fbpx

Signal 300 ES

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 11.

Rovarölőszeres csávázás „újragondolva”

Az Európai Unió az elmúlt évben szigorúan korlátozta a neonikotinoid hatóanyagú növényvédő szerek felhasználását. Ez számos, a mezőgazdasági termelés számára fontos következménnyel jár. Létfontosságú tényező a talajlakó kártevők elleni tudatos fellépés, amelyhez szemléletváltásra van szükség: a későbbi eredményes termelés érdekében előre kell gondolkodnunk, figyelnünk kell a kártevők életmódjára. A kalászos kultúrában védekeznünk kell a drótférgek ellen, hogy megakadályozzuk a vetésforgóban a következő években a kis tőállományú kapás kultúrák károsodását. A termelés kockázatának csökkentésére javasoljuk a kalászosok vetőmagjának inszekticides csávázását a Signal 300 ES készítménnyel.

A Signal 300 ES egy emulziós formulációjú rovarölő csávázószer, melynek hatóanyaga a cipermetrin. Ez egy III. generációs, szintetikus piretroid, kontakt és gyomorméreg, kétféle hatásmóddal. Magas gőztenziója lehetővé teszi, hogy a talajban egy kifejezetten erős, repellens hatást fejtsen ki, mely preventív módon hat a kártevők ellen. A hatóanyag párolgása a talajban egy gömbszerű, hatóanyaggal telített,aktív védelmi zónát hoz létre a megvédendő mag körül. Mivel a hatóanyag lassú lebomlású és nehezen oldódó, védő hatása több hétig is fennmarad. Hatása egyenletes, mivel a vetőmaghoz erősen tapad, arról nehezen oldódik le. Amennyiben a kártevő mégis a csírázó maghoz férkőzik, akkor a hatóanyag másik, direkt idegméreg hatása érvényesül, és a rovarlárva ennek hatására gyorsan elpusztul. A kettős hatásmód eredményes védekezést tesz lehetővé, nemcsak a drótférgek, hanem a gabonafutrinka, vaspondró és az ugarlégy lárvái ellen is. Ma Magyarországon a Signal 300 ES készítmény az egyetlen, mely kalászosokban drótférgek ellen való felhasználásra engedélyokirattal rendelkezik!

A kalászosokban ősszel károsít a jól ismert gabonafutrinka lárva, a csócsároló. Ez a rovar főleg az egymást követő kalászosok jellemző kártevője. Mivel hazánkban a kalászosok monokultúrás termesztése nagymértékben visszaszorult, így a kártevő előfordulási gyakorisága lecsökkent. Amennyiben kalászos után ismét kalászos következik, az eltűntnek vélt kártevő szinte azonnal megjelenhet, és igen komoly mértékű kártételt tud okozni. Szükség esetén rovarölőszeres állománykezelésre is sor kerülhet.

 arysta
1. kép. Drótférgek kalászos kultúrában

arysta
2. kép. Drótféreg kárkép napraforgón (2017. Békés megye, Gyula)

Ez a védekezési mód azonban nem mindig eredményes a kártevő rejtett életmódja miatt. A hideg időjárás pedig számottevő mértékben lecsökkentheti az inszekticidek hatékonyságát. A Signal-os csávázás preventív védelmet jelent e kártevővel szemben is. A repellens hatás ugyanis nem csökken még alacsony hőmérséklet esetén sem, mert a mag körüli védőzóna a vetés után hamar kialakul, és a hatóanyag a hőmérséklet további változásaira már jóval kevésbé érzékeny.

A Signal használata a méhekre nézve teljesen biztonságos, gombaölő hatású csávázószerekkel (Rancona 15 ME, Rancona i-Mix) jól kombinálható. A vetőmagnak intenzívpiros színt és igen egyenletes fedést biztosít. Vetéskor deflektor használata kötelező. Alkalmazása őszi búza és őszi árpa kultúrákban 2,0 l/t mennyiségben engedélyezett, 5-20 l/t csávázólé felhasználásával.

A 2019-ben kiadott szükséghelyzeti engedély alapján a Signal 300 ES készítmény napraforgó-vetőmagvak kezelésére is felhasználható, 3-4 l/t dózisban, 10-20 l/t csávázólében. Különösen a kalászos előveteményű napraforgó-területekre szánt vetőmagok kezelésére ajánlott használni, elsősorban a tavasszal jelentkező talajlakó kártevők elleni védekezésre. A kezelés költsége napraforgóban gazdaságos, így még abban az esetben is mérlegelendő az alkalmazása, ha a kártevők pontos egyedszáma nem kerül megállapításra, de a kártevők jelenlétének valószínűségét nem lehet kizárni. A Signal-os csávázás kizárólag azon fajokra van hatással, amelyek a csíranövényt károsítják, ezért teljesen szelektív megoldásként értékelhetjük. A kezelt növénynél elmarad a károsítás, így jobban ellenáll a negatív környezeti hatásoknak, nő a szárazságtűrés és jobb az áttelelés is. Már átlagosan 1%-os terméstöbblet is fedezi a kezelési költséget, ezáltal egy hatékony, biztosan megtérülő megoldást nyújt a gazdálkodóknak.

arysta
3. kép. Kalászos monokultúrában jelentkező, súlyos gabonafutrinka lárva kártétel (2018. Békés megye, Mezőkovácsháza)

Összességében tehát a Signal-os csávázás egészséges, stresszmentes, ellenálló növényállományt biztosít, amely nagyobb termést és jobb minőséget garantál. Az intenzív őszi búza és őszi árpa növényvédelmi technológiájába szervesen illeszkedő Signal-os csávázással hatékonyan, fenntartható módon, a környezet kímélésével, gazdaságosan védekezhetünk a talajlakó kártevők ellen.

Vasas László

területi képviselő

Arysta LifeScience Magyarország Kft.