűjthetők, naponta és fejenként legfeljebb 2 kilogramm mennyiségben. Aki ennél többet szeretne felhasználni, vagy netalántán értékesíteni szeretné az erdőben szedett gyümölcsöket, a Pilisi Parkerdő helyi erdészetének írásos engedélyére van szüksége. A részletes szabályok a parkerdo.hu oldalon is olvashatók.

Összeállította:
Csomor Zsolt

CÍMKÉK erdőgyümölcs