fbpx
460567

Sokan menekülnek vidékre a járvány elől

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 20.

Mozgás vidékre!

Nemcsak a kiadóhivatalnak otthont adó kisvárosunkban halljuk egymástól, hogy sok rokon, barát érkezik a városba, hanem országosan is megfigyelhető a jelenség. Sokan a hétvégi házaikba húzódnak vissza vagy (még mindig) külföldön dolgozó rokonaik, barátaik, ismerőseik házát „bérelik ki” átmenetileg. Ez a mozgás természetesen az idegenforgalmi övezetek, térségek központjaiban tetőzik. A Veszprém megyei sajtó szerint például áramlanak a tömegek Balatonra, vidékre. Csopaki sajtójelentések szerint a több száz nyaralóba életvitelszerűen költöztek le tulajdonosok, és hasonló a helyzet Siófokon és Zamárdiban is.

A józanságot sem kellene otthon hagyni!

Ez a jelenség persze kétoldalú. Egyrészt elősegítheti a járvány terjedésének fékezését. Minél inkább sikerül csökkenteni a találkozások, érintkezések számát a régi környezetünkben (munkahelyek, nagyvárosok tömegközlekedési eszközei, áruházak, üzletek stb.), annál lassúbb a ragály terjedése. Ugyanakkor nem csak a földrajzi-térbeli távolság a fontos, hanem az is, hogy az átmeneti szálláshelyeken is betartsuk a személyközi távolságokat.

Hogy ez nem mindenkinek egyértelmű, arra bizonyíték, hogy az említett Csopakon például a polgármester szerint látogatókkal teli az éttermek, fagyizók. Más balatoni városban is szükség volt a helyhatóság felhívására, hogy az érkező tulajdonosok maradjanak inkább otthon…

 

CÍMKÉK