fbpx

Rovarirtó a mézben!

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 29.

A mézben található egyik leggyakoribb rovarirtószer egyszerű és hatékony kimutatását tették lehetővé kanadai kutatók. A módszer jelentősége, hogy a szer a háziméhekre is veszélyes, így az állományt is tudjuk védeni.

A kanadai Waterloo Egyetem szakemberei kifejlesztettek egy olyan környezetbarát és teljesen automatizált technológiát, amely kivonja a piretroidokat a mézből – adja hírül az EurekAlert című tudományos hírportál.

 

méhek

 

A piretroidok

A rovarölőszerek azon két fő csoportjának egyikét alkotják, amelyek hozzájárulnak a méhkolóniák felbomlásához, ugyanis a szer hatására a dolgozók elpusztulna, ezzel halálra ítélve a királynőt és a közösség többi méhét.

A gazdák közvetlenül a növényekre permetezik a rovarölőt. Ezek befolyásolják a rovarok idegi működését, bénulást és halált idéznek elő.

 

A mezőgazdaságban a méhek pollinátor szerepe nagyon fontos

Tevékenységüknek ökológiai és gazdasági szerepe egyaránt jelentős. Ezért fontos, hogy védjük őket, populációjukra támaszkodnak számos növény kapcsán a termelők. Segítségükkel sok esetben nem csak a termések lehetnek nagyobbak, hanem a terméshozam is.

 

méh populáció

 

Az eljárás és előnyei

A kanadai szakemberek szilárd fázisú mikroextrakciót (SPME) alkalmazva vonják ki a piretroidokat a mézből, azt vizsgálva, hogy a szerves vegyületek szintje nem haladja-e meg az emberre nézve biztonságos értéket.

A mézvizsgálat továbbá segít feltérképezni, hogy hol és milyen mennyiségben használnak a gazdák piretroidokat.

Kémiai tulajdonságaik miatt ezt a szert hagyományosan nehéz kivonni, mivel vízben rosszul oldódik. Alkohol hozzáadásával teszik lehetővé, hogy az automata SPME rendszer ki tudja vonni a szert.

 

méh

 

Az egyszerű módszer segíteni fogja a hatóságokat annak feltérképezésében, hogy hol alkalmazzák veszélyes mennyiségben ezeket a rovarirtószereket. Ezzel a növénytermesztés szempontjából oly fontos méhpopulációk elhullásának egyik oka is megelőzhető lesz.

Forrás: EurekAlert