fbpx

„Okos” öntözésvezérlők

Írta: Agrárágazat-2020/11. lapszám cikke - 2020 november 30.

A korszerű öntözőtelepen a pontos vízadagolás, valamint a vízzel és az emberi munkaerővel való takarékosság érdekében általános az elektromos vezérlő használata. Napjainkban a legelterjedtebb az időalapú öntözésvezérlő, mely a víz adagolását előre beállított időpontok között biztosítja.

Működése független az átfolyó víz mennyiségétől, így az eltérés a tervezett értéktől akár a 30%-ot is elérheti. Előnye az egyszerűbb üzemeltetés és az öntözőtelep működésének automatizálási lehetősége. Ennek akkor van nagy jelentősége, ha az eltérő növények különböző igénye vagy a vízforrás kis kapacitása miatt öntözési szakaszokat alakítottunk ki, és az adag kijuttatása után a következő szakasz öntözésére kell átkapcsolnunk.

A vezérlők csoportosítása programozási lehetőség szerint:

  1. Idősorozat mód használata esetén egy beállított időpont után a szakaszok a megadott tartamig, egymást követően, sorban működnek. Előnye: egyszerű programozás, könnyű átláthatóság. Gyümölcsösök, díszkertek, gyepek, sportpályák öntözésére általánosan használt megoldás.
  2. Időkeret („window”) esetén a felhasználó megadja a működés kezdő és befejező időpontját, valamint a két öntözés közötti időtartamot és az öntözés hosszát. Előnye: a napi nagyszámú (50–100) öntözésindítás programozása egyszerű. Növényházakban, állattartó telepeken párásításra széleskörűen használt programtípus.
  3. Időpont programozása esetén minden induláshoz időpontot és időtartamot kell megadnunk. Amennyiben a vízpótlás hosszán változtatunk, úgy ügyelnünk kell, nehogy egymásba csússzon a szakaszok működési ideje. Általában egyszerű, 1-2 zónás (csap)vezérlőnél alkalmazzák. Előnye: egyszerű programozás.

 

A pontos vízadagoláshoz helyben mért meteorológiai adatok szükségesek
A pontos vízadagoláshoz helyben mért meteorológiai adatok szükségesek

 

A korszerű vezérlővel szembeni követelmények:

– Rendelkezzen több programcsoporttal (A-B-C). Így egy készülékkel többféle időjárási, használati helyszínt kezelhetünk elkülönítve egymástól, pl. a sziklakert, növényház, gyepfelület, sportpálya.

– Naponta legalább kilenc indítást tudjon elvégezni. Ez a funkció a gyep vetése, felülvetése utáni gyakoribb nedvesítés, kisebb növényházak vízpótlása miatt szükséges.

– Legyen állítható a szelepek működése közötti kapcsolási idő. Az alsó, kritikus nyomáshatáron üzemelő telepeken a szelepek zárása gyakran nehézkes, mert nincs nyomás, mely a szelepülésre szorítaná a zárómembránt, és mindkét szakasz szórófejei egy időben csurognak. Ebben az esetben fél perc szünet beiktatása a zárás-nyitás közé szükséges lehet. Ugyancsak hasznos ez az opció gyenge teljesítményű kutak esetén úgy, hogy a szakaszok indítása között hosszabb (30 perc) időt állítunk be a víz összegyülekezésére.

– Rendelkezzen „Vízháztartás, Water budget” opcióval. Ebben az esetben múltbeli adatok alapján előre beállíthatjuk a napsugárzás követéséhez szükséges változtatásokat, vagy egyetlen beavatkozással növelhetjük vagy csökkenthetjük valamennyi szelep működési idejét a napi meteorológiai viszonyoknak megfelelően. –Internetes csatlakozási lehetőség. A csatlakozás történhet GSM, vezetékes és WIFI-kapcsolaton keresztül. A modern vezérlők egy szerverhez kapcsolódnak, és azon keresztül történik a kommunikáció. A szerveren futó szoftver sokrétű programozást, adatfeldolgozást, -tárolást, visszajelzést tesz lehetővé.

– Nem felejtő programmemória. A készülék nem veszti el a beírt programot még akkor sem, ha a belső elem lemerült.

– Automatikus rövidzárvédelem a szelepek kimenetén. A szelepek távol (akár 2-3 km-re) helyezkednek el a vezérlőtől, így nagy a kábelsérülés veszélye. Amennyiben a két réz vezető összeér, úgy védelem nélkül a rövidzárban folyó nagy áram tönkreteheti a vezérlőt.

A vezérlők működhetnek elemről vagy elektromos hálózatról. Az elemes tápellátás előnye, hogy nem kötött a beépítés a 230 V AC hálózat meglétéhez. A vezérlőben elhelyezett 2 vagy 4 db AA ceruza vagy 9 V-os elem biztosítja a szelep nyitásához-zárásához szükséges energiát. A beépített elemek összes feszültsége nem éri el szelepen látható feszültség nagyságát, a felemelésére egy belső elektronika szolgál. A működtetés kis energiát igényel, mert az áramot elegendő a másodperc tört részéig kiadni. A nyitás-zárás a belső mag átmágnesezésével történik, nem szükséges a szelep folyamatos áramellátása. A szelep tesztelését 1 db 9 V-os elem használatával lehet elvégezni, a két színes kábel között kell cserélgetni az elem pólusait. Az öntözési szezonban elegendő egy készlet jó minőségű, alkáli elem behelyezése a megbízható működéshez. A fent ismertetett szelep jó megoldás lehet régi öntözőtelepek kézi nyitású szelepeinek cseréjéhez, az öntözés indításának automatizálására.

