fbpx

Rendkívüli támogatást kapnak a tejtermelők

Írta: - 2016 március 07.

A kormány döntése értelmében a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a tejtermelő gazdák megsegítése érdekében 11,44 milliárd forint többlettámogatást biztosít 2016-ban – jelentette be Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az államtitkár elmondta: a tej és tejtermékek világpiaci kereslete csökkent, a fő tejtermék importőrök közül Kína és Oroszország vásárlásai egyaránt elmaradnak a korábban tapasztalt mértéktől. Kínában a gazdasági növekedés lassulása és a magas készletszint, míg Oroszország esetében a továbbra is életben lévő, a mezőgazdasági termékekre kivetett széleskörű embargó jelenti a problémát. A tejtermékek pedig az Európai Unió piacán maradnak, ami tovább csökkenti a felvásárlási árakat.

Czerván György hangsúlyozta, hogy a külkereskedelmi folyamatokon keresztül Magyarországot is súlyosan érinti a nyerstej árának csökkenése. Míg 2014 februárjában a nyerstej termelői ára még 109 forint volt tejkilogrammonként, addig jelenleg a nyerstej átvételi ára kistermelőknél 60-65 forint, míg a nagyobb volument előállítóknál 80 forint.

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Kiemelte, hogy az ágazat jelentős nehézségeire tekintettel, az FM megkezdte a tejstratégia összeállítását, mely a piaci és ágazati helyzetelemzés, illetve a rendelkezésre álló pénzügyi és jogszabályi keretek mentén konkrét intézkedéseket tartalmaz.

A termelők likviditási helyzetének javítását célzó többlettámogatás részben a már létező támogatási jogcímek előrehozott kifizetéséből, kisebb részben pedig új forrás bevonásával jut el a termelőkhöz – fogalmazott az államtitkár.

Czerván György elmondta, hogy Magyarország az Európai Uniótól mintegy 2,9 milliárd forintos ideiglenes rendkívüli támogatásban részesült, amelyet ugyanekkora összeggel nemzeti forrásból is kiegészített. Így mintegy 6 milliárd forintos támogatásra számíthatnak a gazdák, melynek kifizetése várhatóan márciusban kezdődik. Jogosultak lesznek mindazon termelők, akik a 2014/2015-ös kvótaévben tejet termeltek és a támogatás vonatkozásában kérelmet nyújtottak be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

Elmondta továbbá, hogy ezen ideiglenes rendkívüli támogatáson túlmenően a kormány összesen 11,44 milliárd forint többletforrást biztosít az ágazat számára, amelyből 3,6 milliárd forintot de minimis támogatás, míg a fennmaradó 7,8 milliárd forintot átmeneti nemzeti támogatás formájában kapják a gazdák. A forrás kifizetése április közepétől várható.

Így összességében elmondható hogy 2016 tavaszán mintegy 17 milliárd forintos többlettámogatást kapnak a tejtermelő gazdaságok, a korábban már meglévő tejágazati támogatási jogcímeken felül.

Mélykúti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke arról beszélt, hogy jelenleg ezek a többletforrások tarthatják életben a termelőket, de hosszútávon az a cél, hogy a tejtermelés újra nyereséges legyen, az ágazat profitot tudjon termelni.

Az elnök egyben örömét is fejezte ki, hogy a kormány elfogadta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács csomagját, valamint hogy az MVH is teljesítette a tejtermelők támogatásinak elsőbbségi kifizetését.

Fontosnak nevezte, hogy a termelői csoportok tagjai többlettámogatáshoz juthatnak, mert ezzel folytatódhat egy pozitív folyamat Magyarországon, miszerint a termelők összefogjanak és integrációjukkal a feldolgozóiparban is képviseltetni tudják magukat.

Mélykúti Tibor arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar fogyasztóknak és a kiskereskedelmi láncoknak is részt kell vállalniuk abban, hogy a jó minőségű, hazai termékek részesüljenek előnyben a külföldi, dömpingáron behozott tejtermékekkel szemben.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(FM Sajtóiroda)