fbpx

Remekelt a 2019-es évjárat a XIX. Országos Syngenta Borversenyen

Írta: Fodor Mihály - 2020 március 09.

A Csubák Családi Pincészet, a Koch Csaba Vinart Pincészet, a Paulus Molnár Borház és a Szentpéteri Borpince egy-egy bora kapta a XIX. Országos Syngenta Borversenyen a legjobbaknak járó SynVino-díjakat a verseny siófoki díjátadóján. Az idei megmérettetésre összesen 555 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről.

A XIX. Országos Syngenta Borversenyen 555 bor – 313 fehér-, 155 vörösbor, valamint 87 rozé – mérettette meg magát Zalától Tokajig. A legtöbb nevezés a kunsági, a tokaji, a villányi és a szekszárdi borvidékről érkezett.

„Rendkívül színvonalas versengésen vagyunk túl, minőségi borokkal találkozhattunk, a nevezők között gyakran tényleg csak apró nüanszok döntöttek”, értékelt a verseny díjátadó rendezvényén Nyitrainé dr. Sárdy Diána egyetemi docens, a Szent István Egyetem Borászati Tanszékének vezetője, a zsűri elnöke. Mint elmondta: az idei borversenyen nagyon jól szerepeltek a könnyed, fehér, reduktív, illatos borok, például az Irsai Olivér és a Sauvignon Blanc, de szép Olaszrizlingekkel, Chardonnay borokkal is találkoztak a bírálat során.

„A rozé az évjáratot tekintve színanyagban nagyon gazdag volt, voltak mélyebb színárnyalatú borok. A frissesség, a gyümölcsös karakter méltán teszi a magyar borászat erősségévé a rozét. Az elmúlt években kiváló vörösborok készültek, ezekből is kóstoltunk nagyszerű borokat. Ezeken kívül 2019-es Merlot és Kékfrankost is hoztak szép számmal a borászok. A tokaji borok tekintetében a hungarikumnak számító Aszú mellett a Furmintok és Hárslevelűek is magas minőséget képviselnek” tette hozzá Nyitrainé dr. Sárdy Diána.

A XIX. Országos Syngenta Borversenyre érkező borok közül 307-hez a tavalyi szezonban szüretelték a szőlőt. A szőlészetileg nehéz év ellenére az már most látszik, hogy kiváló borok születtek, az évjáratra érdemes lesz figyelniük a borbarátoknak. Ezt bizonyítja, hogy az idei borversenyen összesen 44 arany, 1 nagyarany és 2 SynVino elismerést kaptak a 2019-es borok.

 

„A tavalyi év emlékezetes marad a szőlő növényvédelmével foglalkozó szakemberek számára, talán egy kis párhuzamosságot is felfedezhetünk az évtizedet nyitó 2010-es évvel. 2019-ben szélsőséges időjárási körülmények közt kellett megvédeni az ültetvényeket, amelyet kellő szakmaisággal, megfelelő készítményválasztással, hatékony technológiával és időben elvégzett zöldmunkával lehetett sikeressé tenni”, ismertette Varga Zoltán, a Syngenta szőlő kampánymenedzsere.

A zsűri döntése alapján idén a legjobbak járó SynVino-díjat a Csubák Családi pincészet 2013-as Tokaji Eszenciája, a Koch Csaba Vinart Pincészet 2015-ös Villányi Csanád Cuvée-je, a Paulus Molnár Borház 2019-es Gold Olaszrizlingje és a Szentpéteri Borpince Kft. 2019-es Néró Roséja kapta a borverseny siófoki díjátadó gáláján. Nagyarany elismerést vehetett a Royal Tokaji Borászati Zrt., a Csubák Családi pincészet egy-egy, valamint a Babits Borászati Kft. két boráért. A zsűri rajtuk kívül 98 arany, 316 ezüst, 125 bronz adott át, 8 termelő pedig oklevelet kapott.

A díjazottak:

SynVino-díj:

Pincészet/termelő Név Évjárat Borvidék
Csubák Családi pincészet Tokaji Eszencia 2013 Tokaji

Koch Csaba Vinart Pincészet

Villányi Csanád Cuvée 2015 Vilányi
Paulus Molnár Borház Gold Olaszrizling 2019 Móri
Szentpéteri Borpince Kft. Néró Rosé 2019 Kunsági

 

Nagyarany:

Pincészet/termelő Név Évjárat Borvidék
Royal Tokaji Borászati Zrt. Royal Cuvée 2017 Tokaji

Babits Borászati Kft.

Tokaji Sárgamuskotály 2019 2019 Tokaji

Babits Borászati Kft.

Tokaji 6 puttonyos Aszú 2016 Tokaji

Csubák Családi pincészet

Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016 Tokaji