Elektromos hálózat megléte esetén a szelepek működtetését 24 V AC feszültség végzi, melyet a vezérlő transzformátora biztosít. A nyitást a folyamatosan kiadott feszültség biztosítja, megszűnése esetén a bemenőoldali nyomás a membránt a szelepülésre szorítja, és megszűnik a víz áramlása. A szelep kábeleinek bekötése tetszőleges, nem kell a pólusra ügyelni. Elem használatára a készülékben szükség van, mert ez biztosítja az óra tápellátását áramszünet esetén.

 

 

„Okosvezérlők”

Az „okos” jelző legtöbbször arra utal, hogy telefonon keresztül lehet elérni, akár távolról a vezérlő programját. A hagyományos vezérlőkhöz képest szélesebb körben lehet beállítani az öntözés paramétereit, több kezdési időpont adható meg, választhatók és keverhetők az üzemmódok (idősorozat-, időpont-, időkeret-indítás). A vezérlőn futó program átállítása csak jelszóval lehetséges, az egység fizikailag is jobban védhető (pl. nincs kijelző).

 

1.      Okostelefonról programozható időkapcsoló

Egyszerűbb, elemes vezérlők tartoznak ide, maximum 6 db szelep/szakasz kezelésére, illetve több modell képes az esőkapcsoló használatára is. A telefon és az egység között bluetooth kapcsolat jön létre, ennek megfelelően a programozó kb. 10 m-re lehet az eszköztől. A kezelőprogram ingyenesen letölthető a gyártó oldaláról. A vezérlő azonosítóval rendelkezik, változásokat jelszós bejelentkezéssel lehet tenni. Programozása lehetséges idősorozat vagy időkeret alapján. Nagy előnye, hogy a vezérlő teljesen zárt, nincsenek rajta nyomó- vagy tekerőgombok, amelyeken keresztül az elektronika bepárásodhat. Közterületen alkalmazva zárt műanyag dobozban telepíthető, így a vandalizmus ellen védett. Ugyancsak használható gyümölcsösökben a kézi vezérlőszelepek helyettesítésére, itt is fontos a fizikai védelem és külső beavatkozás elkerülése. Állattartó telepen, istállónként beépítve lehetővé teszi a párásító szórófejek üzemeltetését.

 

2. Meteorológiai állomás adatait felhasználó időkapcsoló

A fejlett vezérlők képesek az internetről kapott külső adatok alapján módosítani a programozó által megadott öntözési időtartamot, így jelentős vízmegtakarítás érhető el. Ekkor egy közeli meteorológiai állomás adatait veszik figyelembe a módosítás kiszámításához. Az állomás elhelyezkedése és megbízhatósága kulcskérdés a működésben. A magyarországi éghajlati viszonyok között nem lehet nagy távolságban levő állomások adatait alkalmazni, mert nyáron is jelentős csapadék hullhat, melynek területi elosztása egyenetlen, a hazai lösz alapkőzetű talajok jelentős mennyiségű vizet tárolnak, melyet csak a légkör adataival nem tudunk meghatározni. Képesek kezelni a meteorológiai előrejelzést, így nagyobb eső kilátásba kerülése (pl. 80% valószínűség) esetén a következő öntözést elhalasztja. A vízadagot lehetséges a várható hőmérséklet alapján módosítani alsó és felső határértékek megadásával. A hőmérsékletet sokkal pontosabban képesek a meteorológusok előrejelezni, mint a csapadékot. Ezzel az opcióval jól szabályozható a kiadott víz mennyisége. Összeköthető jeladós vízórával, ebben az esetben az átfolyt víz mennyisége alapján vészjelzéseket adhat le, de a szakaszok vízmennyiség alapján nem programozhatók. Távolból programozható, telefonon, hálózaton keresztül email-üzenetet kaphatunk a rendszer állapotáról, esetleges hibájáról.

 

 

3. Többféle szenzorral szerelt, növényi adatbázist alkalmazó szabályozás

A korszerű vezérlők méréseket (talajnedvesség, hőmérséklet, sótartalom) végeznek az adott területen. Elsősorban a talajnedvességet veszik figyelembe, ezt a légkör elemeivel és az időjárás-előrejelzéssel, a növény igényeivel kombinálják. A vízkijuttatáshoz szükséges számításokat a szerveren futó szoftver végzi el a megadott növényre. Ehhez a növények fajára, fejlődési állapotára vonatkozó adatokat a saját adatbázisából kapja. A jeladós vízóra a vezérlés része, a szakaszok vízmennyiség alapján programozhatók, az átfolyt víz mennyisége alapján vészjelzéseket képes leadni. Távolból programozható, telefonon, hálózaton keresztül email-üzenetet kaphatunk a rendszer állapotáról, esetleges hibájáról.

 

Tanácsok vezérlő telepítéséhez

A kültéri vezérlők műanyag háza nem teszi lehetővé, hogy tűző napon vagy szellőzés nélküli, föld alatti helyiségbe telepítsük őket. A vezérlők dobozolása csak csapódó víz ellen nyújt védelmet (IP24).

Külterületen, ültetvénybe telepített vezérlő esetében gondoskodni kell a villámvédelemről; ehhez földelt fémszekrény használható.

 

dr. Tóth Árpád
Aquarex ’96 Kft.