fbpx

Horsch Cruiser

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 február 11.

Sekély, intenzív művelés tavasszal

A sekély művelés nagyon sokáig a kombinátorok, kompaktorok munkájára volt bízva. Később bejöttek a rövidtárcsák, majd megint az újabb rugós kapás kultivátorok. Ezek általában szántott talajokon dolgoztak, de amint egyre nagyobb teret hódított a mulcsos talajművelés, úgy lett egyre nagyobb igény az olyan rugós kapás sekélyművelőre, amely a keményebb talajfelszínen és a nagyobb szármaradványban is jól elboldogul.

 

rugóskapa
150 kg-ra előfeszített kapa

 

A Horsch kifejlesztett egy olyan rugós kapát, amely 150 kg-ra van előfeszítve, így a kapa bent marad a földben, és amennyiben akadályba ütközik, képes 20 cm magasra kinyílni. A legtöbb rugós kapa, amikor a földdel találkozik, addig enged hátrafelé, amíg a rugó annyira meg nem feszül, hogy a kapa megálljon a földben. Ezt küszöbölték ki a Horschnál! A hatgerendelyes vontatott, illetve a négygerendelyes függesztett Cruiserrel tavaszi sekélyművelést, szántáselmunkálást, szántás nélküli talajok lazítását, műtrágya-bedolgozást és magágykészítést végzünk, ezenfelül a nagy kapaerőnek és nagy átömlési keresztmetszetnek köszönhetően a tarlóhántást, illetve tarlóápolást és az őszi magágykészítést is el tudjuk végezni.

 

Tarlóhántás
Tarlóhántás – nagy mennyiségű szalmával is elbír

 

A tavaszi első meneteknél a keskeny, 5 cm széles lándzsakapát használjuk, így elkerülhető, hogy a nedves talajt a lúdtalp kapa esetleg elkenje a művelési síkban. A hatgerendelyes Cruiser nagyon sok földet szállít magával, így a felszínt „kivasalja”. Ez a tarlóhántásnál, tarlóápolásnál is nagyon jól jön, mert a szalmát és a pelyvát még jobban teríti. A kapamező mögött egyengetőtárcsákat találunk, amelyek a hengerek előtt egyenletes felszínt képeznek.

 

Tavaszi első menet
Dupla RingFlex hengerrel tavasszal, első menetben

 

Lezáróhengerekből többféle is rendelkezésre áll. Ki milyen talajfelszínt szeretne, illetve milyen földeken dolgozik, annak függvényében választ egyik vagy másik henger közül. Egyre többen kezdtek el a talajhigiéniával is foglalkozni. Mit is jelent ez? – Azt, hogy minél kevesebb kórokozót vigyünk egyik területről át a másikra. Ezt a legjobban a hengerekkel lehet megvalósítani, így egyre többen olyan hengert keresnek, amelyik jól visszatömörít, aprít, de nem rakodik sok föld rá. Ez a dupla RingFlex henger a Horsch háza táján.

 

Talajmunka
Cruiser dupla RingFlex munkája agyagos talajon, téli álom után

 

A tavaszi magágykészítéshez igen kedvelt az OptiRoll henger, amely a RingFlex és a lappálcás henger kombinációja. A nagy átmérőjű RingFlex tartja a gépet a mélységben, a pálcáshenger pedig aprómorzsás talajfelszínt hagy maga mögött. A Cruiserrel olyan eszközt kapunk a kezünkbe, amelynél a kapák cseréjével a sekély intenzív keverő-, egyengető- és sarabolómunkákat tökéletes minőségben tudjuk elvégezni. Legyen laza vagy kemény föld, a kapa a talajban marad, és teszi a dolgát!

 

OptiRoll henger és munkája
OptiRoll henger és munkája

 

Szász Zoltán
+36-30/743-0302