fbpx

Rekordot csinált és sokat ígér most a repce

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 09.

A majdnem 530 eurós tonnánkénti árban benne vannak a biodízel-piaci és az ázsiai mezőgazdasági piaci hatások is.

 

repce

 

Túl a 2012-es rekordon is

A repce már múlt héten erőteljes mozgásokat produkált, a párizsi tőzsdén például 5,5 százalékkal drágult, és megközelítette az 520 eurós árszintet. Hétfőn a Euronext repceügyletek a globális növényolaj-komplexum új lendületének emelkedése közepette, az erősebb ásványi nyersértékek, az erős biodízel iránti kereslet és a Kína Ausztráliával szembeni elhúzódó kereskedelmi vitája miatt tovább erősödtek. A csúcson elérte  az 528,75 eurós tonnánkénti árat, amivel felülmúlta az eddigi rekordot: a 2012-ben elért bő 526 eurós értéket.

 

repce

 

Kína vásárol

Az AgriCensus megfigyelői szerint a repce szárnyalásában szerepet játszik a gyengébb euróárfolyam, a biodízel- és a napraforgóolaj-kereskedelem. Emellett a kínai-ausztrál kereskedelmi viták, amik elbizonytalanították az ottani ellátását. Előfordult például, hogy két dél-kínai cég legalább két, 30-40 ezer tonnás ausztrál repcerakományt törölt a közelmúltban. Kína részben emiatt is új források után néz, ami részben erősítheti az európai forgalmazókat, mert Kína havonta 20-40 ezer tonna európai repceolajat vásárolt.

 

repce

 

Jól járhatnak a repcések

Mint nemrég laptársunk is írt róla, bár idén némileg bővülhet a világ repcetermelése, még az sem lesz elég a növekvő igények kielégítésére. A várható bő 63 millió tonnás termés 2,3 millió tonnával kevesebb, mint a szükséglet, ami jelentős mértékben, majdnem harmadával csökkenti majd a készleteket. Ez jó hír azoknak a mezőgazdasági termelőknek, akik tavaly elvetették az olajosnövénymagot. Ha csak azt vesszük, hogy februárban még 161 ezer forintot adtak érte, a minapi párizsi áremelkedések is azt ígérik, hogy idén jól lehet keresni vele.

 

Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Összeállította: Kohout Zoltán