Stratégiai megállapodás tudásalapú hazai agráriumért

Folytatódik a Nagy István agrárminiszter által 2018 júniusában meghirdetett Gödöllői Program, aminek legfőbb célja a hazai agrárszakképzés, kutatást és felsőoktatás megújítása.

A dokumentumot Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója, valamint Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora írta alá, közölte az AM Sajtóiroda. A megállapodás kitér az agrárium minden területére, ennek értelmében a két intézmény a jövőben kiemelt figyelmet szentel többek között a precíziós gazdálkodási, állattenyésztési, halgazdálkodási, műszaki, kertészeti és szőlészeti, élelmiszer tudományi és vízgazdálkodási területeken történő hazai tudományos munka erősítésének, s a két intézmény közötti együttműködés újjászervezésének.

A NAIK kutatói a jövőben intenzíven részt vesznek a BSc és MSc hallgatók elméleti és gyakorlati képzésében, s törekednek a pályázati lehetőségek széleskörű kihasználására. Az agrárkutatási központ betekintést enged mindennapos szakmai munkájába, továbbá fogadja és előnyben részesíti a tantárgyi gyakorlatokra jelentkező SZIE hallgatókat.

Nagy István agrárminiszter kijelentette, hogy az Agrárminisztérium stratégiai célja a generációváltás a mezőgazdaságban, ebben a szellemben hozták létre a Gödöllői Programot. Az agrártárca támogatja a korszerű tudás gyakorlatba ültetését, a precíziós gazdálkodás elterjedését, a klímaváltozással kapcsolatos feladatok hatékony ellátását, valamint a kedvezőtlen adottságú területek földhasználatát.

Gyuricza Csaba kifejtette, hogy új korszakot kíván nyitni a tudásalapú hazai agrárium megszervezésében: a cél, hogy ne csak adottságainkban és lehetőségeinkben, hanem teljesítményünkben is meghatározó és megkerülhetetlen európai szereplővé váljon hazánk, ehhez pedig a legmagasabb szintű tudományos háttér szükséges.

Palkovics László rektor hangsúlyozta, hogy az egyetemen folyó kutatás-fejlesztési projektek elősegítik többek között a tudásalapú és versenyképes agrárium kiépítését a gazdasági-társadalmi fejlődés érdekében. A sikeres együttműködés lehetőséget kínál a felsőoktatás és a tudomány területén még több közös kutatási projekt megvalósítására.

Összeállította: Csomor Zsolt

Tartalom közti banner a cikk végére
no