fbpx

Sokoldalú intelligencia

Írta: Szerkesztőség - 2019 november 19.

Egyszerű automatizálás az iQblue connect segítségével a Lemkentől

Nem olyan rég a legtöbb gazdálkodó számára még elérhetetlennek tűnt az adatok cseréje, importálása a munkagépek és Farm Management programok közt.

A piacon elérhető megoldások eddig vagy túl költségesek vagy túl bonyolultak voltak. Ezért a Lemken kifejlesztette az iQblue connectet, ami egy sokoldalú, akár utólag is felszerelhető készlet, amely a meglévő technológiát intelligens gépekké alakítja át, ezzel lehetővé téve a modern gazdálkodást. A traktor munkagépvezérlő funkcióját (TIM) kihasználva számos beállítás automatizálható még egy egyszerű munkagép esetén is, továbbá az adatok egy digitális dokumentációban rögzíthetőek.

A TIM azt jelenti, hogy a traktor képes lesz olyan beállításokat elvégezni a munkagépen, amire a parancsot a munkagép adja neki. A gépkezelőnek többnyire csak egy egyszerű iQblue connect modulra van szüksége, amivel több munkagéppel tud kapcsolatot teremteni. A modul a traktor ISOBUS-hálózatához csatlakozik. További hasznos lehetőség a GPS és a mobil adattovábbítás is például a Farm Management programok számára. Az adatok továbbítása az agrirouteren keresztül történik, ahol a gazdálkodó, bérvállalkozó vagy akár a szoftverek applikációi adatokat tudnak egymás közt megosztani vagy akár kinyerni. A tervezett felhasználás függvényében szenzor (szenzorok) van telepítve a munkagépre, amely folyamatosan adatokat ad át az iQblue connect modulon keresztül. Nincs szükség más átalakításra, hiszen a traktort használjuk a munkagép pontos beállításához.


Az iQblue connect rendszer felépítése


Az iQblue connect elemei

Az első elérhető verzió például lehetővé teszi, hogy egy ekére egy szenzort elhelyezve nyomon lehessen követni az aktuális munkaszélességet. Az iQblue connect ezután kikalkulálja a GPS-adatok alapján, hogy mi lenne a kívánt munkaszélesség, amely adatot továbbítva a traktornak parancsot ad a munkaszélesség megfelelő értékre történő beállítására egy az ekén található fogásszélesség-állító munkahenger segítségével. A félig függesztett szántóföldi kultivátorok esetén a munkamélységet egy szenzor felügyeli. Az iQblue connect megkapja a térképet az agriroutertől az előre meghatározott munkamélységekkel, és az aktuális értékeket figyelembe véve küld utasítást a traktornak a munkamélység megváltoztatására. További funkciók más munkagépek esetén még fejlesztés alatt állnak. A gazdálkodóknak mindösszesen egy egyszerű iQblue connect modulra van szükségük, hiszen ez az egység könynyedén, egyedi szerszámokat nem igénylő módon átvihető más munkagépekre is. A rendszer a csatlakozást követően rövid időn belül, automatikusan felismeri a munkagépet. A LEMKEN azért kínál előremutató alacsony beruházási igényű megoldást, mert így ezek az elektronikai egységek lehetővé teszik egyszerű munkagépek széles körű automatizálását. Az iQblue connect rendszer segítséget jelent a felhasználók számára, hogy vele együtt „növekedjenek”, hiszen a jövőbeni új funkciók bármikor telepíthetőek lesznek.

Kelet-Magyarország: Szrnka Péter +36/30-852-5787
Nyugat-Magyarország: Póczik Balázs +36/30-748-5380

www.lemken.com
www.facebook.com/LEMKEN.Hungary/

CÍMKÉK applikációGPS