fbpx

Süss fel nap!

Írta: - 2017 április 20.

A rendhagyóan hideg, fagyos tél után remélhetőleg az időjárás tavasszal visszazökken a normál kerékvágásba, és rendben meg lehet majd kezdeni a napraforgó, valamint a kukorica vetését. A talajok többsége nem éppen optimális állapotban fog kikerülni a télből, így különösen fontos lesz a gondos talaj-előkészítés, valamint a megfelelő tápanyagellátás.

Számolni kell majd azzal, hogy a sok csapadék (eső, olvadó hó) a tápanyagok egy részét – különösen a nitrogént – a talajok mélyebb rétegeibe mossa le, így a fejlődő, fiatal növények számára ez a készlet még nem lesz elérhető. Ezért a tavaszi kultúrák indulásához könnyen felvehető műtrágyák használata javasolt.

A kukorica különösen jól reagál a foszforés káliumtrágyázásra még magas terméseredmények mellett is. Ahogy az ábra is mutatja, tavalyi kísérleti eredményeink átlagában a P- és K-trágyázás dózisától függően 0,5-1 tonna többlettermést eredményezett hektáronként a csak nitrogénnel történő trágyázáshoz képest. Tápanyagban szegényebb talajokon a terméskülönbség jóval nagyobb. A kálium-kijuttatás elsősorban a káliummal kevésbé jól ellátott talajokon, és szárazabb területeken fontos. Kísérleteinkben vizsgáltuk a karbamid és a MAS (mészammon-salétrom) közötti különbséget is, és eredményeink többségében a MAS használata bizonyult hatásosabbnak. Nem szabad elfeledkezni a két nitrogén-műtrágya hatóanyaga közötti különbségről sem: a karbamid átalakulása a talajban 7-10 napot is igénybe vehet, így hűvös tavasz esetén előnyt jelenthet az azonnal felvehető nitrát-hatóanyagot tartalmazó MAS használata.

Hatóanyag (kg/ha)
Nitrogén Foszfor Kálium
Kukorica 120-140 40-60 80-120
Napraforgó 50-60 50-60 60-70

A napraforgó – erős gyökérzetének köszönhetően – csak nitrogénnel történő műtrágyázás mellett is kielégítő termést tud adni, viszont az NP-, illetve NPK-műtrágyák használata ennél a növénynél is jelentős terméstöbbletet eredményezhet. Kísérleteink átlagában 300-400 kg volt az eltérés, de egyes termőhelyeken a többlettermés megközelítheti az egy tonnát is. Leginkább célravezető a napraforgó esetében a COMPLEX 15/15/15 műtrágya használata, mely kiegyensúlyozott arányban biztosítja mindhárom makroelemet.

A telephelyeinken elérhető műtrágyákkal kapcsolatosan keresse bizalommal értékesítő kollégáinkat!

Hoyer Rita
Borealis L.A.T Hungary Kft.
https://www.borealis-lat.com/hu/hu.html