fbpx

Remekül mutatkozott be 2017-es évjárat a XVII. Országos Syngenta Borversenyen

Írta: - 2018 március 12.

Rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal rendezett Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki díjátadón a szekszárdi Schieber Pincészet, a tokaji Tokajicum Borház, a tolnai Tomolik Pincészet, valamint a badacsonyi Varga Pincészet érte el a legmagasabb pontszámot és kapta a SynVino-díjakat.

A gasztronómia és a turisztika folyamatos fejlődésével felértékelődött az igény az egyre magasabb minőséget képviselő borok iránt.  A magyar szőlőtermesztés és borgazdálkodás fejlődése jól lemérhető a tizenhét éve szervezett Országos Syngenta Borversenyen – hangsúlyozta Vajda Beáta. A Syngenta marketingvezetője kifejtette: „a gazdálkodók tudatos, korszerű technológiákat alkalmaznak, amelyek egészséges szőlőt eredményeznek és minőségi alapanyagát jelentik a borkészítésnek. Ha az időjárás is megfelelő, akkor olyan kiváló termést könyvelhetünk el, mint az elmúlt évben.”

Az elmúlt évi szőlőtermesztési szezonról Varga Zoltán kampánymenedzser kifejtette: „növényvédelmi szempontból átlagos év volt a tavalyi, a januári kemény tél, a tavaszi fagyok, később a szárazság és néhány borvidéken a jégverés ellenére. A szőlő a kritikus időszakokat jól tűrte, így kiváló minőséget szüretelhettek a gazdák. Az elmúlt években állandó kihívást jelentő lisztharmat ellen már korán és intenzíven meg kellett kezdeni a védekezéseket. Ezen kívül most már csaknem az összes borvidéken megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét hordozó szőlőkabóca, amely szintén kihívást jelent a szőlőtermelők számára.”

Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a rendezvényen elmondta: „a 2017-ben az 53 ezer hektáros termőterületről leszüretelt szőlő mennyisége meghaladja a 450 ezer tonnát, amely magasabb az azt megelőző évinél. A tavalyi évben közel 3 millió hektoliter seprős bor készült, amely az elmúlt évekhez hasonló mennyiséget jelent, ám a minősége kiemelkedően jó.”

Az idei Országos Syngenta Borversenyre rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett Soprontól Tokajig, az ország valamennyi borvidékéről, ismertette Vajda Beáta. Ezek körül 315 fehér-, 128 vörösbor, 93 rozé, 2 siller, egy pedig pezsgő. A remekül bemutatkozó 2017-es évjárat 316 borral képviseltette magát, ebből 73 arany, 1 nagyarany, 1 pedig a legmagasabb Synvino-díjat kapott.

Az idei borversenyre rendkívül kiegyenlített, magas színvonalat képviselő nevezések érkeztek. A bírák elé szinte minden kategóriában nagyszerű borok kerültek, sok olyan értékes bort először kóstolhattunk, amelyek még sok szép eredményt érnek el a jövőben – értékelt, dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke.

„Nagy öröm számomra, hogy a klasszikus borvidékek mellett az ország csaknem összes területéről érkeztek olyan borok, amelyek a verseny élmezőnyében végeztek. Különösen igaz ez a 2017-es évjáratra, amely igazolta az előzetes várakozásainkat. Tekintettel arra, hogy a tavaly hordókba került vörösborok pár év múlva fognak beérni, egészen biztos vagyok abban, hogy még sokat fogunk hallani ennek a kitűnő évjáratnak az eredményeiről. Az idei verseny sokszínűségét mutatja, hogy fehérborok kategóriájában a kiemelkedő aszúk, sauvignon blanc-ok, furmintok, chardonnay-ék mellett olyan különleges fajták is előkelő helyen végeztek, mint a zöld veltelini, a siller, a királyleányka, a badacsonyi zenit, a rizlingszilváni, valamint a tramini. Mellettük a korábbi évjáratokból is kiváló borokat bíráltunk: például a verseny legjobb – 2011-es – vörösbora a szekszárdi Schieber Pincészetet dicséri, de a legrégebbi – 2007-es – Fitomark Tokaji 5 puttonyos Aszú is nagyaranyat érdemelt.”

A siófoki díjátadón ebben évben a legmagasabb pontszámot kapott borokat a zsűri SynVino-díjjal jutalmazta. Az elismerést idén a szekszárdi Schieber Pincészet 2011-es Solutio Perfecta CS cabarnet sauvignon-ja, a Tokajicum Borház Kft. 2013-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja, a tolnai Tomolik Pincészet 2017-es Cabernet Rozéja, valamint a badacsonyi Varga Pincészet 2016-os Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát bora érdemelte ki.

Nagyarany elismerést kapott a Csubák Testvérek Szőlőbirtok és Pincészet, a Fitomark 94, a Royal Tokaji Borászat, a Tokaji – Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, valamint a Tomolik Pincészet egy-egy bora. A zsűri rajtuk kívül 140 arany-, 290 ezüst-, 87 bronzérmet, valamint 21 oklevél elismerést adott készítőiknek.

Összeállította: Kalmár Nárcisz