Környezetbarát megoldások az egészséges élelmiszerért

A koronavírus-járvány miatt a megszokott személyes kapcsolattartást napjainkban gyakran az online forma váltja fel, a UPL Hungary is webkonferencia keretén belül szólította meg a gazdálkodókat.

A koronavírus-járvány az agráriumot is nagy próbatétel elé állította: teljesen átalakult a napi rutin, és olyan kapcsolattartási formák jelentek meg, amiket eddig csak hírből ismertünk. A korábbi szakmai rendezvények pótlására szerveztük meg webkonferenciánkat.

A UPL és az Arysta első közös, 2019es éve igen sikeresnek tekinthető, amely részben a két cég előnyeinek szintéziséből, egyesített portfóliójából, illetve az új partnerekkel történő kölcsönös együttműködés révén jött létre, ismertette Piyush Kumar, a UPL Hungary ügyvezető igazgatója.

A modern és okszerű csávázás

A UPL mikroemulziós formulációjú csávázószerei kevésbé terhelik a környezetet, nincs kiülepedés és leporlás, a készítmények teljes mennyisége a védendő vetőmagfelületre kerül, kis mennyiségű hatóanyag-felhasználást tesz lehetővé, hangzott el Vados Csaba csávázószer-termékfelelős előadásában.

A kiváló ár-érték arányú Rancona15 ME ipkonazol hatóanyagot tartalmaz, jól használható az üszögbetegségekkel és a fuzáriumokkal szemben. Alkalmazása főként rozs, tritikálé, tavaszi árpa és zab kultúrákban javasolt. A professzionális Rancona I-Mix az ipkonazol mellett imazalil hatóanyagot is tartalmaz. Kiemelkedő az üszögökkel – különösen a porüszöggel – fuzáriumokkal, szeptóriával, hálózatos levélfoltossággal és a levélcsíkossággal szemben. Minden kalászos kultúrában használható. Kalászos vetőmag rovarölőszeres csávázására kizárólag a Signal 300 ES engedélyezett. A készítményt drótférgek és egyéb talajlakó lárvák ellen fejlesztették ki.

A UPL őszi árpa és őszi búza technológia csomagajánlatára hívta fel a figyelmet az előadó, amely 10 tonna vetőmag csávázására komplex/teljes körű megoldás. 10 liter Rancona I-Mix-t, 20 liter Signal 300 ES-t tartalmaz. Bónusz a csomagban a 2 liter Cyperkill Max rovarölő szer, amelynek felhasználása vírusvektorok elleni védelemre ajánlott.

Csomagajánlatok kíméletes és gyors állományszárításra

Napjainkban igen gyakoriak a hatóanyag-kivonások, Valovics Attila fejlesztőmérnök azonban jó hírrel is szolgálhatott, hiszen a Solaris deszikkáló készítmény ebben az évben szükséghelyzeti engedélyt kapott repce és napraforgó kultúrákban.

A UPL 20 hektáros csomagajánlatai mindenre adnak megoldást.

Az Elastiq Ultra – Silwet csomagot a betakarítás előtt 3-4 héttel juttathatjuk ki. Az eredmény gyommentes és egészséges állomány.

A Sunflex csomaggal gyors állományszárítást érhetünk el, ami nitrogéntartalmú műtrágya hozzáadásával tovább gyorsítható (7-12 nappal a betakarítás előtt).

A Kapazin – Elastiq Ultra csomag kiváló a felgyomosodott, különösen évelő gyomnövényekkel fertőzött állományok lombtalanítására (10-14 nappal a betakarítás előtt).

A Solaris – Silwet és a Solaris – Elastiq Ultra csomag pedig megfelelő választás felgyomosodott, robusztus állományok gyors szárítására, 5-7 nappal a tervezett betakarítás előtt kijuttatva.

Termésnövelés magas fokon

A biostimulátorok segítik az abiotikus stresszhatásokkal szembeni állóképességet és termésminőséget a növény tápanyagtartalmától függetlenül. A UPL számos készítménnyel van jelen a magyar piacon. Közülük az egyik legrégebben bevezetett az Atonik, amely az évek során számos kultúrában kapott engedélyt, és a növényt ért „stresszhatások” kezelésére javasolt.

A UPL biostimulátoros ajánlatában az Ascophyllum nodosum tengeri algából kivont algakrém készítmények is szerepelnek, amelyek közül 2 készítményt emelt ki Visi Zoltán biostimulátor-termékfelelős. Most aktuális a Zeal használata, amely aktiválja a növény táplálkozási folyamatait, hatékonyabbá teszi a tápanyagok és a víz felvételét. Fokozza a fotoszintetikus aktivitást, javítja a növény tápanyag-ellátottságát, és növeli a biomassza felhalmozódását a hozam szempontjából kritikus fenológia stádiumában. A Multoleo a napraforgó-termesztéstechnológia egyik fő eleme: használatával javul a terméskötődés és a termésminőség, amennyiben a tányérdifferenciálódás időszakában alkalmazzuk.

ProNutiva – innovatív megoldás repcében

A ProNutiva technológia magasabb hozamot biztosítva ötvözi a hagyományos és a biológiai védekezési megoldásokat. A program nemcsak a növényvédelmi technológiára koncentrál, hanem a növény életciklusának minden szakaszára ad megfelelő megoldást. Hazánkban 4 évvel ezelőtt kezdődött a program repcében, ahol a kontrollterület 3,6 tonna termésátlagához képest 4,2 tonnát adott hektáronként, miközben 1,4 százalékos olajtartalom-növekedést is eredményezett. A program sikerének köszönhető, hogy az idei évben már szőlőben és almában is elindult a kísérleti program, hívta fel a figyelmet Nádudvari Éva marketingvezető.

biostimulátor biztonságos élelmiszerelőállítás csávázás deszikkálás környezetbarát mezőgazdaság növényvédelem termésfokozó
..